Solar Edge inverter

  A Solar Edge inverter egy merőben új napelemes megoldás, ugyanakkor számos esetben érdemes elgondolkodni a Solar Edge alkalmazásán.

  Mivel jobb a SolarEdge, mint egy hagyományos inverter?

  A hagyományos napelemes rendszerek továbbfejlesztésében a SolarEdge® tervezői jelentős eredményeket könyvelhetnek el.

  A SolarEdge mérnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, melynek alkalmazásával a hagyományos fotovoltaikus rendszerek energia termelése jelentősen, akár 6–35%-kal növelhető. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a stringekre eső árnyékolás, melegedés, szennyeződés, valamint a napelem modulok teljesítménykülönbségei kiegyensúlyozhatóak.

  Amíg a hagyományos rendszerek esetében a napelemek sorbakötéséből álló, úgynevezett strangok általában 14-25 modul "hosszúak" (250 Wp) lehetnek, addig a SolarEdge optimalizált megoldásban a sorbakötött modulok száma akár 45-60 db is lehet. Ez azért fontos, mert így kiegyensúlyozottabb a teljesítmény és kevesebb áramátalakító, inverter szükséges. Nem utolsó sorban a csökkent strangok száma miatt, nem kevés szolár kábel megtakarítható.

  Fontos tudni, hogy a SolarEdge technológia esetében az optimalizációs megoldással a rendszer szabályozása string szintjéről átkerült a napelem modulok szintjére. Tehát a megszokott módtól eltérően, nem az inverter látja el a munkapont követést, ha nem a napelemek hátulján található DC/DC átalakító. Ennek köszönhetően minden egyes modul teljesítménye figyelemmel követhető így értesítést kaphatunk a napelem modulok esetleges teljesítmény csökkenéséről, mely megkönnyíti a fotovoltaikus rendszer karbantartását is.

  Az optimalizációs rendszer azt is lehetővé teszi, hogy több hely kihasználásával (akár időszakosan árnyékolt felületek használatával), különböző tájolású/dőlésszögű, eltérő teljesítményű vagy márkájú modulok egy stringen belül elhelyezésre kerüljenek.

  Összegyűjtöttük néhány pontban azokat a tulajdonságokat, melyek megkülönböztetik a SolarEdge invertereket a piacon kapható többi terméktől. Így mindenki megtalálhatja a saját lehetőségeinek leginkább megfelelő megoldást és nem kell lemondania a napelemes rendszerről.

   
  A SolarEdge technológia különlegessége, hogy:

  • vegyes tájolású rendszer esetén elegendő egy inverter használata
  • akár különböző típusú és teljesítményű modulokat is kombinálhatunk
  • az árnyékolás általi termelés kiesés minimalizálható
  • maximalizálhatjuk a tetőfelület kihasználtságát, mivel kombinálhatunk kisebb és nagyobb modulokat is, illetve olyan helyre is telepíthetünk ahol eddig az árnyékolás miatt nem volt javasolt
  • az inverterek beépített távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, melynek segítségével minden egyes modul termelése külön nyomon követhető
  • hiba vagy leállás esetén automatikusan email értesítést kapunk
  • 12 év teljes körű garancia van minden inverterre


  Egy hagyományos inverterrel ellátott napelemes rendszer úgy működik, hogy ha árnyékolás vagy valamilyen szennyeződés éri az egyik modult, akkor az összes napelem teljesítménye romlik.

  Mindig a leggyengébb láncszemhez igazodik a többi modul teljesítménye is.

   

  A Solar Edge rendszernél a napelemes rendszer minden eleme a maximumot adja le, csak az árnyékolt modul teljesítménye csökken. Így elérhetjük azt is, hogy a Solar Edge rendszerrel a maximumot hozzuk ki a napelemes rendszerünkből, sőt a modulok termelése egyenként is ellenőrizhető és könnyedén kiszűrhetőek a hibás vagy csökkent teljesítményű elemek.

   

  Az ellenőrzésnek és átláthatóságnak a legfontosabb előnye, hogy a termék- és teljesítmény garancia valóban érvényesíthető a gyártók felé még a garanciaidő lejárta előtt.

   

  Ide kattintva láthatja kapuvári ügyfelünk termelési adatait>>