Ki hozhat létre napelem rendszert?

  A háztartási méretű napelemes kiserőműnél csupán az erőmű nagysága és a csatlakozási módja szabályozott, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok, költségvetési szervek, egyházi felhasználási helyek is létrehozhatnak.

   

  Középfeszültségű csatlakozási ponttal rendelkező felhasználó csatlakoztathat-e háztartási méretű napelemes kiserőművet belső kisfeszültségű hálózatára?


  2007. évi LXXXVI törvény, és ennek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján HMKE-t telepítő felhasználó csatlakozási pontja ? amelyre a rendelkezésre álló teljesítménye vonatkozik ? kisfeszültségű kell, hogy legyen. Középfeszültségű csatlakozási ponttal rendelkező felhasználási hely esetén a kiserőművekre vonatkozó szabályok szerint lehet hálózati csatlakozást létesíteni az Elosztói Szabályzat 6/A mellékletében foglaltak szerint.

   

  Alfogyasztói jogviszonyban létrehozható-e háztartási méretű napelemes kiserőmű?


  Alfogyasztó az a felhasználó, aki nem közcélú hálózatról, hanem a főfogyasztó mért hálózatáról van ellátva villamos energiával és vele az elosztó hálózati engedélyes közszolgáltatási szerződést kötött, ami alapján a rendszerhasználati díja?kat az elosztó hálózati engedélyessel számolja el. Ebben a jogviszonyban háztartási méretű kiserőművet létesíteni nem lehet.

   

  Az adott felhasználási helyen megtermelt napelemes villamos energiát másik tarifán vagy másik felhasználási helyemen elfogyaszthatom?


  A napelemes háztartási méretű kiserőmű elszámolása csak az adott csatlakozási ponton, az adott tarifán biztosítható. Az adott csatlakozási ponthoz - többféle tarifa igénybevétele esetén - több elszámolási pont is tartozhat. Az elszámolást tarifánként kell biztosítani. Ebben az esetben a napelemes háztartási méretű kiserőművet a minden napszaki ?A" tarifa áramkörére kell csatlakoztatni, és ezen a tarifán kell a jogszabály szerinti szaldóelszámolást alkalmazni.Az előzőekből következik, hogy más csatlakozási pont azonos tarifán történő villamos energia felhasználása sem számolható el a napelemes háztartási méretű kiserőmű termelt villamos energiájával szemben.

   

  Csatlakozási alapdíj mentesség:


  A 76/2011 NFM rendelet (csatlakozási díj rendelet) 8. § (2) alapján: Nem kérhető csatlakozási alapdíj:?b) a háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználótól, ha ezen igény nem haladja meg a betáplálásra igényelt rendelkezésre álló teljesítménye vagy a háromszor 63 A közül a kisebbiket"

  A fent idézett rendelet alapján amennyiben a háztartási méretű kiserőműves rendszer létesítése miatt van szükség teljesítménynövelésre, akkor a rendelkezésre álló teljesítmény legfeljebb 3x63A-ig díjmentes a háztartási méretű kiserőművet létesítő felhasználó részére. A rendszerhez szükséges teljesítménynövelést külön ügyfélszolgálati folyamatban a megfelelő regisztrált szerelő bevonásával kell elvégeztetni. A teljesítmény növelés során a hálózati csatlakozási szerződés és a számla mellé ezen ügyfeleink egy ?Háztartási méretű kiserőmű csatlakozási díj mentességi megállapodás" megnevezésű dokumentumot kapnak amit majd aláírva kell visszaküldeni. Ez a dokumentum biztosítja a felhasználónak, hogy a befizetett díjból a megfelelő részt visszakapja. Az elvégzett teljesítmény növelés során befizetett csatlakozási díjból a csatlakozási alapdíjat csak a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetéséhez feltétlenül szükséges teljesítményig fizetjük vissza. Például: a felhasználónak 32 A (7,36 kVA) rendelkezésre álló teljesítménye van és egy 3 fázisú 8 kVA-es HMKE rendszert fog telepíteni, akkor a kiserőmű üzemeltetéséhez elég lenne fázisonként 12 amper viszont a szabványos biztosíték értékek alapján 3x16A-t tud felszereltetni, ezért csak a 3x16 ? 32 A azaz 16A csatlakozási alapdíjat fog a szolgáltató a beüzemelés, szerződéskötést követően jóváírni.

  forrás: EON

   

  A teljesítmény bővítés menete:


  Egy áramszolgáltatói minősítéssel rendelkező vállalkozóval felül kell vizsgáltatni a fogyasztás mérőhelyet. A felülvizsgálat során fel kell mérni a csatlakozóvezeték keresztmetszetét, állapotát, a mérőhely állapotát, a mért fővezeték keresztmetszetét, állapotát. A felülvizsgálat eredménye dönti el, hogy milyen áramerősségig bővíthető az áramszolgáltatói kismegszakító, szükséges-e műszaki beavatkozás.

  Ezután ki kell tölteni az igénybejelentő nyomtatványt, és le kell adni az ügyfélszolgálaton. Társasház esetén a nyomtatványt a közös képviselőnek is alá kell írnia.

  A szerződés elkészülte után az áramszolgáltató szerelői elvégzik a szerelést.

  Az ügyintézés átfutási ideje 1-2 hét.

  Költségek:

  A szerelő munkadíja: kb. 10.000 Ft (bruttó)Az áramszolgáltató felé 1x32A-ig nem kell fizetni. Felette 3600 Ft/amper + áfa csatlakozási díjat kell fizetni.

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png