Napelemes rendszer csatlakozási feltételei

  Milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy egy ilyen napelemes rendszert alkalmazni lehessen?

  Meglévő csatlakozási pont szükséges, illetve a csatlakozási ponton rendelkezésre álló teljesítménynél nem nagyobb napelemes termelői kapacitás építhető be (a mérőberendezés alatt elhelyezett kismegszakítók vagy biztosítékok összegzett amperértéke [A] x 230 [V] / 1000 = rendelkezésre álló teljesítmény [KVA], pl.: 3x16 A x 230 V / 1000 = 11 kVA)

   

  Egy- vagy háromfázisú csatlakozású legyen a napelemes termelő berendezés?

  Egyfázisú napelemes fogyasztói csatlakozás esetén max. 5 kVA-es napelemes termelő berendezés csatlakoztatható, akkor is, ha a rendelkezésre álló teljesítmény lehetőséget adna nagyobb csatlakozási teljesítményre!
  Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a napelemes termelő berendezés egyfázisú (max. 5 kVA), kétfázisú vagy háromfázisú csatlakozása (maximum a rendelkezésre álló teljesítményig, de legfeljebb 50 kVA-ig) is megvalósítható. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén egyfázisú napelemes termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kVA-ig csatlakoztatható. 2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az elosztó hálózati engedélyes a hálózati paraméterek figyelembevételével, az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezheti. Ha a csatlakoztatni kívánt termelő berendezés három fázisra csatlakozik, de nem háromfázisú, hanem fázisonként beépített berendezésekkel rendelkezik, a fázisaszimmetria nem haladhatja meg az 5 kVA-t.

  HMKE többfázisú napelemes rendszer csatlakozása esetén törekedni kell a termelői teljesítmények szimmetrikus elosztására. A fázisokra külön-külön csatlakoztatott termelő berendezések maximális fázisaszimmetriája 5 kVA-t nem haladhatja meg. Több csatlakozási ponttal rendelkező felhasználási hely esetén csak egy csatlakozási pontra létesíthetőnapelemes HMKE. A csatlakozási ponton felhasználóként rendelkezésre álló látszólagos teljesítmény kVA-ben kifejezett értékéig, de maximum 50 kVA-ig a HMKE napelemes rendszer bővíthető.

  Napelem HMKE csatlakozása csak fixen történhet, bontható csatlakozás (pl. dugaszolóaljzaton keresztül) nem engedélyezett!

   

  Milyen költsége van a napelemes rendszer hálózatra csatlakozásának?

  Nincs csatlakoztatási költség. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be a napelemes termelő berendezés, a csatlakozás megerősítésére nincs szükség. A meglévő mérőberendezés cseréjét, vagy elektronikus mérő esetén annak átprogramozását az elosztó hálózati engedélyes saját költségére elvégzi.

   

  forrás: EON

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png