Hírek

  A napelemes rendszer előnyei avagy éjszaka miért nem kell sütnie a napnak

  A napelem rendszereket ellenzők megszokott véleménynyílvánítása:

  Nem megbízható a napenergia és éjszaka nincs is napsugárzás. És akkor ismét be kell kapcsolni a hagyományos erőműveket.

   

  Tények


  A tény az, hogy a hagyományos erőműveknek nem kell éjszaka beugraniuk a szolárenergia helyébe. Sokan ugyanis mindig elfelejtik, hogy esténként és éjszakánként mindig visszaesik a villamosenergia utáni igény és ilyenkor körülbelül a nappali igény felére csökken le. Nappal a napelemes erőművek éppen akkor termelnek csúcson villamosenergiát, amikor a nappali fogyasztói igény azt éppen megköveteli:

   

  1. A fogyasztói igény és az erőműszükséglet napközbeni profilja


  Németországban (és más ipari országokban is ez a jellemző) minden nap mindig ugyan azon a minta szerint fut a villamosenergia utáni igény. A legkisebb a kereslet és ezzel az erőműszükséglet az éjszakai órákban 03:00 és 04:00 óra között van. A nap kezdetével emelkedik a villamosenergia utáni igény és délben eléri a maximumát. Ezután ismét visszaesik a villamosenergia utáni igény és szukszesszíve az erőműszükséglet is vele együtt, egészen az éjszakai órákig, amikor ismét eléri a minimális igény mennyiségét.

  Erőműszükségletben ez azt jelenti (lsd. grafikát), hogy a minimális erőműszükséglet minimuma (munkanapokban 35.000-40.000 MW) éjszaka van, amikor állandóan üzemelnek az erőművek (alapterhelés).

  Napközben, a háztartások és az ipar által emelkedő villamosenergia utáni igény a 20.000-től 50.000 MW közötti sáv ? pedig szukszesszíve további erőművek, pl. szénerőművek rákapcsolását vonja maga után. A déli órákban jelentkezik a csúcsterhelés (általában gázturbinás erőművekkel fedezik le), azaz a villamosenergia utáni maximális igény, aminek a nagysága nyáron kb. 60.000-65.000 MW, télen kereken 70.000 MW.

   

   

  2. Csúcsterhelés: a szolárenergia akkor állítja készenlétbe a teljesítményt, amikor arra szükség van

   

  Látható, hogy az egy napos villamosenergia utáni igény görbéje egy haranggörbét ír le, ahol a harang felső része az éjszakai szinthez viszonyított plusz erőműszükségletnek felel meg. Ennek a többletigénynek a délig történő lefedésére, általában egyre több hagyományos erőműveket, mint pl. szén- vagy gázturbinás erőműveket indítottak be, amiket pedig délután egymás után fokozatosan le is kapcsoltak.

  Manapság a növekvő erőműigényt már egyre nagyobb mennyiségben szolárárammal - napelemmel (sárga oszlopok) és szélerőművekkel (kék oszlopok) le lehet fedni. Ebben a szolárenergia rendkívül megbízható, mivel a napelemek villamosenenergia termelésének emelkedése és visszaesése párhuzamos Németország nappali ígényével. És az nem csak erős napsütéskor, még borult és felhős napokban is több, mint 10.000 MW a teljesítmény nagysága, napsütéses napokban pedig több, mint 20.000 MW is lehetséges.

  A hagyományos erőművek szükséglete (szürke oszlopok) érezhetően csökken a megújuló energiák alkalmazásával.

   

  forrás: MNNSZ