Hírek

    A napelem rendszer megtérülése

    Több száz telepített napelemes rendszer referencia!

    Hogy megtérülést számíthassunk, először is tudni kell, hogy mennyi megtermelt áramra számíthatunk napelemes rendszerünkből.

    Legegyszerűbben elmondható, hogy déli irányba fekvő, 35 fok dőlésszögű 1 kW-os napelemes rendszer átlagosan évente 1100 kWh áramot termel. 2015-ben 1 kW átlagos ára 44 Ft volt. Tehát 58.400Ft-ot termel az 1kW-os napelemes rendszerünk 1év alatt. Egy átlagos családiház tetőre szerelt 3kW-os rendszer 3300 kWh-t tud megtermelni évente, mellyel 145.000 Ft-ot spórolhatunk.

    Egy ügyfelünk tapasztalatait itt olvashatod a saját termeléséről. Ez a termelés országos átlagnak mondható, természetesen van kisebb eltérés országos szinten is. Pontosabban itt nézheted meg. A napelem megtérülés számításhoz a beruházás költségére lesz szüksége - kérjen ajánlatot cégünktől itt

    A napelemrendszer árát vethetjük össze a megtermelt villamos energia mennyiségével. Egy jól megtervezett rendszer esetében a megtermelt energia mennyisége egyenlő a fogyasztott energiával. Így az elszámoláskor zero pénzmozgás keletkezik a fogyasztó és a szolgáltató között. Napelem rendszer árakról itt tájékozódhat>>

    Leegyszerüsítve a napelemes rendszer teljes árából kivonjuk az esetleges napelem pályázat támogatásának összegét, majd a támogatással csökkentett összeget elosztjuk az éves áramdíjjal. (A villanyszámlán lévő díjaknál mindegyik díjat figyelembe kell venni, mert a rendszerhasználati és egyéb kiegészítő díjakat is kWh alapon számlázza az áramszolgáltató - természetesen az elszámolás un. szaldóelszámolással történik kWh alapon. Így megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a napelemes beruházásunk. Ez pályázattól függően 3-10 év. A kapott érték egy egyszerüsített eredmény, hiszen kizárólag pénzügyi szempontból közelíti meg a témát. A megtérülés ennél lényegesen összetettebb fogalom.

    A pontos számításhoz lehet egyszerű modellt alkalmazni, vagy számos további változóval is lehet kalkulálni (pl. infláció , villamosenergia áramelkedése, finanszírozási költség, és még egyéb tényezők és költségek):

    • A hagyományos energiahordozók olaj, gáz, szén mennyisége fogy, ára viszont emiatt rohamosan növekszik. Elég megfigyelnünk az áram árának alakulását az utóbbi 12 évben, - és hol lesz a vége?
      12 éves átlag 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002
    Éves átlagos energia
    áremelkedés
    7,6% -4,55 -20% 4,2% 3,24% -3,96% 5,34% 39,2% 15% 13,24% 19,67% 9,05% 10,81% 5,06%

      

    • Az energia árát általában az energiaforrások világpiaci árának, illetve annak változásával jellemezzük. Hazánkban a gáz és a villamos energia fogyasztói árát nem a bekerülési költsége, hanem döntően a politika -ezen felül a szociálpolitika- határozza meg. Az ebből számított értékek óhatatlanul hamis eredményeket adnak, és erősen félretájékoztatnak. A rezsicsökkentés nagyszerű dolog, viszont a mértéke a szolgáltatóknak már komoly veszteségeket okoz. Belátható, hogy hosszú távon nem tartható fent ez az áram ár, a várható szolgáltatói tulajdonosváltásokat követően az áram ára emelkedni fog.
    • Napelem rendszerünk számára az energiát a nap sugárzása biztosítja. Ez a sugárzás éves átlagban állandó ( a globális felmelegedés miatt inkább nő). Így megszűnik függőségünk a szolgáltatóktól, ránk nem vonatkozik többet az áremelkedés.
    • Mindenki számára elérhető árú befektetés, hiszen az elmúlt 5 évben több, mint harmadára csökkent a napelem rendszerek ára, a robbanásszerű elterjedésnek köszönhetően.
    • Rövid megtérülésű, napelem pályázati támogatással akár 3 év is lehet a megtérülés ( napelem pályázat nélkül 7-10 év)
    • A mai korszerű napelemek hosszú élettartama miatt legalább 30-40 évre tervezünk. Attól kezdve, hogy a telepítés megtörtént, Ön ingyen használhatja az elektromos áramot. Az élettartamról bővebben....
    • A hálózatra termelő napelem rendszereknek minimális a karbantartási igénye.


    Összetett megtérülés számítás példa:


    Figyelembe vett szempontok:
    Rendszer teljesítmény: 9,18kW
    Beruházás költsége 4 286 000 Ft
    Napelem öregedése: 0,5 % / év
    Áramdíj növekedés: 7,6 % évente
    Karbantartási költség nincs
    1 kW napelem éves termelése: 1100Kwh

     

    Napelem rendszer árakról itt tájékozódhat>>

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png