Hírek

    Mitől függ a napelem rendszer megtérülése? - Avagy tippek, melyekre érdemes odafigyelnünk

    Kezdetben gyorsan összefoglaltuk, hogy mi is az a napelem. A napelemet sokan összekeverik a napkollektorral. A napkollektor melegvizet készít, míg a napelemek elektromos energiát állítanak elő a napsugárzás hatására. Tömören összefoglalva a napelem egy olyan eszköz, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja.

    Sokaknak nagy fejtörést okoz az, hogy megéri-e befektetni egy napelemes rendszerbe, vajon a befektetett összeg megtérül-e és ha igen, milyen gyorsan, mennyi idő után származik haszon abból, hogy letettük a voksunkat a napelem mellett. Sokak a napelem karbantartási költségektől is rettegnek, hiszen nem kapnak megfelelő tájékoztatást a garanciákról. Sokszor olvasható az a tévhit , hogy  "Mire megtérülne, tönkre megy a napelemes rendszer!" - ez az állítás teljességgel helytelen.  Fontos rögtön tisztáznunk, hogy a napelemekre 25 év teljesítmény garancia vonatkozik, Az inverterre 5-12 év, amely korrekt díjakon kibővíthető akár 20 évre is. Karbantartást szinte nem igényel a napelemes rendszer, mert nincs benne mozgó alkatrész, a várható élettartam pedig 30-40 év. Tehát belátható, hogy min. éves 10%-os hozam várható a napelemes rendszertől. 

    Mekkora napelem rendszerre van szükségem? Mennyi idő alatt térül meg a beruházás? 

    Ha a megtérülésről beszélünk fontos tisztáznunk, hogy 

    Nincs két egyforma ház, így nincs két egyforma napelem rendszer sem – úgy pedig konkrét napelem árat nehéz is mondani, hogy nem történt meg a helyszíni felmérés. Természetesen megközelítőleg meghatározható, de teljes pontossággal nem. 

    • Mekkora az áramfogyasztás az otthonodban?
    • Milyen a tető szerkezete, tájolása?
    • Milyen modul típus és inverter lenne a legideálisabb számodra?
    • Mik a hosszú távú céljaid? Mikre szeretnéd használni a napelemet? Áramra, fűtésre, medence fűtésre, autód töltésére stb...? 

    Ezek mind-mind meghatározzák egy napelem rendszer árát, ezért is nem lehet egy teljesen pontos napelem árlistát készíteni róluk.  Látható, hogy a napelem rendszer ára és nagysága az Ön fogyasztásától, speciális helyzetétől és igényeitől függ. Ezen felül meghatározó a tető dőlésszöge, tájolása, a földrajzi helye. A legideálisabb tetőfelület déli tájolású, 35 fokos dőlésszöggel. Természetesen egy keleti vagy nyugati tájolás is jó lehet, de nem fogja termelésben elérni a déli tetőét. Ugyanaz a rendszer egy keleti vagy egy déli tetőn elhelyezve akár 30% termelési különbséggel is dolgozhat. Egy átlagos család fogyasztása 14.000Ft körül van. Ehhez kb. 13db napelemre van szükség.(3,4 kWp teljesítmény).Itt kifejtjük bővebben>> 

    Kíváncsi, hogy Ön milyen napelemes rendszer árral kéne, hogy kalkuláljon a céljai eléréséhez? Tisztában van azzal, hogy jelenleg számos kedvező konstrukcióval és pályázattal csökkenthetők költségei? Kérje díjmentes helyszíni felmérésünket és szakembereink segítségét! 

    Na de milyen tényezőktől is függ a napelemes rendszer megtérülése? 

    • A céljaitól - azaz az Ön számára ideális napelemes rendszer méretétől, napelemes rendszer árától, a fogyasztásától 
    • A nepelemes rendszer gondos megtervezésétől és hibamentes kialakításától, a pontos kalkulációktól és tervezéstől -  azaz a napelemet kivitelező cég minőségétől 
    • A napelem és az inverter minőségétől.  Jó minőségű, magas hatásfokú napelemeket és invertert igényeljünk, amire a gyártó magas garanciát ad. A rossz minőségű beépített anyagok használata évekkel leronthatja a napelem rendszerünk megtérülésének idejét, nem is beszélve arról, hogy rövid időn belül fejfájásokat okozhat...:-)
    • Napelem pályázat igénybevételétől, ennek összegétől (Egy családi ház éves fogyasztását kiváltó napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 7-10 év, azonban érdemes mindig utána nézni a napelemes pályázatoknak, mivel ezen pénzek felhasználásával, a megtérülési idő jóval rövidebb lehet.) Az aktuális napelem pályázatokat itt megtekintheti.  A napelem rendszer támogatása több féle pályázattal történhet. Cégünk partnereivel együtt vállalja a pályázatok lebonyolítását és a komplett tervezést, kivitelezést, így teljes körű szolgáltatást biztosítva Önnek. 
    • A napsütéses órák számától. Napsütés szempontjából Magyarország legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb helye között a különbség mindössze kb. 8%. Ez tehát azt jelenti, hogy hazánk területén belül napsütés szempontjából nincsenek lényeges, a napenergia-hasznosító rendszerek működését döntően befolyásoló különbségek. Kijelenthető tehát, hogy az egész ország területe alkalmas a napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére.
    • A tájolástól, a tető szerkezetétől, a földrajzi helytől 
    • Az árnyékolási tényezőktől, a domborzati viszonyoktól
    • Még a szomszédoktól is... :-) Példa: Egy kedves ügyfelünknek pár éve felhívtuk a figyelmét a szomszéd által ültetett egy sor 1,5m-es leylandi ciprusra, amelyeket a telekhatárra helyezett el. Természetesen esze ágában sem volt nyírni a gyorsan növő örökzöld sövényeket. (Évente 1,5m –t nő, és 20 éves korára elérheti a 20-22 méter nagyságot is!) Mostanra közel 10m magas lehet... Hogyan kellett erre reagálnunk, mint szakember? Fel kellett hívnunk az ügyfél figyelmét a problémára, és végül a napelemnek a melléképületre kellett kerülnie.
    • A tartószerkezettől, a kispórólt szerkezeti elemektől...

    Látható, hogy egy napelemes rendszer megtérülése rengeteg tényező függvénye. A megtérülési idő akár 3 év is lehet, azonban súlyos évekig elnyúlhat egy rosszul megtervezett rendszer esetén. A napelem rendszerek tervezése során minden tényezőt számításba kell venni, hogy az ön napelemes beruházása időben, minél előbb megtérülhessen. Kiemelkedően fontos a helyszíni felmérés és gondos tervezés a napelem rendszerek esetében, ezért az Ön és pénztárcája érdekében olyan napelem kivitelező cégre bízza a napelem rendszer telepítését, aki ismeri és figyelembe veszi ezeket a tényezőket, és megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszer kivitelezések terén. A referenciákról a Google értékelésben és a kivitelező weboldalán keresztül értesülhet. 

    Kíváncsi lenne cégünk ajánlatára is? Magyar tulajdonosi hátterű cégünk napelemes rendszerek importjával és azok telepítésével foglalkozik. Az ezzel összefüggő teljes előkészítési, tervezési, engedélyeztetési és kivitelezési munkát elvégezzük, így megrendelőink számára egy kézben összpontosulnak a dolgok. Az áramszolgáltatóval való ügyintézést, engedélyeztetést cégünk végzi. Igény esetén pályázati ügyintézést és banki finanszírozást is vállalunk. Az ajánlatkérés kevesebb, mint 1 percet vesz igénybe és kollégánk a napokban fel is veszi Önnel a kapcsolatot. 

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png