Hírek

  Hírek

  AJÁNLÓI PROGRAM 🤝

  ajanloiprogram

   

  Kedves Ügyfeleink! 🌞

   

  Ügyfeleink elégedettsége mindig is a legfontosabb volt számunkra. 🏅👌

   

  Azt szeretnénk, ha a minőségi szolgáltatásaink híre továbbra is terjedne, ezért bejelentjük 📣

  az "AJÁNLÓI PROGRAMUNK" indulását! 🤝

   

  Ez egy jó lehetőség, hogy a barátait, családtagjait, ismerősei is minőségi szolgáltatásban részesülhessenek, miközben Ön is jutalmazásban részesül. 🤝

   

  💡 Hogyan működik? Nagyon egyszerű! 🌞

  Egyszerűen csak ajánlja ismerőseinek a szolgáltatásainkat: 📣

   

  • Napelemrendszer telepítés
  • Rendszer bővítés
  • Napelem tisztítás, mosás
  • Villamos biztonsági felülvizsgálat, mérőműszerrel
  • Elektromos autó töltő telepítés
  • Klíma (hűtő-fűtő) telepítés
  • Hőszivattyú telepítés

   

  📲 Mindegy, hogy: szóban, írásban, szórólapon, facebookon, e-mailben ajánlja ismerőseinek 🙂

   

  Vegyék fel velünk a kapcsolatot, és ha ők is minket választanak, akkor Ön is részesül egy exkluzív kedvezményben a következő igénybe vett szolgáltatás során. 🎁

   

  ✅ A következő KLÍMA KARBANTARTÁS-, TISZTÍTÁS ÁRÁBÓL 50% kedvezményt biztosítunk! 🎁

  vagy

  ✅ A következő NAPELEM KARBANTARTÁS-, TISZTÍTÁS ÁRÁBÓL  20% kedvezményt kedvezményt biztosítunk! 🎁

   

  Ossza meg a jó hírt és élvezze az előnyöket! ✨😊

   

  Köszönjük, hogy minket választott, és bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk Önnel és barátaival is! 😊

  _______________________________________

  📑 Napelem rendszer ajánlat kérés 💡

  📋 www.napelemtechnika.hu/ajanlatkeres/napelem-ajanlatkeres

  📧 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  ☀️ www.napelemtechnika.hu

   

  https://www.facebook.com/napelemtechnika/

  https://www.youtube.com/@napelemtechnika1

  _______________________________________

  ⚡️ Kérjen Ön is Ingyenes helyszíni felmérést és személyre szabott árajánlatot 🌞

  _______________________________________

  📱 +36 30 737 9777

  📱 +36 20 452 7227

  _______________________________________

  napelem-ajanloiprogramklima-ajanloiprogram

  _______________________________________

  #napelem #napelemtelepites #napelemrendszer #napelemesrendszer #napelemtechnika #napelemgyőr #carport

  #solaredge #solplanet #solarenergy #solarsystem #fronius #zöldenergia #napelemajanlat 🌞 #freeenergy #napelemcégnek   #megérianapelem #napelemkivitelező #napelemszerelés #sonnenkollektor #solarpanelsystem #freeenergie #freienergie #solaranlage #solarstrom #solarstromanlage #solarpvinstaller #solarpvpower #ajánlóiprogram #ajánlóikezdeményezés

  Megéri a napelemet telepíteni 2023-ban?

  1. megéri 2023 ban napelem

  Magánszemélyeknek MEGÉRI napelemet, napelem rendszert telepíteni 2023-ban?

   

  Sokakban merülhet fel a kérdés...
  Megtérül valaha egy ilyen beruházás?

   

  gomb

  1. konzultalni


  Első lépésként nézzük: Napelem rendszer telepítés változásai 2022-ben

  1. Szaldó elszámolás 2024-ig

  "A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak."

  Ez alapján a beruházók bátran hihették, hogy a szaldóban maradásuk kizárólag rajtuk áll, ha még 2023-ban telepítik napelem rendszerüket.
  Egy negatív dolog volt, hogy nem lehetett biztosan tudni, hogy 2024-től egy változás: - a szolgáltatóban, - a tulajdon viszonyban vagy - esetleg egy inverter csere nem von-e maga után új szerződést. Mert az logikusnak tűnt, hogy az új szerződéskötés automatikusan hozza magával a szaldóból való kiesést. Ugyanis az egyértelmű volt, hogy 2024-től a szaldó elszámolás kikerül a választható elszámolási módok közül. Így 2024. január 1-től egy új szerződés az előzetes feltételezések szerint egyenértékű lett volna a szaldóból való kieséssel.

   

  2. Energia Visszatáplálási tiltás 2022. november 1-től

  Az első sokk amikor 2022 októberében bejelentették, hogy a november 1-től beadott csatlakozási kérelmek esetén tilos a hálózatra való visszatáplálás. Ez komoly csapás volt a napelem rendszerek addig egyszerű megtérülési idejére. Ugyanis, ha nincs visszatáplálás, akkor figyelni kell az azonnali fogyasztás maximalizálására.
  (Egy átlagos háztartás minden odafigyelés nélkül a megtermelt energia kb. 25-33%-át tudja azonnal elfogyasztani napközben. Odafigyeléssel ez az arány 50%-ig is emelhető.)

  Egy kiskaput hagytak rövid időre. Akik október 31-ig beadták a csatlakozási kérelmüket azok továbbra is feltölthettek a hálózatra (Szaldó elszámolásban). Így egy olyan roham indult a hátralévő pár napban, ami alatt kb. 80.000-en adták be csatlakozási kérelmüket. Közülük sokan kivitelező nélkül, önállóan intézték a papírmunkát.

   

  Sokkal kisebb visszhangja volt viszont annak a hírnek, hogy a kormány Brüsszelben komoly vállalásokat tett, melyért cserében több száz millió eurót kapunk hálózat fejlesztésre és energia tárolásra.
  Ezen vállalások egyik lényeges eleme az, hogy LEGKÉSŐBB 2 ÉVIG TARTHATÓ FENN A VISSZATÁPLÁLÁSI STOP (2024. január 1.-ig).
  Sőt, legalább fél évente kötelesek felülvizsgálni és a hálózat állapotától függően, akár területenként feloldani.
  Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy ha valaki most adja le a napelem rendszer csatlakozási igényét, akkor ő jelenleg nem töltheti fel az elnem használt energiáját az elektromos hálózatra. -> így ez a felesleg elveszik.
  De ez a helyzet maximum 2024. november 1-ig állhat fenn!
  Utána a 2023. december 31-ig a szolgáltató által átvett rendszerek nem pusztán csak visszatölthetnek a hálózatra, de él számukra a szaldó elszámolás is!
  Mert jelenleg az a fura helyzet állt elő, hogy a most szerződők valójában szaldó elszámolásra szerződnek, de visszatöltési tiltással. (Ami nélkül viszont a szaldó elszámolás valójában még sem szaldó elszámolás.)
  Amikor viszont eltörlik a visszatöltési korlátozást, onnantól ezek a rendszerek teljes értékű éves szaldós rendszerek lesznek!

   

   

  HAVI SZALDÓ ÉVES SZALDÓ

  Éves szaldó, havi szaldó elszámolás?

  A szaldó elszámolás hosszú éveken át egyet jelentett azzal, hogy a napelem rendszer évente egyszer számol csak el a szolgáltató felé.
  Az éves leolvasás során megnézik, hogy adott felhasználó mennyi energiát töltött fel a hálózatra és mennyit vételezett onnan.
  Ha több energia lett feltöltve, mint vételezve, akkor azt a szolgáltató kifizeti a felhasználó felé. Ha pedig fordított a helyzet, akkor a szolgáltató felé kell fizetni.
  Ez így teljesen egyértelmű volt egészen 2022. őszéig, amikor bedobták a köztudatba a a havi szaldó fogalmát.
  Ezt követően pedig részben elszabadult a káosz, miközben pár dolgot viszont végre tisztáztak.

   

  1. konzultalni

  Meddig lesz éves szaldó elszámolás?

  Mindig is nehéz volt elhinni, hogy aki 2023. december 31-ig napelem rendszert telepít, az élete végéig élvezheti a szaldó (éves szaldó) elszámolás végtelen előnyeit.
  Az őszi rendeletek és módosítók egyértelművé tették, hogy az éves szaldó előnyeit, az üzembe helyezést követően maximum 10 éven át élvezhetik a tulajdonosok.
  Ez egy nagy előre lépés volt.

   

   

  Megéri-e még 2023-ban lakossági napelem rendszert telepíteni?

  IGEN.! 🙂

  1. megéri 2023 ban napelem IGEN

   

   

  Vegyük sorra az érveket és a lehetséges ellenérveket. Így azok ismeretében tud majd mindenki megfelelő döntést hozni.

   

  Bizonytalanság

  Ez a legrosszabb dolog ami a hazai szabályozó környezetben fellelhető. Az állandó bizonytalanság és a hosszú távú döntések megfelelő szakmai kontroll nélkülisége.
  Aki ebben az országban él, az folyamatosan azt tapasztalhatja, hogy egyik napról a másikra, esetleg egyik óráról a másikra is változhat a jogi környezet.
  Napelem rendszert pedig nem fél évre, hanem hosszú távú beruházásként 25-30 évre tervezünk.

   ÉS PONT EZ AZ EGYIK FŐ SZEMPONT AMIÉRT MEGÉRI A NAPELEM RENDSZERT TELEPÍTENI, mert ha elkészül, ez egy olyan BIZTOS PONTOT ad, ami attól kezdve elvehetetlen.

   

  Megújuló energia jövője

  Merre tart a világ, merre tart Európa?
  A válasz átlagos tájékozottság mellett is teljesen nyilvánvaló >>> A világ - és benne Európa is - a megújuló energia hasznosítását fő szempontként jelölte meg.
  Ez a folyamat már több, mint 1 évtizede tart, de jelenleg egy újabb szintlépés küszöbén van.

  Az olcsó orosz energiahordozókról való leválás folyamata az ukrán háborúval elkezdődött. Magyarország egyelőre mentességet kapott, de ez a mentesség sem örök életű.
  Európa energiaéhségének kielégítését legkönnyebben a megújuló energia még intenzívebb használatával tudja kielégíteni.

  A megújuló energiák közül, lakossági szinten a napenergia az amihez költséghatékonyan szinte bárki hozzá juthat.
  Csak itthon, a 2022. március és szeptember között telepített napelem rendszerek kapacitás növekedése által 123 millió eurónyi gázt spóroltunk meg!
  Ez pedig csak egy szűk 7 hónapos időszak!

  Idén tavaszig a Brüsszelnek tett kormányzati vállalásaink keretében kb. 7 évnyi szünet után újra lehet itthon is szélturbinákat telepíteni.
  Ugyanezen vállalások másik része, a napenergia felhasználása előtt is elsöpri az utóbbi hónapokban felbukkanó akadályokat. Az ezeket tartalmazó rendeleteket márciusig kell meghoznia a magyar kormánynak.

  Összességében leszögezhetjük, hogy jelenleg a napenergia az amibe a világ a bizodalmát veti.
  Mi pedig itt Magyarországon akarva-akaratlanul is be fogjuk látni, hogy ez számunkra a legkönnyebben elérhető energia forrás.

   

  Energia árak emelkedése

  2021 ősze óta mondjuk, hogy a rezsidíj csökkentés tarthatatlan. Volt aki hitte, de a többség nem törődött vele. Aztán bejött, ami előre borítékolható volt; a választásokat követően a kormánynak lépnie kellett. Addigra ugyanis lassan évi 2000 milliárd forintos lyukat ütött volna a költségvetésen annak további fenntartása.
  Az energia árak már jóval a háború előtt elszálltak, de tény, hogy az csak tett rá még egy lapáttal.
  Viszont az is tény, hogy botorság abban hinni, hogy a háború végeztével a villamosenergia ára varázsütésre visszaáll a korábbi szintre.
  Egyrészt a háború vélhetően sajnos nem fog rövidesen békekötéssel véget érni. (Szakértők szerint maximum az várható, hogy idővel a szintje visszaáll alacsony intenzitásúra.)
  Másrészt érdemes végignézni a világban zajló folyamatokat.

  A világ lakossága folyamatosan nő.
  Emellett az 1 főre jutó energia fogyasztás szintje is nő. Ma már a világ legszegényebb országaiban élők is mind több energiát fogyasztanak.
  Ebből kiindulva - ha csak nem jön nagyon rövid időn belül valami szenzációs energetikai áttörés - a jövőben nem lesz túlzott energia bőség.
  Ha pedig nem lesz energia bőség, akkor nem fognak visszatérni a korábbi alacsony árak sem.

   

  AZ ENERGIAÁRAK EMELKEDÉSE MIATT IS MEGÉRI A NAPELEM RENDSZERT TELEPÍTENI, ELŐRE ALIGHA SZÁMÍTHATÓ KI AZ EMELKEDÉS - ÍGY

  A NAPELEM RENDSZER MEGTÉRÜLÉSI IDEJE AKÁR 5 ÉV IS LEHET!

   

   

   

  Kinek érdemes napelem rendszert telepítenie 2023-ban?

   

  Az 1. csoportban azok vannak, akik még 2022. október 31-ig beadták a csatlakozási kérelmüket az áramszolgáltató felé.
  Rájuk nem vonatkozik a feltöltési korlát. Amint elkészül a napelem rendszerük és átveszi a szolgáltató, onnantól kezdve éves szaldó elszámolásban vannak.
  Jelenleg pedig nincs olyan elszámolási mód, ami ennél kedvezőbb lenne.
  Mivel az infláció 2023-ban is végtelenül magas lesz, így a napelem rendszer telepítéssel egyből két legyet is lecsaphatnak. Egyrészt csökkenthetik vagy lenullázhatják a villanyszámlájukat, másrészt egy 25-30 éven át működő rendszerbe menthetik át a napi szinten romló megtakarításaikat.
  Számukra egyértelműen megéri mielőbb telepíteni a napelem rendszerüket.

  A 2. csoportba pedig azok tartoznak, akik 2022. október 31 után adták vagy épp jelenleg adják be a csatlakozási kérelmüket.
  Ők azok, akik nem táplálhatják vissza a hálózatra a megtermelt, de fel nem használt energiájukat. 
  Nekik arra kell fókuszálniuk, hogy ez a helyzet maximum 2024.-ig tarthat!
  Ezen időszakot követően még minimum 8 évig élvezhetik, az éves szaldó elszámolás minden előnyét.
  Ezt figyelembe véve nekik is megéri a napelem, rendszer telepítés.

   

  1. konzultalni

  Napelem cégekre specializálva

  ezgif 1 b50d8a5372 JPG

  VAN MEGOLDÁSUNK CÉGE SZÁMÁRA, Az Energia-Áremelkedés ellen!

  Ha vállalkozása akkor is fogyaszt energiát, amikor a napelemes rendszer éppen termel, akkor azt ideális fogyasztási profil- és méretezés esetén gond nélkül fel tudja használni. 

  gomb

   

  aremelkedes2015 2022

   

   

  megemelkedett ENERGIA árak miatt, a profit jelentős elvesztése igazi érvágás a vállalkozások számára.

  Minimalizálja a kiadásokat, hallgassa meg megoldási javaslatunkat!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   A MEGOLDÁS A MEGVADULT ÁRAM-ÁREMELKEDÉSRE ->

  A VISSZWATT-VÉDELEMMEL ELLÁTOTT NAPELEMRENDSZER!

   

  VISSZATÁPLÁLÁS VÉDELEM

  (VISSZWATT VÉDELEM)

  Jelenleg a napelemes rendszerek feltáplálásának lehetősége az áramhálózatra ideiglenesen felfüggesztésre került. (Az EU rendelkezése szerint Maximum 2024.01.01.-ig ! )viszwatt-abra.jpg    

   

  Jelenleg csak visszwatt védelemmel ellátott rendszerek engedélyeztethetők.

  A visszwatt védelem =  inverter szabályzás.

  Lényege, hogy a napelemes rendszer által megtermelt pillanatnyi energia nem lehet több, mint a fogyasztó pillanatnyi fogyasztása.

  Ezen egyensúly gondoskodik arról, hogy a hálózatba visszatáplálás nem történik meg.

  A visszwatt védelemmel ellátott rendszernél tehát, amennyiben nincs fogyasztás, az inverter sem termel.

   

   

   

   

   

  MENNYI IDŐ ALATT TÉRÜL MEG
  A VISSZWATT-VÉDELMES NAPELEM RENDSZER?

  viszwatt vedelmes napelem 3 év alatt

   

  AZ EMELKEDŐ ÁRAK MELLETT IS MÁR 3 ÉV ALATT MEGTÉRÜLHET BEFEKTETÉSE!

    

  LÁSSUNK 1 példát 

   

  50 kVA-es visszwatt-védelemmel ellátott rendszer esetében:

   60 kWp méretű napelemes rendszer is működtethető (* az inverterek teljesítménye túlméretezhető), = akár évi 72.000 kWh-t is termelhet.

  Tételezzük fel, hogy az áramot 180 Ft-ért vesszük kWh-ként, és a fogyasztási szokásaink alapján el tudjuk fogyasztani a megtermelt energia 80%-át. Ebben az esetben a rendszer 10.368.000 Ft-ot hoz évente a rendszer.

  A fenti rendszer bekerülési költsége kb. 18-20 M Ft, tehát >>>  a megtérülési időnk 2-3 év is lehet. (*rendszer mérettől függően)

  Ha pedig az áram árak tovább emelkednek, ez az idő még kevesebb lehet.

   

  Egy céges napelemrendszer nem csak 3-4 évig termel.

  Ezek a rendszerek megfelelő szerviz- és karbantartás mellett 25-30 évig működőképesek.

   

   

  Az előző példából kiindulva ez azt jelenti, hogy a megtérüléstől (3-4 év) számolva további 100 Millió Ft-nyi villanyszámlától szabadítja meg a céges napelemrendszer a vállalkozását 20 év alatt.

  Az elmúlt 2 év alatt az áram ára 3x-ra emelkedett.

  Az előző számításba bele sem kalkuláltuk, hogy az áram ára mennyit fog emelkedni 25-30 év alatt, így ennél sokkal többet spórolhat meg egy ilyen rendszer a vállalkozásának nem is beszélve arról a biztonságról, hogy az Ön cégét már nem, vagy jóval kevésbé érintik az áram árváltozásai.

   

   

  SAJÁT CÉGES NAPELEMRENDSZER

  A VÁLLALKOZÁSA SZÁMÁRA ÓRIÁSI ELŐNYT JELENT.

  A   alapelve és küldetésének vallja, hogy minél többen részesei lehessenek ennek a szabad energiának, és áramot nyerhessenek a Napból, ami hosszú távú, környezetbarát és fenntartható megoldás mindannyiunk számára.

   

   

   

   10 év plecsni JPGTÖBB MINT 10 ÉV TAPASZTALAT

  Több mint 2500 telepítés tapasztalatával állunk naprakészen.
  Az Ön vállalkozásának is biztonságosan és gördülékenyen tudjuk megvalósítani céges napelemrendszerét

   

   

   

  LEVESSZÜK A TERHET A VÁLLÁRÓL

  Egy céges napelemrendszer tervezése, engedélyeztetése, kivitelezése és átadása komplikált folyamat.

  Rengeteg lépésből áll a projekt. Melyet mi, könnyedén átlátunk és végigvisszük a folyamatokon.

  Napelemrendszere biztos kezekben lesz nálunk

  • a tervezéstől kezdve
  • az engedélyeztetésen át 
  • a kivitelezésen keresztül 
  • a kész rendszer átadásáig 
  • és az esetlegesen felmerülő garanciális feladatok ellátásáig.

  Egy tőkeerős, óriási raktárkészlettel tapasztalt céget tud általunk megbízni :)

   

     INGYENES KONZULTÁCIÓ

  Megbeszéljük és dokumentáljuk, hogy Cégének pontosan mire van szüksége. Javaslatokat adunk.

  Megtaláljuk az Ön számára legideálisabb megoldást gazdaságilag és műszakilag egyaránt.

   

   

   

  KEZDJÜNK EL DOLGOZNI KÖZÖSEN A SAJÁT CÉGES NAPELEMRENDSZERÉN!

  gomb

   

   

   

  3JPG

  4.5

        6

     7

   

   Kérjük töltse ki ezt az űrlapot, hogy kapcsolatba léphessünk Önnel!

  Kérjük adja meg a nevét!
  Kérjük adja meg az E-mail címét!
  Kérjük adja meg a telefonszámát!
  Kérjük adja meg a megvalósítás helyét, pontos címmel!
  Kérjük adja meg a napelemek tervezett elhelyezését!
  Kérjük adja meg a tető anyagát!
  Kérjük válasszon áramszolgáltatót!
  Invalid Input
  Invalid Input
  Invalid Input
  Kérjük írja le egyéb megjegyzéseit, pontos igényét!
  A törvényi előírások szerint a küldéshez el kell fogadnod az adatkezelési irányelveinket.

  Napelemtelepítés új szabályai (viszwattos vagy hálózatra termelő, nem-HMKE)

  Napelemtelepítés új szabályai: Viszwattos- vagy hálózatra termelő, nem-HMKE - rendszerek esetében

   

  MEGSZŰNT A KORLÁTOZÁS, mely kötelezte a VÁLLALKOZÁSOKAT az energiatároló beépítésére (vagy kiváltására) - (viszwattos- vagy hálózatra termelő rendszer, ami HMKE 50kW-nál nagyobb, de 3 MW-nél kisebb rendszer esetén)

   

   

   

   ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

   

  ELŐZMÉNYEK

  (mely korlátozásokat eltörölték)

   

  A naperőművek, mint időjárásfüggő villamosenergia-termelők, komoly kihívás elé állítja a teljes villamosenergia-hálózatot, a rendszerirányítónak (MAVIR) minden pillanatban biztosítania kell a rendszeregyensúlyt.
  A kiszámíthatatlan termelést a pillanatról pillanatra, MAVIR által szabályozható kiegyenlítő szabályozási szolgáltatók (gázerőművek, gázmotorok, akkumulátorok, stb.) ellensúlyozzák. Ezen szabályozható egységeknek, a rendelkezésre álló összteljesítményének mindenkor nagyobbnak kell lennie, mint az időjárásfüggő (és egyéb kiszámíthatatlan) termelés és/vagy felhasználás.
  Az utóbbi időben a napelemek rohamos terjedésével a biztonságos puffer eltűnni látszott, épp ezért vezettek be komplett stopot az új napelemes erőművek csatlakozására (és ez közrejátszott a lakossági napelemek betáplálási lehetőségének megszüntetésében is).

  Jelenleg nincs szabad csatlakozási kapacitás új időjárásfüggő termelői kapacitásra (üzembiztonsági korlátozás van életben). Az átmeneti helyzetet a 2022. július 15-én a MAVIR Üzemi Szabályzatának új (28. számú) módosításával oldották fel (Üzemi Szabályozás [ÜSz] elérhető itt, közvetlen link a szövegre itt) – a korlátozás marad, azonban bizonyos feltételeknek megfelelő naperőműveket mégis lehet építeni. A szabályokat tovább szigorította a 2022. október 21-én hatályba lépő 29. számú módosítás. Az új szabály, meglepve az iparági szereplőket is, nemcsak a hálózatra termelő napelemes rendszereket, hanem a saját felhasználást kielégítő, hálózatra nem termelő (ún. viszwatt-védelmes) naperőműveket is érinti.

   

   

  Napelemek aFRR-képessége és energiatároló beépítésének (vagy kiváltásának) kötelezettsége

   

  Időjárásfüggő termelői egységek “olyan termelői egységek, amelyek által szolgáltatott hatásos villamos teljesítmény függ az időjárási viszonyoktól. Ilyen pl. a szélerőművi és a fotovillamos (PV) termelés.” (ÜSz 2.3.79). Az Üzemi Szabályzat alábbi részeinek hatálya kiterjed a kistermelő erőművekre, tehát bármilyen, hálózatra csatlakozó, háztartási méretű kiserőművet meghaladó méretű termelőegységre.

  A szóban forgó részletszabályok a MAVIR Üzemi Szabályzat 5.1.9 (H) b) (bf) részében (68. oldal) találhatók.

  Szabad csatlakozási kapacitás hiányában (azaz üzembiztonsági korlátozás esetén, amely jelenleg az egész országra kiterjed) is telepíthető időjárásfüggő termelő, amennyiben üzembehelyezéskor megfelelnek az alábbi két üzembiztonsági feltételnek, és azok teljesítését folyamatosan vállalják:

   

  1.  aFRR (automatikus utasítású FRR) szabályozási képesség teljesítése, és az erre vonatkozó akkreditáció megszerzése – ez azt jelenti, hogy a rendszerirányító MAVIR automatikusan lekapcsolhatja a termelőegységet leszabályozás során (természetesen ennek megvannak a szabályai, amiért kompenzáció is jár). Az aFRR-akkreditált egységnek a szabályok szerint kötelező részt venni a kiegyenlítő szabályozási szolgáltatási piacon. Amennyiben a napelem névleges teljesítménye nem éri el a 3MW-t, akkor szükséges egy aggregátorral leszerződni, amelyen keresztül lehetséges (és kötelező) az akkreditáció megszerzése és a szabályozóenergia-piacon való részvétel.

  2. A termelő vagy harmadik személy az új erőműegység névleges teljesítőképessége 30%-ának megfelelő teljesítőképességű, közcélú hálózatra csatlakozó, nem időjárásfüggő aFRR kiegyenlítő szabályozási képességre akkreditálható, aFRR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás nyújtására és kapacitás felajánlására alkalmas újonnan létesített berendezést (aFRR Berendezés) létesít, akkreditál és helyez üzembe az időjárásfüggő erőműegység üzembe helyezését megelőzően. Az aFRR Berendezés lehet az időjárásfüggő erőműnél, de más csatlakozási ponton is, az alábbi módok egyikén:

   

  1. Új aFRR berendezés (ami lehet energiatároló is), 2022. május 2-át követő csatlakozási igénybejelentéssel
  2. aFRR kiegyenlítő szolgáltatásra alkalmas felhasználói berndezés (DSR aFRR Berendezés), 2022. július 15-nál nem korábban akkreditálva

  A 29. módosítást követően a felhasználói csatlakozási pontra betáplálási kapacitás igény nélküli csatlakozó erőművi gépegység, azaz a hálózatra nem termelő, viszwatt-védelemmel ellátott naperőmű esetén is mindkét pontnak meg kell felelni!

  A 2. pontban a kapacitás felajánlására alkalmas azt jelenti, hogy az adott kiegyenlítő egységnek – megfelelő üzemi körülmények között – mindenkori rendelkezésre állást kell biztosítani tudnia, tehát az időjárásfüggő erőmű nem jön szóba. Ilyen típusú rendszerszintű kiegyenlítő-szolgáltatást tipikusan gázerőművek, gázmotorok, szabályozható fogyasztási egységek vagy villamosenergia-tároló rendszerek tudnak biztosítani.

  Villamosenergia-tároló formájában biztosított aFRR Berendezés esetén annak az időjárásfüggő erőműegység névleges teljesítőképességére vetítve legalább 0,6 MWh/MW névleges villamosenergia-tárolási kapacitással kell rendelkeznie. Amennyiben a 30%-os teljesítményt vesszük figyelembe (0,3 MW/MW) legalább két óráig tölthető / meríthető akkumulátort jelent.

  Harmadik fél által létesített új egység az, aminek hálózati csatlakozására vonatkozó igénybejelentése nem korábbi, mint 2022. május 2. – és a 30%-nak megfelelő kapacitás csak az adott időjárásfüggő erőmű csatlakozásának biztosítása érdekében vehető figyelembe (tehát többszörösen nem – ennek nyilvántartásbavételi szabályai még nem ismertek), és erről az aFRR berendezés tulajdonosa írásbeli nyilatkozatot tesz. A fenti felételeknek megfelelést a napelem üzemelése során folyamatosan biztosítani kell.

  A fenti szabályokat a 2022. július 15.-t (1-es pont tekintetében 2022. október 21-ét) követően kiadott csatlakozási műszaki gazdasági tájékoztatókban – ideértve a meglévő csatlakozási pontra vonatkozó, új betáplálási kapacitásigény nélküli időjárásfüggő erőművi csatlakozási igényekre vonatkozó csatlakozási szerződésmódosítási ajánlatot is – kell alkalmazni.

   

   

  Mi a teendő új napelem telepítése esetén?

  Összefoglalva: új napelem rendszer telepítése esetén (viszwattos- vagy hálózatra termelő rendszer, ami HMKE 50kW-nál nagyobb, de 3 MW-nél kisebb rendszer)

  A NAPELEM MŰSZAKI ÉS SZABÁLYOZÁSI FELTÉTELEI
  1. Az invertere távvezérelhető és teljesítménye 10%-ának megfelelő lépésenként szabályozható
  2. A távvezérlés be van kötve egy aggregátorhoz, amin keresztül a kiegyenlítőszabályozási-energia szolgáltatási piacon részt vesz az egység. Az erre vonatkozó kötelező MAVIR akkreditáció az aggregátoron keresztül történik.
  A VILLAMOSENERGIATÁROLÓ EGYSÉG MŰSZAKI ÉS SZABÁLYOZÁSI FELTÉTELEI
  1. A teljesítménye a napelem névleges teljesítményének 30%-a, kapacitása a névleges teljesítmény 60%-a.
  2. A távvezérlés be van kötve egy aggregátorhoz, amin keresztül a kiegyenlítőszabályozásienergia- és kiegyenlítőszabályozási kapacitáspiacon részt vesz az egység. Az erre vonatkozó kötelező MAVIR akkreditáció az aggregátoron keresztül történik.

   

   

  Hogy fog a napelem és az akku működni? Ki irányítja és milyen bevétel származik ebből?

  A NAPELEMES RENDSZER RÉSZVÉTELE A KIEGYENLÍTŐ PIACON

  A napelemnek a fent leírt akkreditáció megszerzésével kötelező részt vennie a kiegyenlítőszabályozásienergia-piacon. Ez az aggregátoron keresztül, az ő irányításával történik. Konkrétan ez úgy néz ki, hogy az aggregátor figyelemmel kíséri, hogy melyik órában működik a napelem, és azokban az órákban bizonyos (negatív!) összegért felajánlja a MAVIR-nak, hogy a MAVIR többletenergiáját átveszi a napelemet lekapcsolásával. Ha a MAVIR lehívja ezt az opciót, abban az energiaellátás ugyanúgy zajlik tovább, csak a lekapcsolt napelem helyett a hálózatról kapja a telephely a villamos energiát, és mindezért a MAVIR még fizet is. Tehát profit keletkezik, aminek elosztásáról az aggregátorral előre megállapodást szükséges kötni.

   
  A VILLAMOSENERGIA-TÁRÓLÓ RÉSZVÉTELE A KIEGYENLÍTŐ PIACON

  Villamosenergia-tároló esetén aktívabb menedzsmentre van szükség – viszont jelentős pénzügyi eredménye is lehet ennek az aktivitásnak! Sokszor felmerül a kérdés, hogy saját felhasználásra lehet-e használni a megépítendő akkut. A válasz, hogy nem, hiszen az fel van ajánlva a rendszer kiegyensúlyozására (MAVIR-nak), és ezt a képességet fenn kell tartani. Tehát az akku rugalmasságát a felhasználó nem tudja hasznosítani, annak működését nem ő, hanem távvezérléssel az aggregátor irányítja.

  A működés úgy néz ki, hogy az aggegátor felajánlja a kisütési és töltési kapacitást a MAVIR részére. Kisütés esetén az aggregátor elad energiát a MAVIR-nak, töltés esetén az aggregátor megveszi az energiát a rendszertől. Tipikusan amikor a MAVIR vesz a kiegyenlítőpiacon, az nagyon magas áron történik, amikor a MAVIR elad, az alacsony (akár negatív) áron történik, tehát egy ilyen egység jelentős pénzügyi eredménytermelő-képességgel rendelkezik. Ehhez persze aktív menedzsmentre van szükség olyan szempontból, hogy ezt a képességet mindig fenn tudja tartani a villamosnergia-tároló, valamint megfelelő áron történjenek a felajánlások. Ezért az aggregátor szaktudása kiemelkedő fontossággal bír, valamint az, hogy milyen profitmegosztási szerződést köt az aggregátor és az üzemeltető/beruházó (tehát ön).

  Az aggregátorok nyilvántartása a MEKH honlapján érhető el.

   

   

   

  Inverterre vonatkozó új szabályok – távoli szabályozhatóság és adatszolgáltatás

  Az alábbi részletszabályokat az ÜSz 5.1.9 (B) h) és i) pontja tartalmazza

   

  200 KW FELETTI NAPELEM-RENDSZEREK

   

  200 kW feletti időjárásfüggő saját célra termelő (SCTE) erőmű (napelem) létesítése esetén csak olyan inverter vagy invertercsoport telepíthető (akár meglevő cseréjeként is), amely olyan kommunikációs modullal rendelkezik, melyen keresztül az erőmű váltakozó áramú oldali kiadott teljesítménye legalább az erőmű beépített teljesítménye 10%-ának megfelelő lépésenként szabályozható. Ezt a követelményt azokra az a) pont hatálya alá tartozó erőművekre kell alkalmazni, melyek számára a hálózati csatlakozására vonatkozó műszaki gazdasági tájékoztató (MGT) 2022. október 21-ét követően kerül kiadásra. Ezen követelmény üzembe helyezési feltétel.

   

  200 KW ALATTI NEM HMKE NAPELEM-RENDSZEREK

   

  A távoli hozzáférésű adatkommunikációra képes inverterrel rendelkező időjárásfüggő SCTE napelemek kötelesek a 15 perces váltakozó áramú oldali átlagteljesítmény adataikat harmadik személy útján az elosztó részére elérhetővé tenni a valós üzemet követő legrövidebb időn belül, de nem később mint 1 nap. A hálózati engedélyesek (elosztók) az adatküldés elvárt formájáról és módjáról a harmadik személyt a honlapjukon történő közzététel útján tájékoztatják. A rendszerhasználó előző kötelezettségének megszegése a rendszerhasználó hálózathasználati szerződésének tekintetében szerződésszegést jelent, és ezért az abban foglalt szankciók alkalmazandóak.

   

  HMKE NAPELEM-RENDSZEREK

  Az adatoknak a hálózati engedélyesek részére történő elérhetőségét távoli hozzáférésű adatkommunikációra képes inverterrel rendelkező HMKE-k tekintetében az Elosztó szabályzat rendezi.

   

  _____________________________________________________________________________________________________________________

   

  Ha kérdései vannak a fentiekkel kapcsolatban, írjon bátran az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, vagy hívjon minket a +36-30-737-9777 telefonszámon.

  A fenti bejegyzés nem minősül jogi- és pénzügyi tanácsadásnak, csak tájékoztató jelleggel készült.

   

  Napelem rendszer SZALDÓ elszámolásban - 2022.10.31.-ig

  Napelem rendszert szeretne 1 éven belül?
  Szeretné, ha a beruházása a lehető leggyorsabban megtérülne?
  Ha mindkét kérdésre IGEN a válasza, akkor itt az utolsó lehetőség!

  Az egész országra érvényes, áram feltöltési stop lép életbe az új rendszerek vonatkozásában.


  Aki 2022. október 31-én éjfélig beadja az áramszolgáltatója felé a csatlakozási kérelmét, annak - amennyiben adott trafókörzet elbírja - engedélyezik a hálózatra történő energia feltöltést.
  November 1-től viszont már minden beadott csatlakozási kérelem csak úgy lesz elfogadva, hogy adott napelem rendszer a felesleges energiáját nem töltheti fel a hálózatra.

  A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség Sajtóközleménye: https://www.mnnsz.hu/sajtokozlemeny-az-mnnsz-reakcioja-a-2022-10-22-ei-kormanyinfora/

   

  Az október 31-ig beadott csatlakozási kérelmek esetén még engedélyezik a hálózatra való feltöltést. (Amennyiben adott trafó körzet elbírja azt.)

  Miképpen lehet beadni a csatlakozási kérelmet?
  Jelentkezzen elérhetőségeinken és segítünk a folyamat elindításában.

   

  https://napelemtechnika.hu/ajanlatkeres/napelem-ajanlatkeres

   

  Egy ilyen szaldós elszámolásban üzemelő napelem rendszer kb. 10-11 év alatt megtérülhet és 25-30 évig simán működik.
  De a november 1 után leadott csatlakozási kérelmeknél már nem engedélyezik a hálózatra való feltöltést.
  Tehát csak az a 25-30%-nyi energia tud hasznosulni, amit azonnal elhasználunk. Ez pedig máris háromszorosára növeli a megtérülési időt!

  _______________________________________
  📑 Napelem rendszer ajánlat kérés 💡
  📧 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  _______________________________________
  ⚡️ Kérjen Ön is Ingyenes helyszíni felmérést és személyre szabott árajánlatot 🌞
  _______________________________________
  📱 +36 30 737 9777
  📱 +36 20 452 7227
  _______________________________________
  Az energiaellátás digitalizációja

  A világ zökkenőmentes áramellátását a gazdaság mozgatórugójaként, gerinceként is felfoghatjuk, hiszen minden apró rendellenesség, árváltozás rögtön tovább gyűrűzik a legtöbb ágazatot érintve. Ezért is van ekkora jelentősége a Siemens legújabb fejlesztésének, mely konkrétan az energiaellátás fenntartható átalakítását hivatott megcélozni egy olyan okos szoftvercsomaggal, melynek segítségével hatékonyan válaszolhat minden villamosenergia-piac résztvevő a jelenlegi és jövőbeni kihívásokra.

  Az egyre fontosabbá váló digitalizáció hátterében meghúzódó ok részben az, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint a világ energiafogyasztása 2050-es évekre kétszeresére duzzadhat, melyet tovább fokoz az energiahálózatok folyamatos bonyolódása.

  Lényegében az egyre nagyobb ütemben növekedő kisebb moduláris energiatermelők okozzák a bonyodalmat, mint például a napelem rendszer, a szélturbina és akkumulátorok, hiszen kisfeszültségű hálózatra csatlakozva nehezebben követhető, előrejelezhető az energiaellátás.

  Ezt a nehézséget hivatott megoldani a Siemens úgynevezett grid szoftvereivel, mely már világszerte széleskörben elterjedt az áramszolgáltatók körében is. A folyamatos innováció és kutatás eredményeképp további sikerek várhatóak az energiaellátás digitalizációja terén, melyet a cég az energiaellátás szereplőinek széleskörű támogatásával igyekszik folytatni.

  napelem rendszer

  Április 22-én volt a Föld napja, melynek eredete egészen 1970-ig nyúlik vissza. Ebben az évben tartották ugyanis a világ első Föld napját, mely egy bizonyos John McConnell 1969-es ötlete alapján öltött alakot egy UNESCO konferencia után.

  Az Egyesült Államokból induló mozgalom mára már világméretűvé nőtte ki magát, hazánk is 1990 óta aktív tagnak minősül.

  A világ környezeti állapotának megóvására irányuló mozgalom számos fontos kérdéskört tart napirenden, részben a hulladék újrahasznosítása, részben pedig az alternatív energiaforrások köré csoportosulva.

  Ennek magyarországi vonzatát boncolgatta idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem két kutatója, Dr. Tóth László professzor emeritus, valamint Dr. Schrempf Norbert PhD egyetemi docens is, felvázolva a hazánkban használható megújuló energiaforrások lehetőségeit.

  Napenergia

  Magyarországon a legnagyobb szerep a napenergiáé, ha megújuló energiaforrásokra kerül a sor. Jelenleg körülbelül 1700 MW napenergiából nyert kapacitása van, melyet villamosenergia és hőenergia előállítására egyaránt felhasznál. Ez nagyrészt a főleg mezőgazdasági területeken elhelyezett, 500 kW-nál nagyobb kapacitású napelem telepeken termelődik meg, azonban beletartozik a háztartásokban felszerelt napelem rendszer is. Jelenlegi állás szerint a nem mezőgazdasági területek hasznosítása hordoz prioritást, hiszen Európa szerte elterjedt a napelemek urbánus területeken történő telepítése.

  Szélenergia

  Szintén nagy lehetőséget hordoz magában a mezőgazdasági területeken is hatékonyan hasznosítható szélenergia, melynek telepítésére Magyarország területének legalább 40-50%-a alkalmas lenne.

  Geotermikus energia

  Hazánk kiválóan alkalmas a geotermikus energia hasznosítására is, tekintve, hogy az itt megtalálható földkéreg az átlagtól jóval vékonyabb, így kisebb energiaráfordítással és elérhetővé válik a Föld magja által megtermelt hőenergia.

  Biomassza

  A biomassza szerepe a vidékfejlesztésben és fűtésrendszerek korszerűsítésében játszik szerepet, mely várhatóan szintén nagyobb figyelmet kap majd a továbbiakban.

  REPowerEU, vállvetve a fenntarthatóbb energiáért

  Komoly kihívás elé állította a kelet-európai konfliktus egész Európát, hiszen a jelentős mennyiségben importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függés kedvezőtlen hatással van a már így is európaszerte elszabaduló energiaárakra. Erre érkezett válaszként az Európai Unió REPowerEU programja, mely tovább sürgetné az energiaellátás zöldesítését, előbbre hozva a 2030-ig elérni kívánt célokat, függetlenedve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok importjától és egyben felhasználásától. Mindezek megvalósítását a terv két fontos alappillérre helyezi.

   

  Gázellátás diverzifikálása

  A fosszilis tüzelőanyagok jelentős része (egyes ágazatoknál közel fele) érkezik Oroszországból Európába, melynek kapcsán az Európai Unió már korábban megkezdte a gázágazat diverzifikálását, kibővítve az exportőrök listáját az Egyesült Államokkal, Norvégiával, Katarral, Azerbajdzsánnal, Algériával, Egyiptommal, Koreával, Japánnal, Nigériával, Törökországgal és Izraellel.

  Ez azonban önmagában még kevés lenne, hiszen a nemmegújuló források áringadozása volatilissá teszi az energiaárakat is, melyet már a Covid19 követte gazdasági helyreállítás által megnövelt gáz iránti kereslet is tovább árnyalt.

  Erre az Európai Bizottság válaszul számos olyan árszabályozási, állami támogatási és adóintézkedéseket vázolt fel a tagállamoknak, melyek bevezetésével enyhíthető a lakossági fogyasztók, valamint a vállalkozások megnövekedett energiaárakból fakadó kára.

  Emellett tervben van egy olyan szabályozás bevezetése is, mely szerint az európai gáztárolókat október 1-ig 90%-ig kellene feltölteni, hogy felkészülhessünk a következő tél fűtési szezonjára.

  Tiszta energiaellátás

  Bár az „Irány az 55%!” mentén kidolgozott javaslatok végrehajtása esetén is elérhetővé válna a fosszilis gáz éves fogyasztásának 30%-os csökkenése, a REPowerEU kereteiben megfogalmazott intézkedések már ebben az évben elérnék az orosz import közel 2/3-ának feleslegessé válását.

  Ezen a pilléren belüli intézkedések a megújuló energiaforrásokra való átállást szorgalmazzák, melyet számos szempontból igyekeznek elősegíteni. Szorgalmazzák napelem rendszer, valamint szélerőművek és hőszivattyúk gyorsított telepítését.

  Az európai országok dekarbonizációja még soha nem volt ennyire fontos, melynek következményeképp az iparágak is lényegesen nagy versenyelőnyre tennének szert, melyet többek között a napelem generálta energiának is köszönhetünk majd.

  Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a fosszilis tüzelőanyagok külföldön, úgy a megújuló energiaforrások Európán belül teremtenének munkahelyet, tovább lendítve ezzel a gazdaságon.

  Számíthatunk számos intézkedésre, mely például a napelem rendszerek kivitelezésének, jóváhagyásának és adminisztrációjának leegyszerűsítésére törekszik, felgyorsítva ezzel azokat a folyamatokat, melyek előre lendítik a tiszta energiára való átállást.

  napelem áfa vonzata

  Már tavaly decemberben megszületett az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának döntése azt illetően, hogy milyen körökre terjesszék ki a tagállamokban bevezethető kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Ebbe a hét témakört magába foglaló csapatba beletartozhat a napelem rendszer beszerzése és telepítése is, mely így nagyban hozzájárulna az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseivel.

  Az áfairányelv módosítása a meghatározott körökben 5% alatti áfakulcsot, vagy akár teljes áfamentességet is megenged, melyet egyhangúlag szavaztak meg a brüsszeli ülésen.

  A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő meg is kereste ezzel kapcsolatban a magyar pénzügyminisztert, Varga Mihályt, hogy érdeklődjön a fent említett áfairányelv-módosítás hazai vonatkozásairól, kilátásban van-e Magyarországon a kedvezményes áfa alkalmazása a napelem forgalmazására, telepítésére.

  A válasz meg is érkezett, melyben a pénzügyminiszter úr kitért rá, hogy a döntés még nem végleges, hiszen ehhez az Európai Parlament véleménye is elengedhetetlen, állásfoglalását azonban a választásokig nem is tartják valószínűnek.

  Mindamellett kifejtette, hogy míg a döntés meghozása az ezután megválasztott kormány feladata lesz, ez egy jóval komplikáltabb kérdéskör, ugyanis az áfacsökkentést drága, és kevéssé hatékony eszköznek tartja.

  Az tehát, hogy hazánkban lesz-e 5%-os áfa a napelemek forgalmazását illetően, a jövő kérdése, melyet nem csak adózási szempontból, hanem gazdasági és támogatási szempontból is meg kell vizsgálni, mielőtt megszületik a döntés.

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
  +36 30 737 9777
  info[kukac]napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png