Hírek

  A világ zökkenőmentes áramellátását a gazdaság mozgatórugójaként, gerinceként is felfoghatjuk, hiszen minden apró rendellenesség, árváltozás rögtön tovább gyűrűzik a legtöbb ágazatot érintve. Ezért is van ekkora jelentősége a Siemens legújabb fejlesztésének, mely konkrétan az energiaellátás fenntartható átalakítását hivatott megcélozni egy olyan okos szoftvercsomaggal, melynek segítségével hatékonyan válaszolhat minden villamosenergia-piac résztvevő a jelenlegi és jövőbeni kihívásokra.

  Az egyre fontosabbá váló digitalizáció hátterében meghúzódó ok részben az, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint a világ energiafogyasztása 2050-es évekre kétszeresére duzzadhat, melyet tovább fokoz az energiahálózatok folyamatos bonyolódása.

  Lényegében az egyre nagyobb ütemben növekedő kisebb moduláris energiatermelők okozzák a bonyodalmat, mint például a napelem rendszer, a szélturbina és akkumulátorok, hiszen kisfeszültségű hálózatra csatlakozva nehezebben követhető, előrejelezhető az energiaellátás.

  Ezt a nehézséget hivatott megoldani a Siemens úgynevezett grid szoftvereivel, mely már világszerte széleskörben elterjedt az áramszolgáltatók körében is. A folyamatos innováció és kutatás eredményeképp további sikerek várhatóak az energiaellátás digitalizációja terén, melyet a cég az energiaellátás szereplőinek széleskörű támogatásával igyekszik folytatni.

  napelem rendszer

  Április 22-én volt a Föld napja, melynek eredete egészen 1970-ig nyúlik vissza. Ebben az évben tartották ugyanis a világ első Föld napját, mely egy bizonyos John McConnell 1969-es ötlete alapján öltött alakot egy UNESCO konferencia után.

  Az Egyesült Államokból induló mozgalom mára már világméretűvé nőtte ki magát, hazánk is 1990 óta aktív tagnak minősül.

  A világ környezeti állapotának megóvására irányuló mozgalom számos fontos kérdéskört tart napirenden, részben a hulladék újrahasznosítása, részben pedig az alternatív energiaforrások köré csoportosulva.

  Ennek magyarországi vonzatát boncolgatta idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem két kutatója, Dr. Tóth László professzor emeritus, valamint Dr. Schrempf Norbert PhD egyetemi docens is, felvázolva a hazánkban használható megújuló energiaforrások lehetőségeit.

  Napenergia

  Magyarországon a legnagyobb szerep a napenergiáé, ha megújuló energiaforrásokra kerül a sor. Jelenleg körülbelül 1700 MW napenergiából nyert kapacitása van, melyet villamosenergia és hőenergia előállítására egyaránt felhasznál. Ez nagyrészt a főleg mezőgazdasági területeken elhelyezett, 500 kW-nál nagyobb kapacitású napelem telepeken termelődik meg, azonban beletartozik a háztartásokban felszerelt napelem rendszer is. Jelenlegi állás szerint a nem mezőgazdasági területek hasznosítása hordoz prioritást, hiszen Európa szerte elterjedt a napelemek urbánus területeken történő telepítése.

  Szélenergia

  Szintén nagy lehetőséget hordoz magában a mezőgazdasági területeken is hatékonyan hasznosítható szélenergia, melynek telepítésére Magyarország területének legalább 40-50%-a alkalmas lenne.

  Geotermikus energia

  Hazánk kiválóan alkalmas a geotermikus energia hasznosítására is, tekintve, hogy az itt megtalálható földkéreg az átlagtól jóval vékonyabb, így kisebb energiaráfordítással és elérhetővé válik a Föld magja által megtermelt hőenergia.

  Biomassza

  A biomassza szerepe a vidékfejlesztésben és fűtésrendszerek korszerűsítésében játszik szerepet, mely várhatóan szintén nagyobb figyelmet kap majd a továbbiakban.

  Komoly kihívás elé állította a kelet-európai konfliktus egész Európát, hiszen a jelentős mennyiségben importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függés kedvezőtlen hatással van a már így is európaszerte elszabaduló energiaárakra. Erre érkezett válaszként az Európai Unió REPowerEU programja, mely tovább sürgetné az energiaellátás zöldesítését, előbbre hozva a 2030-ig elérni kívánt célokat, függetlenedve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok importjától és egyben felhasználásától. Mindezek megvalósítását a terv két fontos alappillérre helyezi.

   

  Gázellátás diverzifikálása

  A fosszilis tüzelőanyagok jelentős része (egyes ágazatoknál közel fele) érkezik Oroszországból Európába, melynek kapcsán az Európai Unió már korábban megkezdte a gázágazat diverzifikálását, kibővítve az exportőrök listáját az Egyesült Államokkal, Norvégiával, Katarral, Azerbajdzsánnal, Algériával, Egyiptommal, Koreával, Japánnal, Nigériával, Törökországgal és Izraellel.

  Ez azonban önmagában még kevés lenne, hiszen a nemmegújuló források áringadozása volatilissá teszi az energiaárakat is, melyet már a Covid19 követte gazdasági helyreállítás által megnövelt gáz iránti kereslet is tovább árnyalt.

  Erre az Európai Bizottság válaszul számos olyan árszabályozási, állami támogatási és adóintézkedéseket vázolt fel a tagállamoknak, melyek bevezetésével enyhíthető a lakossági fogyasztók, valamint a vállalkozások megnövekedett energiaárakból fakadó kára.

  Emellett tervben van egy olyan szabályozás bevezetése is, mely szerint az európai gáztárolókat október 1-ig 90%-ig kellene feltölteni, hogy felkészülhessünk a következő tél fűtési szezonjára.

  Tiszta energiaellátás

  Bár az „Irány az 55%!” mentén kidolgozott javaslatok végrehajtása esetén is elérhetővé válna a fosszilis gáz éves fogyasztásának 30%-os csökkenése, a REPowerEU kereteiben megfogalmazott intézkedések már ebben az évben elérnék az orosz import közel 2/3-ának feleslegessé válását.

  Ezen a pilléren belüli intézkedések a megújuló energiaforrásokra való átállást szorgalmazzák, melyet számos szempontból igyekeznek elősegíteni. Szorgalmazzák napelem rendszer, valamint szélerőművek és hőszivattyúk gyorsított telepítését.

  Az európai országok dekarbonizációja még soha nem volt ennyire fontos, melynek következményeképp az iparágak is lényegesen nagy versenyelőnyre tennének szert, melyet többek között a napelem generálta energiának is köszönhetünk majd.

  Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a fosszilis tüzelőanyagok külföldön, úgy a megújuló energiaforrások Európán belül teremtenének munkahelyet, tovább lendítve ezzel a gazdaságon.

  Számíthatunk számos intézkedésre, mely például a napelem rendszerek kivitelezésének, jóváhagyásának és adminisztrációjának leegyszerűsítésére törekszik, felgyorsítva ezzel azokat a folyamatokat, melyek előre lendítik a tiszta energiára való átállást.

  napelem áfa vonzata

  Már tavaly decemberben megszületett az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának döntése azt illetően, hogy milyen körökre terjesszék ki a tagállamokban bevezethető kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Ebbe a hét témakört magába foglaló csapatba beletartozhat a napelem rendszer beszerzése és telepítése is, mely így nagyban hozzájárulna az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseivel.

  Az áfairányelv módosítása a meghatározott körökben 5% alatti áfakulcsot, vagy akár teljes áfamentességet is megenged, melyet egyhangúlag szavaztak meg a brüsszeli ülésen.

  A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő meg is kereste ezzel kapcsolatban a magyar pénzügyminisztert, Varga Mihályt, hogy érdeklődjön a fent említett áfairányelv-módosítás hazai vonatkozásairól, kilátásban van-e Magyarországon a kedvezményes áfa alkalmazása a napelem forgalmazására, telepítésére.

  A válasz meg is érkezett, melyben a pénzügyminiszter úr kitért rá, hogy a döntés még nem végleges, hiszen ehhez az Európai Parlament véleménye is elengedhetetlen, állásfoglalását azonban a választásokig nem is tartják valószínűnek.

  Mindamellett kifejtette, hogy míg a döntés meghozása az ezután megválasztott kormány feladata lesz, ez egy jóval komplikáltabb kérdéskör, ugyanis az áfacsökkentést drága, és kevéssé hatékony eszköznek tartja.

  Az tehát, hogy hazánkban lesz-e 5%-os áfa a napelemek forgalmazását illetően, a jövő kérdése, melyet nem csak adózási szempontból, hanem gazdasági és támogatási szempontból is meg kell vizsgálni, mielőtt megszületik a döntés.

  A kormány komolyan veszi azon háztartások támogatását, ahol a jövedelmük nem éri el az átlagjövedelmet. Egyszeri támogatás helyett azonban hosszú távon is megtérülő, fenntartható energiaforrás kiépítésében segít, hogy így hozzájussanak az olcsó és fenntartható energiához.

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által közzétett adatok szerint jelentős, 201 milliárd forint keretösszegű pályázat lakossági napelemek telepítésére lett elkerítve, mely részét képezi a fent említett projektnek. Itt főleg a környezetszennyező fűtési rendszerek korszerűsítését tűzték ki célul, mely helyett így modern, környezetkímélő, és ami a legfontosabb, megújuló energiaforráson alapuló napelem rendszerek termelnék a háztartás számára szükséges energiát.

  A pályázatot a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében hirdették meg, melyet az állam fog előfinanszírozni, valamint biztosítja a szükséges forrásokat, míg az Európai Bizottság jóváhagyja a tervet.

  A fűtési rendszerek korszerűsítését célzó, lakossági napelemes pályázatnak két határideje van, január 30. 18.00 óráig kell jelentkezniük a hátrányos helyzetben lévő családoknak Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, míg a Budapesten és Pest megyében élők február 6. 18.00 óráig adhatják be pályázataikat.

  napelemmel borított épület

  Impozáns méretekkel fog rendelkezni az a legújabb holland fenntarthatósági projekt, mely a Sun Rock, azaz a Nap Kő nevet kapta.

  A tajvani állam igazgatása alatt álló Taipower bízta meg a holland MVRDV céget azzal, hogy tervezze meg azt a főként látogatóközpontként és raktárként szolgáló épületet, melynek külsejét szinte teljes mértékben napelemek borítják.

  Az összességében több, mint 4000 négyzetméter fotovoltaikus napelemet felsorakoztató épület évente akár 1 millió kWh áramot is képes lesz megtermelni, ami nem csak azt jelenti, hogy az épület teljesen önfenntartó lesz, a napelemek által megtermelt energiát felhasználva, de még arra is lesz kapacitása, hogy a fennmaradó részt a város áramhálózatába pumpálja, így csökkentve a nem megújuló energiaforrások függőségét. Ez a mennyiségű energia ugyanis egészen nagy mennyiségű, 85 tonna nyersolaj elégetésével egyenértékű.

  Azonban a tervezés még nem ért el végső szakaszába, hiszen a cég további fejlesztések után kutat, ami további napelem panelek elhelyezését engedné meg, megnövelve ezzel az évenként termelt energiát 1.7 millió kWh-ra.

  A napenergia maximális kihasználása érdekében született meg az épület egyedi alakja is, ahogyan a napelemek elhelyezésének szögét is pontos számítások alapján határozták meg, hogy garantáltan elérjék a legnagyobb kihasználtságát. A cég oldalán – melyen a formabontó külsővel ellátott épületének terve köszönt minden látogatót – úgy fogalmazott Winy Maas, a cég egyik alapítója, hogy „…mindig szórakoztató látni, milyen amikor az elemzés alakítja a dizájnt.”.

  Természetesen a napelemek között helyet kap majd ablak és szellőző is, hogy a természetes fény és a friss levegő utat nyerjen az épület belsejébe, mely a tervek alapján szintén látványos megoldásokkal van tarkítva.

  Több mint százmilliárd forintos, uniós hátterű vissza nem térítendő forrást biztosít háztáji napelemek, illetve korszerű fűtési megoldások lakossági telepítésére a kormány – jelentette be  a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség XI. Szolár Konferenciáján Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A pályázati kiírás nyáron várható. A pénzből alapvetően kétfajta beruházást fedeznének. Egyrészt tetőre szerelt, saját fogyasztást kiváltó napelemrendszereket, másrészt korszerű, villamosenergia-alapú fűtőpaneleket, infrafűtést vagy hőszivattyúkat. Leginkább a háztartás által felhasznált energia minél nagyobb hányadának helyi megtermelését ösztönöznék. Céljuk mintegy 80 ezer háztartás korszerűsítésével körülbelül megkétszerezni a házi napelemrendszerek számát. E sarokszámok alapján számításunk szerint egy lakásra 1,25 millió forint vissza nem térítendő forrás jut. Megjegyzendő: bár a kormány tavalyi energiastratégiájában még 2035-re ígérte 200 ezer háztáji napelemrendszer kialakítását, ilyen ütemben a cél sokkal hamarabb megvalósulhat.

  A Felhívás több területen kíván hozzájárulni az állattartó telepek versenyképességének növeléséhez. Lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése révén. Emellett az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatásra kerül. A Felhívás további fontos célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése, fejlesztése.

  A napelemek tartószerkezete alapjáraton nem kap sok figyelmet, hiszen a napelem típusok, inverterek típusok és az ezekhez kapcsolód technikai részletek kapnak hangsúlyos szerepet, akkor, mikor napelemes rendszerekről beszélünk. Azonban komoly szerep hárul a tartó elemekre is, hiszen nélkülük nem is beszélhetnénk megbízható, tartós napelemes rendszerekről.  A napelemmel történő energiatermelés napjaink egyik legjobb megoldása a megújuló energiákból fedezett áramelőállításra. Ráadásul számos kedvező pályázati konstrukció is elérhető egy napelem rendszer kiépítésére, így egyre elterjedtebb hazánkban.  A napelemes panelek és az inverter mellett a tartószerkezet is a rendszer fő részét képezi.