Hírek

  Megéri a napelemet telepíteni 2023-ban?

  1. megéri 2023 ban napelem

  Magánszemélyeknek MEGÉRI napelemet, napelem rendszert telepíteni 2023-ban?

   

  Sokakban merülhet fel a kérdés...
  Megtérül valaha egy ilyen beruházás?

   

  gomb

  1. konzultalni


  Első lépésként nézzük: Napelem rendszer telepítés változásai 2022-ben

  1. Szaldó elszámolás 2024-ig

  "A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak."

  Ez alapján a beruházók bátran hihették, hogy a szaldóban maradásuk kizárólag rajtuk áll, ha még 2023-ban telepítik napelem rendszerüket.
  Egy negatív dolog volt, hogy nem lehetett biztosan tudni, hogy 2024-től egy változás: - a szolgáltatóban, - a tulajdon viszonyban vagy - esetleg egy inverter csere nem von-e maga után új szerződést. Mert az logikusnak tűnt, hogy az új szerződéskötés automatikusan hozza magával a szaldóból való kiesést. Ugyanis az egyértelmű volt, hogy 2024-től a szaldó elszámolás kikerül a választható elszámolási módok közül. Így 2024. január 1-től egy új szerződés az előzetes feltételezések szerint egyenértékű lett volna a szaldóból való kieséssel.

   

  2. Energia Visszatáplálási tiltás 2022. november 1-től

  Az első sokk amikor 2022 októberében bejelentették, hogy a november 1-től beadott csatlakozási kérelmek esetén tilos a hálózatra való visszatáplálás. Ez komoly csapás volt a napelem rendszerek addig egyszerű megtérülési idejére. Ugyanis, ha nincs visszatáplálás, akkor figyelni kell az azonnali fogyasztás maximalizálására.
  (Egy átlagos háztartás minden odafigyelés nélkül a megtermelt energia kb. 25-33%-át tudja azonnal elfogyasztani napközben. Odafigyeléssel ez az arány 50%-ig is emelhető.)

  Egy kiskaput hagytak rövid időre. Akik október 31-ig beadták a csatlakozási kérelmüket azok továbbra is feltölthettek a hálózatra (Szaldó elszámolásban). Így egy olyan roham indult a hátralévő pár napban, ami alatt kb. 80.000-en adták be csatlakozási kérelmüket. Közülük sokan kivitelező nélkül, önállóan intézték a papírmunkát.

   

  Sokkal kisebb visszhangja volt viszont annak a hírnek, hogy a kormány Brüsszelben komoly vállalásokat tett, melyért cserében több száz millió eurót kapunk hálózat fejlesztésre és energia tárolásra.
  Ezen vállalások egyik lényeges eleme az, hogy LEGKÉSŐBB 2 ÉVIG TARTHATÓ FENN A VISSZATÁPLÁLÁSI STOP (2024. január 1.-ig).
  Sőt, legalább fél évente kötelesek felülvizsgálni és a hálózat állapotától függően, akár területenként feloldani.
  Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy ha valaki most adja le a napelem rendszer csatlakozási igényét, akkor ő jelenleg nem töltheti fel az elnem használt energiáját az elektromos hálózatra. -> így ez a felesleg elveszik.
  De ez a helyzet maximum 2024. november 1-ig állhat fenn!
  Utána a 2023. december 31-ig a szolgáltató által átvett rendszerek nem pusztán csak visszatölthetnek a hálózatra, de él számukra a szaldó elszámolás is!
  Mert jelenleg az a fura helyzet állt elő, hogy a most szerződők valójában szaldó elszámolásra szerződnek, de visszatöltési tiltással. (Ami nélkül viszont a szaldó elszámolás valójában még sem szaldó elszámolás.)
  Amikor viszont eltörlik a visszatöltési korlátozást, onnantól ezek a rendszerek teljes értékű éves szaldós rendszerek lesznek!

   

   

  HAVI SZALDÓ ÉVES SZALDÓ

  Éves szaldó, havi szaldó elszámolás?

  A szaldó elszámolás hosszú éveken át egyet jelentett azzal, hogy a napelem rendszer évente egyszer számol csak el a szolgáltató felé.
  Az éves leolvasás során megnézik, hogy adott felhasználó mennyi energiát töltött fel a hálózatra és mennyit vételezett onnan.
  Ha több energia lett feltöltve, mint vételezve, akkor azt a szolgáltató kifizeti a felhasználó felé. Ha pedig fordított a helyzet, akkor a szolgáltató felé kell fizetni.
  Ez így teljesen egyértelmű volt egészen 2022. őszéig, amikor bedobták a köztudatba a a havi szaldó fogalmát.
  Ezt követően pedig részben elszabadult a káosz, miközben pár dolgot viszont végre tisztáztak.

   

  1. konzultalni

  Meddig lesz éves szaldó elszámolás?

  Mindig is nehéz volt elhinni, hogy aki 2023. december 31-ig napelem rendszert telepít, az élete végéig élvezheti a szaldó (éves szaldó) elszámolás végtelen előnyeit.
  Az őszi rendeletek és módosítók egyértelművé tették, hogy az éves szaldó előnyeit, az üzembe helyezést követően maximum 10 éven át élvezhetik a tulajdonosok.
  Ez egy nagy előre lépés volt.

   

   

  Megéri-e még 2023-ban lakossági napelem rendszert telepíteni?

  IGEN.! 🙂

  1. megéri 2023 ban napelem IGEN

   

   

  Vegyük sorra az érveket és a lehetséges ellenérveket. Így azok ismeretében tud majd mindenki megfelelő döntést hozni.

   

  Bizonytalanság

  Ez a legrosszabb dolog ami a hazai szabályozó környezetben fellelhető. Az állandó bizonytalanság és a hosszú távú döntések megfelelő szakmai kontroll nélkülisége.
  Aki ebben az országban él, az folyamatosan azt tapasztalhatja, hogy egyik napról a másikra, esetleg egyik óráról a másikra is változhat a jogi környezet.
  Napelem rendszert pedig nem fél évre, hanem hosszú távú beruházásként 25-30 évre tervezünk.

   ÉS PONT EZ AZ EGYIK FŐ SZEMPONT AMIÉRT MEGÉRI A NAPELEM RENDSZERT TELEPÍTENI, mert ha elkészül, ez egy olyan BIZTOS PONTOT ad, ami attól kezdve elvehetetlen.

   

  Megújuló energia jövője

  Merre tart a világ, merre tart Európa?
  A válasz átlagos tájékozottság mellett is teljesen nyilvánvaló >>> A világ - és benne Európa is - a megújuló energia hasznosítását fő szempontként jelölte meg.
  Ez a folyamat már több, mint 1 évtizede tart, de jelenleg egy újabb szintlépés küszöbén van.

  Az olcsó orosz energiahordozókról való leválás folyamata az ukrán háborúval elkezdődött. Magyarország egyelőre mentességet kapott, de ez a mentesség sem örök életű.
  Európa energiaéhségének kielégítését legkönnyebben a megújuló energia még intenzívebb használatával tudja kielégíteni.

  A megújuló energiák közül, lakossági szinten a napenergia az amihez költséghatékonyan szinte bárki hozzá juthat.
  Csak itthon, a 2022. március és szeptember között telepített napelem rendszerek kapacitás növekedése által 123 millió eurónyi gázt spóroltunk meg!
  Ez pedig csak egy szűk 7 hónapos időszak!

  Idén tavaszig a Brüsszelnek tett kormányzati vállalásaink keretében kb. 7 évnyi szünet után újra lehet itthon is szélturbinákat telepíteni.
  Ugyanezen vállalások másik része, a napenergia felhasználása előtt is elsöpri az utóbbi hónapokban felbukkanó akadályokat. Az ezeket tartalmazó rendeleteket márciusig kell meghoznia a magyar kormánynak.

  Összességében leszögezhetjük, hogy jelenleg a napenergia az amibe a világ a bizodalmát veti.
  Mi pedig itt Magyarországon akarva-akaratlanul is be fogjuk látni, hogy ez számunkra a legkönnyebben elérhető energia forrás.

   

  Energia árak emelkedése

  2021 ősze óta mondjuk, hogy a rezsidíj csökkentés tarthatatlan. Volt aki hitte, de a többség nem törődött vele. Aztán bejött, ami előre borítékolható volt; a választásokat követően a kormánynak lépnie kellett. Addigra ugyanis lassan évi 2000 milliárd forintos lyukat ütött volna a költségvetésen annak további fenntartása.
  Az energia árak már jóval a háború előtt elszálltak, de tény, hogy az csak tett rá még egy lapáttal.
  Viszont az is tény, hogy botorság abban hinni, hogy a háború végeztével a villamosenergia ára varázsütésre visszaáll a korábbi szintre.
  Egyrészt a háború vélhetően sajnos nem fog rövidesen békekötéssel véget érni. (Szakértők szerint maximum az várható, hogy idővel a szintje visszaáll alacsony intenzitásúra.)
  Másrészt érdemes végignézni a világban zajló folyamatokat.

  A világ lakossága folyamatosan nő.
  Emellett az 1 főre jutó energia fogyasztás szintje is nő. Ma már a világ legszegényebb országaiban élők is mind több energiát fogyasztanak.
  Ebből kiindulva - ha csak nem jön nagyon rövid időn belül valami szenzációs energetikai áttörés - a jövőben nem lesz túlzott energia bőség.
  Ha pedig nem lesz energia bőség, akkor nem fognak visszatérni a korábbi alacsony árak sem.

   

  AZ ENERGIAÁRAK EMELKEDÉSE MIATT IS MEGÉRI A NAPELEM RENDSZERT TELEPÍTENI, ELŐRE ALIGHA SZÁMÍTHATÓ KI AZ EMELKEDÉS - ÍGY

  A NAPELEM RENDSZER MEGTÉRÜLÉSI IDEJE AKÁR 5 ÉV IS LEHET!

   

   

   

  Kinek érdemes napelem rendszert telepítenie 2023-ban?

   

  Az 1. csoportban azok vannak, akik még 2022. október 31-ig beadták a csatlakozási kérelmüket az áramszolgáltató felé.
  Rájuk nem vonatkozik a feltöltési korlát. Amint elkészül a napelem rendszerük és átveszi a szolgáltató, onnantól kezdve éves szaldó elszámolásban vannak.
  Jelenleg pedig nincs olyan elszámolási mód, ami ennél kedvezőbb lenne.
  Mivel az infláció 2023-ban is végtelenül magas lesz, így a napelem rendszer telepítéssel egyből két legyet is lecsaphatnak. Egyrészt csökkenthetik vagy lenullázhatják a villanyszámlájukat, másrészt egy 25-30 éven át működő rendszerbe menthetik át a napi szinten romló megtakarításaikat.
  Számukra egyértelműen megéri mielőbb telepíteni a napelem rendszerüket.

  A 2. csoportba pedig azok tartoznak, akik 2022. október 31 után adták vagy épp jelenleg adják be a csatlakozási kérelmüket.
  Ők azok, akik nem táplálhatják vissza a hálózatra a megtermelt, de fel nem használt energiájukat. 
  Nekik arra kell fókuszálniuk, hogy ez a helyzet maximum 2024.-ig tarthat!
  Ezen időszakot követően még minimum 8 évig élvezhetik, az éves szaldó elszámolás minden előnyét.
  Ezt figyelembe véve nekik is megéri a napelem, rendszer telepítés.

   

  1. konzultalni

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
  +36 30 737 9777
  info[kukac]napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png