Nem tudhatjuk mit hoz a jövő, de egy biztos: a rezsi költségei nem lesznek alacsonyabbak, ha kizárólag az általános elektromos hálózatra csatlakozunk. Ez főleg azért van, mert a napelem rendszerrel ellenben az áram- vagy hőtermeléshez használt erőforrások végesek és egyre drágábbak lesznek.

  Egy ilyen bizonytalan kimenetel elkerülése érdekében sokan döntenek úgy, hogy „ingyenes” alternatívát telepítenek az áramtermelésre, ami a napelem. A napelemeket egyre gyakrabban használják vízmelegítésre vagy villamosenergia-termelésre, bár a napelem rendszer ára nem kis befektetés, pár év elteltével az egész család hálás lesz érte.

  Ha Önt is szeretne tudatos döntést hozni családja jövőjének érdekében a napelem rendszer telepítése nemcsak ajánlott, hanem kihagyhatatlan!

  Kizárólag minőségi napelemes rendszert válaszon!

  Egy jó napelemes rendszer ideális módja az otthoni hő és villamos energia termelésnek, mivel egy kimeríthetetlen és ingyenes energiaforrást használ: a Napot! Ezért a napelem hosszú távon nagy előnyökkel jár, mivel saját maga termelheti az áramot.

  A jó panelrendszer kiválasztása viszont nem könnyű, mivel viszonylag újak a piacon, és kevesen tudják, hogy mire kell figyelni a napelem rendszer vásárlásakor. Egy ekkora befektetés kapcsán érthető, hogy mindenki a legjobbat akarja, viszont a napelem ár olyan kezdeti tőke, ami akár 40 évig is áramot szolgáltat.

  Ha Ön is hasonló helyzetben van tudnia kell, hogy az utóbbi években a napelem ár jelentősen csökkent és arra is van pozitív kilátás, hogy magánszemélyként támogatásban részesüljön.  Az előttünk álló rezsiáremelés miatt, megnövekedett az érdeklődés, a napelem rendszer telepítése iránt. Még úgy is, ha nem állami, vagy pályázati támogatással kerül fel a házra a napelem, hanem saját finanszírozással készül. Ennek a jelenlegi gazdasági helyzet az oka, ami sok embert ébreszthet rá arra, hogy a napelem ár, jó befektetés a jövőbe, az életbe, hiszen ha a napelem rendszer termeli az áramot, akkor nincs többé kiszolgáltatottság bármely politikai, vagy gazdasági helyzet miatt. Nemcsak az áramellátás, a fűtés is megoldható napelem segítségével.

  Biztonságos, megbízható

  A napelem rendszer megbízható mert a napsütéses órák száma egész Magyarországon megfelelő ahhoz, hogy még a kevésbé napsütötte helyeken is elegendő arra, hogy egy napelem megfelelő mennyiségű áramot termeljen egy-egy háztartás számára, és a megtérülési idő után hasznot termeljen használójának.

  Mindenki számára elérhető

  Bár a napelem ár elsőre soknak tűnik, és valóban nem egyszerű kiadni. De ma már létezik jó néhány kedvező áru napelem rendszer is. Tudni kell, hogy az utóbbi néhány évben a napelem ár jelentősen csökkent. Mint ahogy minden fejlődik, a napelem is korszerűsödik, a mai korszerű napelem rendszer megtérülése, már sokkal rövidebb, mint az elődöké. A napelem élettartama is nőtt, 30-40 évig szolgáltat áramot egy mai modern napelem rendszer. Ha ezt figyelembe vesszük, a napelem ár nem is olyan magas. Mind ezek mellett, a napelem rendszer telepítése nem csak biztonságos és költséghatékony, hanem egy környezetbarát megoldás is.

  Az utóbbi hónapokban megsokszorozódott azoknak a lehetőségeknek a száma amelyek, napelem rendszer telepítését ígérik, állami, vagy pályázati támogatással. Ez egy hétköznapi környezettudatosságra törekvő állampolgárnak, nagyon jó hír lehet, hiszen a napelem ár, a legtöbb ember számára egy autó árát is kiteheti, ugyanakkor egy sikeres pályázat elkészítése nagy figyelmet, és szakértelmet igényel. Cégünk nem csak a napelem, kivitelezésében gyakorlott, hanem a napelem rendszer, telepítésében és a pályázatokkal kapcsolatban is naprakész.

  Változó lehetőségek

  A kedvezményes, olcsó napelem ár, már egy ideje nem csupán a cégeknek, vállalkozásonak elérhető, hanem a magánszemélyek számára is, mert a kormány is fontosnak tartja a környezet védelmét, és a megújuló energiaforrások használatát. Azonban a lehetőségek folyamatosan változnak, újulnak a napelem rendszer, populárissá tételének érdekében. Lényeges pont, hogy nem csak magánszemélyeknek létezik napelem, pályázat, hanem vállalatok részére is, hogy tényleg mindenkinek lehetősége legyen a kedvezményes napelem ár, igénybevételére.

  Egyedi problémák, egyedi megoldások

  Ha nem tudja, mire kell figyelni, milyen lehetőségei vannak magánszemélyként, vagy vállalatként a napelem ár, csökkentésére, nálunk megtalálja a válaszokat a kérdéseire, és megmutatjuk azt is, hogyan legyen az álomból – működő - fizikai valóság. Cégünk teljes körű szolgáltatást nyújt, kiváló szakemberekkel. Hisszük, hogy nincs két egyforma ügyfél, ezért mi mindenkit egyedi módon, és kiemelten kezelünk.

  Aki környezetbarát fűtési megoldásban gondolkodik, annak az első megoldás, ami eszébe jut az a napelem. Ma már országos szinten benne van a köztudatban, és egyáltalán nem meglepő, ha egy magán, vagy középület tetején, napelem, vagy akár egy teljes napelem rendszer látható. Cégünk magyar tulajdonban van, több mint tíz éve vagyunk jelen a piacon. Ez idő alatt, több mint 2500 napelem, és napelem rendszer telepítését végeztük el, magánembereknek, és vállalkozóknak egyaránt.

  A tervezéstől az átadásig

  Mi nem csak a napelem rendszer telepítésével foglalkozunk, hanem a tervezéstől, a kivitelezésig végig visszük a folyamatot, hogy a megrendelőink, már csak élvezzék a napelem áldásos hatásait. A napelem telepítésekor, a teljes előkészítési, engedélyeztetési, és kivitelezési munkát elvégezzük. Kapcsolatban vagyunk az áramszolgáltató szakembereivel, ezért elintézzük a napelem rendszer engedéyeztetését, igény esetén, pályázati és banki ügyintézést is vállalunk. Raktár készletünkben, számtalan fajta napelem rendszer található, a legtöbb termékünknek márkaszervizét is mi végezzük.

  De mennyi, az annyi?

  Lényeges kérdés, hogy mennyi az a napelem ár, ami jónak számít a piacon. Ehhez meg kell néznünk, hogy az esetleges alacsonyabb napelem ár mit tartalmaz? Milyen minőségű terméket kapunk? Mennyi garanciát vállal a cég? Weboldalunkon a 2021 decemberi napelem ár van feltüntetve, mert a gyors árváltozás miatt, a folyamatos frissítést nem tudjuk megtenni. Az általunk telepített napelem ár 25 év garanciát is magába foglal.

  Egy napelem rendszer telepítése komoly befektetésnek számít, így fontos átgondolnunk, hogy milyen döntéseket hozunk meg már a legelején, ugyanis komoly többletköltséggel járhat, ha meggondolatlanul lépünk. 

   

  1. Szakértelem hiánya

  Természetesen a legfontosabb, hogy olyan megbízható csapatot bízzunk meg a napelem rendszer kivitelezésével, akiknek szakértelme önmagáért beszél. Fontos döntés ez, hiszen hosszútávú több évtizedre szóló rendszer kiépítését tervezzük. Elengedhetetlen, hogy meglegyen a szükséges tapasztalat, ami segít egy szakembernek felismerni a hibaforrásokat, kiküszöbölni, és személyre szabottan megoldani minden felmerülő problémát, nem csak a kihelyezés során, hanem már a kiválasztás folyamatában is.

  Arról nem is beszélve, hogy minél magabiztosabban képes elvégezni egy cég a napelem rendszer telepítését, annál több időt és energiát fektethet a szolgáltatás bővítésére is, ahogy ez cégünk esetében is történt. Mi ugyanis a napelem rendszer telepítése mellett többek között pályázatok kiválasztásában is aktívan szerepet vállalunk.

   

  2. Nem megfelelő rendszert választunk

  A számunkra megfelelő napelemes rendszer kiválasztásában több szempont is közrejátszik. Nem elég ugyanis találomra kiválasztani egy kényelmesnek látszó csomagajánlatot. Balul sülhet el, ha nem vesszük figyelembe az épület villamos hálózatának terhelhetőségét, a villanyóra paramétereit, esetleg az épület tetőszerkezetének és falainak teherbírását, továbbá az árnyékoló tényezőket (fák, tetőfelületek)

  Mi a Napelemtechnikánál erre is gondolunk, ingyenes helyszíni felmérésünk során megvizsgáljuk ügyfeleink igényeit, és teljesen személyre szabott ajánlatot adunk, figyelembe véve többek között a tető dőlésszögét, és a ház tájolását, hogy egy igazán optimális, hosszú távú befektetést kínáljunk.

   

  3. Gyenge minőség mellett döntünk

  Természetes, hogy az ember igyekszik költséghatékony döntéseket hozni, még úgy is, hogy a teljesítményből nem hajlandó engedni. Ilyenkor szokott csorba esni a rendszer minőségén, ami a napelem esetében csúnya ráfizetést jelenthet. Ennél a befektetésnél nem érdemes spórolni sem a napelem paneleken, sem azok tartószerkezetén, de az inverteren sem.

  Cégünk kifejezetten csak megbízható, minőségi termékekkel dolgozik, olyan gyártó cégek termékeivel akik már több évtizede a világ vezető gyártói közé tartoznak, így tudjuk garantálni, hogy sokáig otthona javát szolgálja majd az általunk telepített napelemes rendszer.

   

  4. Elmarad az engedélyeztetés

  Ha inverteres megoldást választunk, az egyet jelent azzal, hogy a rendszer által megtermelt, de fel nem használt, úgynevezett többletáramot rögtön értékesítjük, ahelyett, hogy eltárolnánk, amit a helyi áramszolgálató felé mindenképp jeleznünk kell, annak jóváhagyását meg kell várnunk egy engedély formájában. Általában ez a folyamat zökkenőmentes zajlik, azonban akár több hónapos átfutási időre is számítanunk kell, amire kollegáink szerencsére fel vannak készülve, a teljeskörű tájékoztatás részét képezi ez a szakasz is.

   

  5. Garanciális problémák

  Egy napelem rendszer a legtöbb esetben garanciával érkezik, azonban a garanciának több formája is létezik (külön a napelemekre, külön az inverterre). Mindenképp tájékozódjunk a garancia feltételeiről, esetleg meglévő lakásbiztosításunkat is terjesszük ki az újonnan felszerelt napelem rendszerre, hogy egy esetlegesen bekövetkező káresemény következményeit tompítani tudjuk.

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette hivatalos oldalán a 2020-as év energiafelhasználására vonatkozó éves statisztikát, mely kedvező adatokat tár elénk a megújuló energiafelhasználást illetően. Elértük ugyanis a megújuló energiaforrásból előállított energiafelhasználásnak 13.9%-os részarányát, melynek köszönhetően Magyarország sikeresen teljesítette az erre vonatkozó, megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló 2009/28/EK 2020-as célkitűzését.

  2020-ban összességében 451 673 TJ termeltek az elsődleges energiahordozók, melyek magukba foglalják a nukleáris, földgáz, kőolaj és kőolaj-termékek, szén és szén-termékek, a megújuló energiaforrások és nem megújuló hulladék által termelt energiát. Ezeknek aránya is megváltozott, a megújuló energiaforrások termelése 1.4%-os növekedést mutat, míg a fosszilis energiahordozók 5.7%-kal, a nukleáris pedig 1.5%-kal kisebb arányban jelentek meg a statisztikában.

  Az importfüggőség mértékét is sikerült mérsékelnünk, hiszen bár a kőolaj nettó importja 5 917 k-t-ról mindössze 5 901 kt-ra csökkent, a villamosenergia felhasználásán belül a nettó import aránya 26.8%-ról 25.1%-ra esett vissza, így importfüggőségünk 69.1%-ról 56.2%-ra csökkent.

  A primer belföldi felhasználást illetően is biztatók a mutatók, hiszen a korábbi évhez képest az elsődleges megújuló energiaforrások felhasználása 4.6%-kal nagyobb értéket hozott, míg a nukleáris energia felhasználásában 1.5%-os, a villamos energia nettó importjában pedig 7.2%-os visszaesés tapasztalható.

  A primer belföldi felhasználás az alábbiak szerint alakult 2020-ban:

  67.9% - fosszilis energiahordozók

  16% - nukleáris energia

  11.2% - megújuló energiaforrás

  3.8% - villamosenergia import

  1.1% - nem-megújuló hulladékok és egyéb forrás

   

  Ami még meghökkentő adat, hogy míg a villamosenergia-termelés mennyiségét illetően a megújuló energiaforrás önmagában 17.9%-os növekedést mutat, addig ezen belül is a napelem termelte energia jelentős mértékben, 64.3%-kal meghaladta az előző évben termelt mennyiséget.

  Jobban belegondolva azonban nem is olyan meglepő ez, hiszen egyre többen felismerik, mekkora lehetőség rejlik a saját napelem rendszer kiépítésében.

  A teljes statisztika itt tekinthető meg.

  napelem tisztítás

   

  A napelemek rendkívül nagy előnye, hogy lakossági felhasználás esetén nem szorulnak tisztításra. Mivel a koszolódás mértéke elenyésző, így alig beszélhetünk hatékonyságvesztésről, de még ha komolyabb koszréteggel számolunk is, azt egy kisebb eső egyhamar megoldja számunkra, így nem kell a tetőn, vödörrel a kézben egyensúlyozva arra összpontosítani, hogy leesésünk előtt minél nagyobb felületet megtisztítsunk.

  Ha már olyan fokú hatásveszteséget tapasztalunk, amitől elengedhetetlenné válik a napelem tisztítása, akkor is vegyünk figyelembe néhány alapvető szabályt, ugyanis bár jót akarunk, komoly károkat okozhatunk a napelemekben, így jóval nagyobb lesz veszteségünk, mint a gyengébb hatásfok miatti kiesés.

  • A napelem nem tisztítható akkor, amikor fel vannak forrósodva a panelek, ugyanis a hideg víz hatására könnyen megrepedhetnek.
  • Mellőzzük a maró hatású tisztítószerek használatát, a durva szivacsokat, ugyanis megkarcolják a felületet. Ugyanez igaz akkor is, ha szárazon próbáljuk meg tisztítani.
  • A magasnyomású mosó és a gőztisztító még csak véletlenül se kerüljön elő erre a célra.
  • A kemény víz is a napelem panelek ellensége, hiszen az ásványi anyagok kikristályosodhatnak a felületen, így ellenkező hatást váltunk ki, mint szerettünk volna.

  Ha biztosra akarunk menni, mindenképp bízzunk meg egy ezzel foglalkozó céget, ugyanis nem csak a szakértelmet, de az erre alkalmas berendezéseket is meg kell fizetni, arról nem is beszélve, hogy a tetőn ickázni meglehetősen veszélyes mulatság.

  A napenergia egy olyan megújuló energiaforrása a Földnek, mely a Nap hő és fényforrásából táplálkozva állítja elő az emberiség életében egyre nagyobb szerepet játszó elektromosságot is. A fosszilis tüzelőanyagok, mint a szén, a kőolaj és a földgáz, jelentős mértékű függést alakítottak ki az országokban, melyek egyre nagyobb ütemben igényelték a nemmegújuló energiaforrások kitermelését és felhasználását, gyorsan merítve ezzel a készletet. A napenergia hangsúlyosabbá tétele kulcsfontosságú szerepet játszik ezen függés mérséklésében, megszüntetésében, hiszen megújuló energiaforrás lévén korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, felhasználása pedig nem jár károsanyag-kibocsátással sem.

  Hogyan használható fel a napenergia?

  Passzív felhasználás

  A napenergia passzív felhasználása során az üvegházhatásra bízzuk a hőtermelést, melynek kialakításában szerepet játszik az épület tájolása – a Föld északi féltekén a déli tájolás javasolt –, a nyílászárók – minél nagyobb felületen tudja befogadni a ház az érkező napsugarakat, annál erősebb lesz az üvegházhatás –, valamint a hőszigetelés is, hiszen figyelmet kell szentelnünk az így megtermelt hő benntartására is.

  Aktív felhasználás

  Az aktív felhasználáshoz szükséges egy ehhez kifejlesztett eszköz, mint a napkollektor, vagy a napelem. A napkollektor célja, hogy a napenergiát hőenergiává alakítsa, míg a napelem a napsugarak hatására átalakítja az így szerzett energiát elektromos energiává.

   

  Miért éri meg a napelem?

  A napelem egy úgynevezett fotovoltaikus berendezés, ami azt jelenti, hogy a napfényt felfogva egyenárammá, majd egy inverter segítségével háztartásukban is használható váltakozó árammá alakítja azt. Ebből következik, hogy a mindenki számára rendelkezésre álló, ingyenes napenergia akár nullára is redukálhatja villanyszámlánkat, mentesülve ezzel a közüzemtől való függéstől. Olyan egyszeri befektetés ez, mely könnyen megtérül, és nemcsak vállalkozások, hanem háztartások számára is elérhető. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2050-re a napenergia 60%-ban fedezi majd energiaellátásunk, így számos pályázat segít a napelem rendszer telepítésében, hogy széles körben elterjedhessen a napelem, így csökkentve radikálisan karbonlábnyomunkat.