Blog

    A fotovoltaikus rendszerek hatékonysága télen

    A fotovoltaikus rendszerek hatékonysága télen

    fotovolikus rendszerek

    Amikor napenergiáról beszélünk, azt képzeljük, hogy egy ilyen rendszer csak nyáron és tavasszal hatékony. Valójában a fotovoltaikus napelem panelek minden évszakban jövedelmező befektetést jelentenek. Télen is költséghatékony energiát biztosítanak, működésük nemcsak a közvetlen napsugaraktól, hanem sok egyéb tényezőtől is függ. Sőt, a hideg évszak előnyös lehet a napelem rendszer működésében is, ha szakmailag jól van felszerelve.

    A nap és a hideg mítosza

    A laikusok számára a nap és a hő a fotovoltaikus rendszer optimális működésének „motorja”. Azonban sem a hőmérséklet, sem a napsugarak nem garantálják a fotovoltaikus napelem rendszer hatékonyságát.

    A fény intenzitása, a tartósan felhős égbolt alatt is jelenlévő fény a működés motorja. Vegyük például a túlnyomórészt csapadékos éghajlatú területeket, mint például Anglia vagy Németország, ahol ezek a rendszerek a lakosság és az ipari területek számára is életformát jelent, annak ellenére, hogy a nap nem süt olyan gyakran.

    A hő sem meghatározó tényező a fotovoltaikus napelem rendszer működésében. Van egy másik mítosz, miszerint a panelek megsérülhetnek vagy meghibásodhatnak az alacsony hőmérséklet miatt, azonban fagyálló anyagból készülnek.

    A fotovoltaikus panelek előnyei a hideg évszakban

    1. A hó egyszerre barát és ellenség

    Ha a panelek körül hó van, az növelheti az elektromos áram termelését, mivel visszaveri a fényt, azonban a lerakodott túl vastag hóréteg megakadályozhatja, hogy a fény elérje a napelemet.

    1. Hőmérséklet

    A fotovoltaikus napelem rendszer teljesítménye télen növelhető, elérve a meleg évszak termelésénél magasabb szintet is.

    1. A panelek nem megfelelő összeszerelése a telepítés során

    Rendkívül fontos, hogy a fotovoltaikus paneleket az adott területen jártas szakemberek szereljék fel. A napelem rendszer helyes elhelyezése és tájolása garantálja a maximális hozamot a meleg és hideg évszakokban.

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png