Hírek

  A Föld napja

  Április 22-én volt a Föld napja, melynek eredete egészen 1970-ig nyúlik vissza. Ebben az évben tartották ugyanis a világ első Föld napját, mely egy bizonyos John McConnell 1969-es ötlete alapján öltött alakot egy UNESCO konferencia után.

  Az Egyesült Államokból induló mozgalom mára már világméretűvé nőtte ki magát, hazánk is 1990 óta aktív tagnak minősül.

  A világ környezeti állapotának megóvására irányuló mozgalom számos fontos kérdéskört tart napirenden, részben a hulladék újrahasznosítása, részben pedig az alternatív energiaforrások köré csoportosulva.

  Ennek magyarországi vonzatát boncolgatta idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem két kutatója, Dr. Tóth László professzor emeritus, valamint Dr. Schrempf Norbert PhD egyetemi docens is, felvázolva a hazánkban használható megújuló energiaforrások lehetőségeit.

  Napenergia

  Magyarországon a legnagyobb szerep a napenergiáé, ha megújuló energiaforrásokra kerül a sor. Jelenleg körülbelül 1700 MW napenergiából nyert kapacitása van, melyet villamosenergia és hőenergia előállítására egyaránt felhasznál. Ez nagyrészt a főleg mezőgazdasági területeken elhelyezett, 500 kW-nál nagyobb kapacitású napelem telepeken termelődik meg, azonban beletartozik a háztartásokban felszerelt napelem rendszer is. Jelenlegi állás szerint a nem mezőgazdasági területek hasznosítása hordoz prioritást, hiszen Európa szerte elterjedt a napelemek urbánus területeken történő telepítése.

  Szélenergia

  Szintén nagy lehetőséget hordoz magában a mezőgazdasági területeken is hatékonyan hasznosítható szélenergia, melynek telepítésére Magyarország területének legalább 40-50%-a alkalmas lenne.

  Geotermikus energia

  Hazánk kiválóan alkalmas a geotermikus energia hasznosítására is, tekintve, hogy az itt megtalálható földkéreg az átlagtól jóval vékonyabb, így kisebb energiaráfordítással és elérhetővé válik a Föld magja által megtermelt hőenergia.

  Biomassza

  A biomassza szerepe a vidékfejlesztésben és fűtésrendszerek korszerűsítésében játszik szerepet, mely várhatóan szintén nagyobb figyelmet kap majd a továbbiakban.