Hírek

  REPowerEU, vállvetve a fenntarthatóbb energiáért

  Komoly kihívás elé állította a kelet-európai konfliktus egész Európát, hiszen a jelentős mennyiségben importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függés kedvezőtlen hatással van a már így is európaszerte elszabaduló energiaárakra. Erre érkezett válaszként az Európai Unió REPowerEU programja, mely tovább sürgetné az energiaellátás zöldesítését, előbbre hozva a 2030-ig elérni kívánt célokat, függetlenedve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok importjától és egyben felhasználásától. Mindezek megvalósítását a terv két fontos alappillérre helyezi.

   

  Gázellátás diverzifikálása

  A fosszilis tüzelőanyagok jelentős része (egyes ágazatoknál közel fele) érkezik Oroszországból Európába, melynek kapcsán az Európai Unió már korábban megkezdte a gázágazat diverzifikálását, kibővítve az exportőrök listáját az Egyesült Államokkal, Norvégiával, Katarral, Azerbajdzsánnal, Algériával, Egyiptommal, Koreával, Japánnal, Nigériával, Törökországgal és Izraellel.

  Ez azonban önmagában még kevés lenne, hiszen a nemmegújuló források áringadozása volatilissá teszi az energiaárakat is, melyet már a Covid19 követte gazdasági helyreállítás által megnövelt gáz iránti kereslet is tovább árnyalt.

  Erre az Európai Bizottság válaszul számos olyan árszabályozási, állami támogatási és adóintézkedéseket vázolt fel a tagállamoknak, melyek bevezetésével enyhíthető a lakossági fogyasztók, valamint a vállalkozások megnövekedett energiaárakból fakadó kára.

  Emellett tervben van egy olyan szabályozás bevezetése is, mely szerint az európai gáztárolókat október 1-ig 90%-ig kellene feltölteni, hogy felkészülhessünk a következő tél fűtési szezonjára.

  Tiszta energiaellátás

  Bár az „Irány az 55%!” mentén kidolgozott javaslatok végrehajtása esetén is elérhetővé válna a fosszilis gáz éves fogyasztásának 30%-os csökkenése, a REPowerEU kereteiben megfogalmazott intézkedések már ebben az évben elérnék az orosz import közel 2/3-ának feleslegessé válását.

  Ezen a pilléren belüli intézkedések a megújuló energiaforrásokra való átállást szorgalmazzák, melyet számos szempontból igyekeznek elősegíteni. Szorgalmazzák napelem rendszer, valamint szélerőművek és hőszivattyúk gyorsított telepítését.

  Az európai országok dekarbonizációja még soha nem volt ennyire fontos, melynek következményeképp az iparágak is lényegesen nagy versenyelőnyre tennének szert, melyet többek között a napelem generálta energiának is köszönhetünk majd.

  Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a fosszilis tüzelőanyagok külföldön, úgy a megújuló energiaforrások Európán belül teremtenének munkahelyet, tovább lendítve ezzel a gazdaságon.

  Számíthatunk számos intézkedésre, mely például a napelem rendszerek kivitelezésének, jóváhagyásának és adminisztrációjának leegyszerűsítésére törekszik, felgyorsítva ezzel azokat a folyamatokat, melyek előre lendítik a tiszta energiára való átállást.

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
  +36 30 737 9777
  info[kukac]napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png