Hírek

    Zöldségtermesztés napelemmel

    Azt támasztották alá Németországban, hogy a napelem és a földművelés igen csak működik együtt. 

    Az évek óta folyamatban lévő kísérlet fázist Fraunhofer ISE végre befejezte a 2011-től kezdődő tanulmányt. 

    Mostanra ért oda a technológiai és tudományos fejlődés, hogy mindez a gyakorlatban működőképessé válhasson.

     zöldség napelemmel

    A Constance-tó partján működő Demeter Heggelbach mezőgazdasági közösségben 2016-ban egy olyan kísérleti parcellát alakítottak ki, melyen a hagyományos termőterületek felett különböző sűrűségben napelem-paneleket is telepítettek. Azóta gyűjtötték az ismereteket arról, hogy ilyen együttműködéssel, a termőföldön zajló szokásos földművelés milyen hatékonysággal tartható fenn, hogy eközben a tetőkön áramot termeltek.

     

    A kutatók folyamatosan mérték, hogyan viselik a korlátozott napfénymegvonást az eltérő növények. Ami kiderült az adatokból, hogy például a lóhere szinte meg sem érzi ezt a koprodukciót, de a zeller, burgonya és a búza terméshozam-vesztesége megállt a 20 %-os szint alatt. Ezt a termőföldre árnyékot vető, öt méter magasban telepített napelem panelek zökkenőmentesen kiegyenlítették: a 194 kilowatt (kW) termelési kapacitású napelemes rendszer ugyanis 62 db lakás energiaigényének kiszolgálására volt elegendő.

     

    Másfél éve az intézet igazgatója, Andreas Bett azt nyilatkozta, hogy az APV új kaput nyit meg a mezőgazdaság és az energiatermelés előtt, mert ezzel a kísérleti módszerrel gyakorlatilag a németországi mezőgazdasági területek 1/6-án jövedelmező lenne erre a rendszerre áttérni.

     

    A területen 186 %-ot teljesített a parcella. Sőt, az adatok rögzítése mellett arra is felfigyeltek, hogy ezek megoldások hatalmas lehetőséget jelentenek a száraz éghajlatú területeken is, ahol a napelem paneleket a növények, de az állatállomány is használhatja árnyékolásra.

     

    A német intézet más kutatói Algériában dolgoznak, azt vizsgálva, hogy ezekkel az APV rendszerekkel az árnyékolásnak köszönhetően csökkentik a párolgást, alacsonyabb vízhőmérsékletet tesznek lehetővé, sőt az esővíz összegyűjtésében is szerepet vállalnak.

     

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png