Hírek

    A napelem és a napkollektor közti különbség

    A napelem és a napkollektor közti különbség

    Sajnos rendkívül sokan a napelem és a napkollektor között nem szoktak különbséget tenni vagy teljesen keverik őket, ezért fontos tisztázni a kettő között található különbséget. A napelem egyenáram formájában állít elő villamos energiát a fény segítségével, ezt pedig felhasználhatjuk, tárolhatjuk és szállíthatjuk a villamossági eszközök által.

    Ezzel szemben a napkollektor viszont egy olyan folyadékot tartalmaz, amelyet felmelegít a kollektor a napfény segítségével, és felhasználhatjuk, tárolhatjuk és szállíthatjuk gépészeti eszközök által.

    napelem napkollektor különbség

    Felmerül tehát a kérdés, hogy a napelem a jobb vagy a napkollektor? A napenergiát hő formájában nagyjából 70-90%-os hatékonysággal tudja hasznosítani a napkollektor, amíg a napelem ugyanezt csak 10-20%-os hatékonysággal tudja villamos energiává alakítani. Ebből adódóan a tetőre kevesebb napkollektor szükséges, a napelem esetében viszont több panel szükséges. A napkollektor esetében is megoldható egy tároló által az energiatárolás, de ez az energia a legtöbb esetben kárba vész a nyári évszakban. Ezzel szemben viszont a napelem által előállított energia semmilyen időszakban nem fog kárba veszni. Amennyiben a felület ugyanakkora, akkor több energiát tud előállítani egy napkollektor, viszont a napkollektor csak hő formájában tud hasznot hozni. A napelem által megtermelt villamos energia viszont tulajdonképpen bármilyen célra felhasználható otthonunkban.

    A napelem és a napkollektor is csak olyan időszakban működik, amikor a nap süt. A napkollektor által termelt hőre, fűtésre leginkább a téli napokon vagy borús napokon, valamint éjszaka van szükség, amikor a napkollektor egyáltalán nem termel. A napkollektor által előállított melegvíz a tartályokban tárolódik, a napelem által keletkező többletenergiát viszont akár az elektromos hálózatba is vissza lehet táplálni. Ez a legtöbb esetben ajánlott is, hiszen meglehetősen nagy kapacitásra lenne szükség ahhoz, hogy a napelem által megtermelt egész napi energiát tárolni tudjuk. Azt viszont már minden embernek saját magának kell eldöntenie, hogy milyen mértékben és melyik kiadását szeretné csökkenteni. A beruházási költség gyakran ugyanannyi a napelem és a napkollektor esetében is. Amennyiben mindenképpen a villanyszámlát szeretnénk kiváltani vagy csökkenteni, akkor a napelem a legjobb választás. Hogyha a fűtési költségekkel szeretnénk ugyanezt megtenni, akkor viszont érdemesebb a napkollektort választani. Jobb eredményeket lehet elérni tulajdonképpen a napelem által a megtakarítás szempontjából.

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png