Hírek

    A napelem és a francia közutak

    A napelem és a francia közutak

    Nem rég látott napvilágot a hír, mi szerint Franciaországban ezer kilométernyi utat fednek be a napelem segítségével. A 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény szerint ugyanis az országoknak jelentős erőket kell megmozgatnia, hogy az üvegházhatású gázokat csökkentse a saját országában. Ennek értelmében a franciák máris a tettek mezejére léptek, így hamar kivitelezik előzetes terveiket.

    A franciaországi kormány nemrég bejelentette, hogy a jövőben ezer kilométer közutat fog leburkolni strapabíró napelem használatával, amely rendkívül jó hír mindenki számára, hiszen nagyjából 5 millió lakos számára tud majd energiát előállítani. A Wattway nevű projekt tervezete szerint öt év alatt szeretnének elkészülni vele. Természetesen a napelem szakterületén nem újdonság az ötlet, hiszen a világ több pontján is próbálkoztak már ezzel szakértők, de mindenképp első alkalom annak tekintetében, hogy ekkora hosszúságban burkolnak le utat napelem telepítésével. Ez a nagy mennyiség Franciaország lakosságának nagyjából 8 százalékának tud majd megújuló energiát szolgáltatni. Természetesen ez a fajta napelem nem teljes mértékben ugyanolyan, mint amilyen a tetőre szerelnek, kereskedelmi forgalomban nem is kaphatók. A nap energiájának átalakításáról a rendkívül vékony polikristályos szilícium réteg gondoskodik a 15x15 centiméteres és 7 milliméter vastag napelem esetében. A vékonyfilm-réteget rendkívül erős, átlátszó védőréteggel vonják be.

    napelem közút franciaország

    A szakértők szerint a legnehezebb járműveket is elbírja a struktúra, lényegében karcolásokat sem okoz az sem rajta, ha akár egymillió kamionkerék áthalad rajta. Ezt az állítást természetesen tesztek bizonyítják. A szakemberek szerint semmilyen átalakításra nem lesz szükség az utak tekintetében, hiszen ez a napelem rendkívül könnyen telepíthető, így a kivitelezés költségei is jelentősen csökkennek. Ez előzetes becslések alapján körülbelül 10 évet bír ki egy ilyen napelem által fedett burkolat, tehát az élettartama nagyjából ugyanannyi, mint egy hagyományos útburkolatnak. A kevésbé forgalmas helyeken viszont akár 20 évet is kibírhatnak ezek a napelemes útburkolatok. Természetesen a fejlesztés néha rányomja a bélyegét a teljesítményre, így az útra telepített napelem csupán 15 százalékos hatásfokot tud felmutatni, ellenben a hagyományos, tetőre telepített változattal, amely 18-19 százalékra képes. Mindezek ellenére a projekt vezetői szerint már 4,5 méter napelemes útburkolat is elő tud állítani annyi energiát, ami elég egy átlagos háztartásnak, természetesen a fűtést nem beleszámolva. Ennek tekintetében egy kilométer napelemes út nagyjából egy öt ezer fős település áramellátását tudja kiszolgálni.

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png