Hírek

    A nyomtatható napelem fejlesztése

    A nyomtatható napelem fejlesztése

    A kutatóknak szinte állandóan azon fáradoznak, hogy a napelem gyártása minél gazdaságosabb és egyszerűbb lehessen. Többen megpróbálkoztak már a 3D-s nyomtató által készített napelem fejlesztésével is. Ezek közül egy ausztrál csapat munkájára érdemesebb odafigyelni. Ez a csapat olyan szakemberekből áll, akik a tudomány különböző területein tevékenykednek.

    A nyomtatható napelem kutatását néhány éve indították el, és egyre ígéretesebbnek tűnnek az eredmények. 2013-ban egy nyomtatható napelem elkészítése bizonyult sikeresnek, amely papírvékony, ezért azóta is a hatékonyságát próbálják megnövelni. A Viktóriai Organikus Napelem Konzorcium által valósult meg maga a kutatás.

    nyomtatható napelem

    A nyomtatható napelem előnyei

    A kutatók meglátása szerint akár felhőkarcolók áramellátását is biztosítani tudja a napelem, de reményeik szerint minél hamarabb beindulhat a kisebb kapacitású változat gyártása is. Az előnyök között azt is megemlítik, hogy akár építési anyagokba is bele tudják nyomtatni ezt a nyomtatható napelem változatot, ellenben a hagyományos napelem felhasználási lehetőségeivel, ezért cserépbe és üvegbe is könnyedén el tudják helyezni. A formatervezés lehetőségeit ez csak tovább növeli. A napelem részei sokkal kisebb tárgyakba is nyomtathatók, éppen akár egy iPad felületére is. A méretük akkora, mint egy érme, speciális naptinta alkalmazásával készítik, ez a naptinta pedig a napfényt ejti foglyul.

    A nyomtatható napelem hátrányai

    A nyomtatható napelem főpróbája a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet claytoni épületének tetején történt, amely során sikerült megállapítani, hogy a hagyományos napelem hatásfokát igencsak nem éri el a nyomtatható napelemé. Egy 18 hónapig tartó kísérleti fázis alatt a hagyományos napelem hatásfokához képest tízszer kevésbé hatékonynak bizonyult a nyomtatható napelem, ezért is folyamatos a fejlesztés és a kutatás. Az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökség egyértelműen szponzorálja a projektet, de a victoriai kormány is a nyomtatható napelem fejlesztése mellett tette le a voksát.

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png