Hírek

  A napelem teljesítményének növelése

   

  Egy régi ötlettel növelni lehet a napelem paneleinek teljesítményét. Egy összecsukható lencseként bemutatott nagyító lencse segítségével, amelynek a Fresnel lencse nevet adták. Egy papírvékonyságú kialakítással egy pontba tudja koncentrálni a fényt, ez által a napelem teljesítménye növelhető. A lencse használható akár hajlított verzióban is, praktikusabban és könnyebben szerelhető, valamint a méret is kisebb.

  Éppen ezért a legtöbb esetben elektronikai eszközök vagy televízió kijelzőjét szokták nagyítani vele, valamint látássérülteket szoktak vele segíteni, írásvetítő felületére rakni vagy kézi nagyítóként használni. Bár a napelem teljesítménye növelhető a Fresnel lencse által, mégis van hátránya is. Mivel összecsukható a lencse, így a koncentrikus gyűrűkben, lencseként szerepet vállaló körök gerincei között olyan zónák találhatók meg, amelyek nem az előre várt helyre gyűjtik a fényt. Éppen ezért ahol pontos és erős képalkotás a fontos, oda a lencse nem ideális. Ahol viszont nem fontos a hajszálpontos fókuszálás, mint például a napelem, oda tökéletes megoldás lehet.

  napelem fresnel lencse

  A Fresnel lencse és a napelem kombinálása néhány kínai mérnök ötlete volt. Az elhelyezési és szigetelési okok miatt a napelem panelén kihasználatlan területek vannak, ezek esetében a napelem teljesítményét az elveszett fény begyűjtésével lehet megoldani. A kínai mérnökök ötletének az az alapja, hogy a napelem panelein található üvegborítás felületére Fresnel lencséket alakítanak ki mikromegmunkálás segítségével. Mivel a napelem felületének síkjában helyezkedik el a lencse, így a szerelést és a gyártást egyáltalán nem befolyásolják, csupán a napelem panelei által összegyűjtött fény mennyisége fog megnőni. Olyan módon kerülnek kialakításra a koncentrikus körök, hogy a Fresnel lencse fényt összegyűjtő hatása jobb hatásfokkal működjön. Mivel extra lencsékkel van ellátva a napelem, így az ára is nő egy kicsit, de sokkal jelentősebb a teljesítménynövekedés, ezért a napelem panelei gazdaságosabbak, mint az általános napelem paneleinél.