Hírek

  A napelem a jövő legolcsóbb energiaforrása

   

  Közép-Európában a legolcsóbb energiaforrás a napelem lehet a következő tíz évben. Egy egység napenergia költsége elképesztő mértékben csökken folyamatosan. A napelem által termelt napenergia ára nem rég még 40 eurocent volt kWh-nyi mértékben, 2014-ben viszont már csak 9 eurocent. Ez viszont 11 eurocent is lehet, ha atomerőműben termelik, ezért az eddig legolcsóbbnak vélt szén- és gázerőművek 5-10 eurocentért termelik meg ugyanazt a mennyiségű áramot.

  Az elmúlt évek rendkívül gyors fejlesztései miatt már most is versenyképes a napelem. Rohamtempóban csökken a tömeggyártás elindulása óta a fotovoltaikus elemek előállítási költsége, amely a napelem elkészítéséhez szükséges. Németországban már 80% százalékkal olcsóbbak az új építésű naperőművek, mint néhány éve. A német Frauenhofer Institute végzett elég zárkózott számításokat az Agora Energiewende megrendelésére, amelyben azt ismertették, hogy a már mindenki által ismert technológiák fejlődésével 2025-re Közép- és Dél-Európában 4-6 eurocentbe fog kerülni, azaz a mostani árfolyamon számítva 13-19 forintba fog kerülni egy kWh napenergia a napelem által.

  napelem olcsó jövő

  A Pakson épülő új reaktorblokk pédául ugyanennyi energiát a legjobb esetben is, a tervezett finanszírozási feltételekkel és beruházási költségekkel, valamint a 92%-os teljesítmény kihasználással az előre elkészült számítások alapján is 17 forintért termelhet majd. Az újabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a napelem által előállított energia folyamatosan olcsóbb lehet. Buktató viszont a napelem terjedésének is vannak. A szabályozási környezet miatt a napelem beruházások már drágábbak lehetnek. A napelem és a naperőmű tőkeintenzív beruházás, így már a kezdetén jelentkeznek a jelentősebb költségek. A napelem beruházást így drágíthatja, hiszen a bankok kockázati felárral számolnak. A Frauenhof Institute tanulmánya alapján a normálisabb szabályozási környezet által a napelem költségei mérsékelhetők lennének, így a napelem és a napenergia használata megtérülhet.