Hírek

  Ön nem felel meg az otthonfelújítási támogatás feltételeinek? Íme egy alternatíva!

  Újra megnyílt Budapest és Pest megye lakosai számára a másfél éve felfüggesztett EU-pályázat, amely 0%-os kamat mellett kínál akár 20 évre hitelt a természetes személyek ingatlanjain energiahatékonysági vagy megújuló energiás beruházásokra, így például napelem telepítésére, szigetelésre, vagy nyílászáró cseréjére. A kölcsön maximális összege 5 millió forint lehet, a hitelkérelem pedig 2021. június 30. 16:00-ig nyújtható be. 

  Otthonfelújítási támogatás vs. VEKOP-5.2.1-17

  Pénzügyi oldalról a VEKOP pályázata egy kamatmentes részletfizetési lehetőség, míg az Otthonfelújítási támogatási program egy akár 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást is lehetővé tevő kiírás. Míg a VEKOP 0 % THM hitelhez elegendő, hogy a beruházásnak csupán 10 százaléka álljon rendelkezésre, addig az Otthonfelújítási támogatási programban a beruházás 100 százalékát előre meg kell finanszíroznia a pályázóknak. A finanszírozási különbségeken felül területi különbségek is vannak, hiszen a VEKOP esetében kizárólag Budapesten és Pest megyében élő magánszemélyek pályázhatnak. Ezzel szemben az otthonfelújítási program országos lefedettségű. Az otthonfelújítási támogatáshoz feltétel az otthon nevelt gyermek, a VEKOP esetében nincs ilyen feltétel.

  Szaldó vs. Bruttó elszámolás?

  A VEKOP 0% THM finanszírozást igénybe vevők több, mint valószínű szaldós elszámolásban maradnak (ennek oka: nekik az éves, szaldós áramszolgáltatói elszámolásban maradás határideje 2024. január 1.). Az otthonfelújítási támogatást igénybe vevők abban az esetben tartozhatnak a szaldó elszámolás alá, ha 2021. Július 1. előtt megkötik új áramszolgáltatói szerződésüket a szolgáltatóval.

  Összességében tehát a VEKOP 0% hitel is igényelhető napelemes rendszer telepítésére hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, maximum HMKE méretig, de kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához, kedvező feltételekkel. 

   

  VEKOP-5.2.1-17 kölcsönfelvevők köre

  Természetes személyek/magánszemélyek:
  Nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkező:

  • olyan magyar állampolgár, vagy
  • legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára,

  aki a korszerűsítésre kerülő, lakóhelyként szolgáló ingatlan (rész)tulajdonosa, feltéve, hogy az érintett ingatlan a Kölcsönfelvevő állandó lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye. Amennyiben a hitelfelvevő már betöltötte, vagy a futamidő lejártakor betölti a 80. életévét, Adóstárs – aki a futamidő végén még nem tölti be a 80. életévét - bevonása kötelező.

  Elszámolható díjak:

  A kölcsön igénylőjét díjfizetés terheli minden olyan esetben, ahol a díj harmadik félnek, adminisztrációs, ügyintézési céllal fizetendő - ilyen költség lehet:

  • értékbecslői díj
  • közjegyzői díj
  • energetikai tanúsítvány díja
  • tulajdoni lap költsége
  Összeg, futamidő
  • 2021.02.22-től benyújtott kölcsönkérelmek esetében minimum 500 ezer forint, maximum 5 millió forint
  • Kamat: fix 0% / év
  • A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év, amely a Rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.

  Saját Forrás elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A Saját Forrásba a lakás-előtakarékossági számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összeg bizonyos esetekben beszámításra kerülhet. A Hitelprogram során felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei a saját forrás terhére elszámolhatóak:

  • az ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap másolatának beszerzési költsége
  • az értékbecslés díja
  • az energetikai tanúsítvány és
  • az ingatlanbiztosítás díja.
  Nem kerül felszámításra:
  • kezelési költség
  • rendelkezésre tartási jutalék
  • előtörlesztési díj
  • szerződésmódosítás díja

   

  A pályázat teljes részleteiben itt elérhető. 

   

  Pályázat igénybevételével napelemes rendszerének megtérülése lényegesen lecsökkenthető. Igény esetén pályázatíró kollégánk segítségével a pályázati ügyintézést is vállaljuk. Szakembereink díjmentes helyszíni felmérésünk során segítenek megtervezni az Önnek, és céljainak ideális napelem rendszert.  Kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal!