Hírek

  Ön nem felel meg az otthonfelújítási támogatás feltételeinek? Íme egy alternatíva!

  Újra megnyílt Budapest és Pest megye lakosai számára a másfél éve felfüggesztett EU-pályázat, amely 0%-os kamat mellett kínál akár 20 évre hitelt a természetes személyek ingatlanjain energiahatékonysági vagy megújuló energiás beruházásokra, így például napelem telepítésére, szigetelésre, vagy nyílászáró cseréjére. A kölcsön maximális összege 5 millió forint lehet, a hitelkérelem pedig 2021. június 30. 16:00-ig nyújtható be. 

  Otthonfelújítási támogatás vs. VEKOP-5.2.1-17

  Pénzügyi oldalról a VEKOP pályázata egy kamatmentes részletfizetési lehetőség, míg az Otthonfelújítási támogatási program egy akár 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást is lehetővé tevő kiírás. Míg a VEKOP 0 % THM hitelhez elegendő, hogy a beruházásnak csupán 10 százaléka álljon rendelkezésre, addig az Otthonfelújítási támogatási programban a beruházás 100 százalékát előre meg kell finanszíroznia a pályázóknak. A finanszírozási különbségeken felül területi különbségek is vannak, hiszen a VEKOP esetében kizárólag Budapesten és Pest megyében élő magánszemélyek pályázhatnak. Ezzel szemben az otthonfelújítási program országos lefedettségű. Az otthonfelújítási támogatáshoz feltétel az otthon nevelt gyermek, a VEKOP esetében nincs ilyen feltétel.

  Szaldó vs. Bruttó elszámolás?

  A VEKOP 0% THM finanszírozást igénybe vevők több, mint valószínű szaldós elszámolásban maradnak (ennek oka: nekik az éves, szaldós áramszolgáltatói elszámolásban maradás határideje 2024. január 1.). Az otthonfelújítási támogatást igénybe vevők abban az esetben tartozhatnak a szaldó elszámolás alá, ha 2021. Július 1. előtt megkötik új áramszolgáltatói szerződésüket a szolgáltatóval.

  Összességében tehát a VEKOP 0% hitel is igényelhető napelemes rendszer telepítésére hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, maximum HMKE méretig, de kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához, kedvező feltételekkel. 

   

  VEKOP-5.2.1-17 kölcsönfelvevők köre

  Természetes személyek/magánszemélyek:
  Nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkező:

  • olyan magyar állampolgár, vagy
  • legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára,

  aki a korszerűsítésre kerülő, lakóhelyként szolgáló ingatlan (rész)tulajdonosa, feltéve, hogy az érintett ingatlan a Kölcsönfelvevő állandó lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye. Amennyiben a hitelfelvevő már betöltötte, vagy a futamidő lejártakor betölti a 80. életévét, Adóstárs – aki a futamidő végén még nem tölti be a 80. életévét - bevonása kötelező.

  Elszámolható díjak:

  A kölcsön igénylőjét díjfizetés terheli minden olyan esetben, ahol a díj harmadik félnek, adminisztrációs, ügyintézési céllal fizetendő - ilyen költség lehet:

  • értékbecslői díj
  • közjegyzői díj
  • energetikai tanúsítvány díja
  • tulajdoni lap költsége
  Összeg, futamidő
  • 2021.02.22-től benyújtott kölcsönkérelmek esetében minimum 500 ezer forint, maximum 5 millió forint
  • Kamat: fix 0% / év
  • A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év, amely a Rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.

  Saját Forrás elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A Saját Forrásba a lakás-előtakarékossági számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összeg bizonyos esetekben beszámításra kerülhet. A Hitelprogram során felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei a saját forrás terhére elszámolhatóak:

  • az ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap másolatának beszerzési költsége
  • az értékbecslés díja
  • az energetikai tanúsítvány és
  • az ingatlanbiztosítás díja.
  Nem kerül felszámításra:
  • kezelési költség
  • rendelkezésre tartási jutalék
  • előtörlesztési díj
  • szerződésmódosítás díja

   

  A pályázat teljes részleteiben itt elérhető. 

   

  Pályázat igénybevételével napelemes rendszerének megtérülése lényegesen lecsökkenthető. Igény esetén pályázatíró kollégánk segítségével a pályázati ügyintézést is vállaljuk. Szakembereink díjmentes helyszíni felmérésünk során segítenek megtervezni az Önnek, és céljainak ideális napelem rendszert.  Kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal! 

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png