Hírek

  Napelemekkel borított épület Tajvanban

  Impozáns méretekkel fog rendelkezni az a legújabb holland fenntarthatósági projekt, mely a Sun Rock, azaz a Nap Kő nevet kapta.

  A tajvani állam igazgatása alatt álló Taipower bízta meg a holland MVRDV céget azzal, hogy tervezze meg azt a főként látogatóközpontként és raktárként szolgáló épületet, melynek külsejét szinte teljes mértékben napelemek borítják.

  Az összességében több, mint 4000 négyzetméter fotovoltaikus napelemet felsorakoztató épület évente akár 1 millió kWh áramot is képes lesz megtermelni, ami nem csak azt jelenti, hogy az épület teljesen önfenntartó lesz, a napelemek által megtermelt energiát felhasználva, de még arra is lesz kapacitása, hogy a fennmaradó részt a város áramhálózatába pumpálja, így csökkentve a nem megújuló energiaforrások függőségét. Ez a mennyiségű energia ugyanis egészen nagy mennyiségű, 85 tonna nyersolaj elégetésével egyenértékű.

  Azonban a tervezés még nem ért el végső szakaszába, hiszen a cég további fejlesztések után kutat, ami további napelem panelek elhelyezését engedné meg, megnövelve ezzel az évenként termelt energiát 1.7 millió kWh-ra.

  A napenergia maximális kihasználása érdekében született meg az épület egyedi alakja is, ahogyan a napelemek elhelyezésének szögét is pontos számítások alapján határozták meg, hogy garantáltan elérjék a legnagyobb kihasználtságát. A cég oldalán – melyen a formabontó külsővel ellátott épületének terve köszönt minden látogatót – úgy fogalmazott Winy Maas, a cég egyik alapítója, hogy „…mindig szórakoztató látni, milyen amikor az elemzés alakítja a dizájnt.”.

  Természetesen a napelemek között helyet kap majd ablak és szellőző is, hogy a természetes fény és a friss levegő utat nyerjen az épület belsejébe, mely a tervek alapján szintén látványos megoldásokkal van tarkítva.