Hírek

  Uniós szabályozás a napelemek áfa vonzatára

  Már tavaly decemberben megszületett az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának döntése azt illetően, hogy milyen körökre terjesszék ki a tagállamokban bevezethető kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Ebbe a hét témakört magába foglaló csapatba beletartozhat a napelem rendszer beszerzése és telepítése is, mely így nagyban hozzájárulna az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseivel.

  Az áfairányelv módosítása a meghatározott körökben 5% alatti áfakulcsot, vagy akár teljes áfamentességet is megenged, melyet egyhangúlag szavaztak meg a brüsszeli ülésen.

  A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő meg is kereste ezzel kapcsolatban a magyar pénzügyminisztert, Varga Mihályt, hogy érdeklődjön a fent említett áfairányelv-módosítás hazai vonatkozásairól, kilátásban van-e Magyarországon a kedvezményes áfa alkalmazása a napelem forgalmazására, telepítésére.

  A válasz meg is érkezett, melyben a pénzügyminiszter úr kitért rá, hogy a döntés még nem végleges, hiszen ehhez az Európai Parlament véleménye is elengedhetetlen, állásfoglalását azonban a választásokig nem is tartják valószínűnek.

  Mindamellett kifejtette, hogy míg a döntés meghozása az ezután megválasztott kormány feladata lesz, ez egy jóval komplikáltabb kérdéskör, ugyanis az áfacsökkentést drága, és kevéssé hatékony eszköznek tartja.

  Az tehát, hogy hazánkban lesz-e 5%-os áfa a napelemek forgalmazását illetően, a jövő kérdése, melyet nem csak adózási szempontból, hanem gazdasági és támogatási szempontból is meg kell vizsgálni, mielőtt megszületik a döntés.