Hírek

  Mi is az az inverter, mire szolgál, és többek között milyen típusokkal találkozhatunk?

  Mi is az az inverter, mire szolgál, és többek között milyen típusokkal találkozhatunk? 

  Az inverter biztosítja a napelem panelek és az ingatlan elektromos hálózata közötti kapcsolatot. Elsődleges feladata a modulok szolgáltatta egyenáram (DC) átalakítása váltakozó árammá (AC).

  Hálózatra csatlakozó napelemes rendszer esetében az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az illeszkedést az szolgáltatói követelményekhez.

  Mire szolgál az inverter?

  Az inverter az egyik legfontosabb része a napelemes rendszernek, e nélkül nem is igazán lennénk képesek hasznosítani a létrejött elektromosságot. Mivel a cellák által előállított áram egyenáram, és az általunk használt háztartási berendezések, gépek, vagy azok adapterei váltóáramot használnak, így a közvetlen felhasználás nem lehetséges. Az inverter az az eszköz napelemes rendszerek esetében, ami az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja. Ez többek között úgy lehetséges, hogy a készülékben lévő szenzorok folyamatosan figyelik az elektromos hálózatban mindenkor található áramot, és ahhoz igazítja az átalakított elektromosságot. Így a végeredmény a szokványos 50 Hz frekvenciájú, 230 V-os feszültséggel rendelkező hálózati áram lesz, amelyet egyaránt lehet hasznosítani belső használatban, és a közműhálózatba is visszatáplálható. A piacon elérhető, általunk legjobb minőségű és garanciális hátterűnek ítélt inverterekkel dolgozunk - Fronius, Solaredge rendszerekkel. Kizárólag olyanokkal, amivel van szerelési tapasztalatunk, amivel a legkevesebb a probléma és ha szükséges, a garanciális ügyintézés is gyors és zökkenőmentesen zajlik.

   

   

  String inverter - hagyományos napelem rendszer

  Több, sorosan kötött napelem mellé helyezett inverter. Ez a leggyakoribb inverter típus, sok gyártó modellje elérhető ebben a kategóriában. Közvetlenül a napelemből érkező egyenáramot alakítja át, és küldi tovább váltóáramként a hálózatba. A piacon számos modell megtalálható, így a választék bőséges. Mivel egy rendkívül kiforrott rendszer, kimondottan megbízható. Nagy hatásfokú, olcsó megoldás. Távolról monitoringozható gyártótól függően, de a panelenkénti külön monitorozást nem támogatja.  Önállóan nem építhető be mellé akkumulátor, szükséges hozzá egy akkumulátor inverter is.  Ilyen például: Fronius inverter

   

  Micro inverter  - elaprózott napelem rendszer

  A micro inverter lényegesen kisebb, mint az átlagos inverter. Utóbbi jellemzően 1,5 és 5 kW teljesítménnyel üzemel, míg mikro kivitel általában 200-250 W-os. A napelemes rendszernél a mikro invertereket a napelem panelek mögé kötik be, és mindegyik egy-egy részegységért felelős. Ezzel elkerülhető, hogy egy központi, nagyobb inverterre legyen szükség. Egy micro inverteres rendszer esetén nagyobb a meghibásodás lehetősége, magasabb a karbantartás költsége, bonyolultabb szerelni, viszont alacsonyabb a rendszer feszültsége és biztonságosabb. Mivel minden napelem önállóan szabályozható, így esetleges hiba, árnyékolás esetén egyetlen panel teljesítménye nem rontja le az egész rendszerét.

   

  SolarEdge inverter - "okos napelem rendszer"

  String inverterként működik, bekötése megegyezik azzal, viszont az inverterhez nem közvetlenül csatlakoznak a napelemek, hanem egy-egy optimalizáló közbeiktatásával, amely elkülöníti egymástól a napelemeket, így azok termelése nem függ a többiétől.  A Solaredge egy teljesítmény optimalizált rendszer, amelyet panelenként lehet optimalizálni és monitorozni. Könnyen bővíthető, így több tetőfelület kihasználásra is lehetőséget ad. Az árnyékhatás miatti teljesítménycsökkenést is minimalizálni tudja. A magyarországi képviselettel rendelkező Solaredge, a legtöbb szabadalommal és innovációval rendelkező gyártó, amely akár 25 év garanciát biztosít termékeire. A Solaredge inverterekre 12 év garancia jár, amely akár 25 évre is kitolható. l Biztonságos, hiszen leállás vagy hiba esetében alacsony feszültségre csökken automatikusan a sorba kötött napelemek által összeadódó feszültség, optimalizálónként 1 V-ra.

  • Minden modul külön optimalizálóval van ellátva.
  • A monitoring platform megjeleníti minden egyes modul termelését külön-külön.
  • Magasabb energiahozam érhető el az egész rendszerből, mivel az optimalizálók egyesével kezelnek minden napelemet.
  • Flexibilis tervezhetőség jellemzi.
  • Folyamatos visszajelzést kapunk minden napelem teljesítményéről.
  • Támogatja az okosotthon kialakítását Pl.: Elektromos autó töltés.

   

  Battery inverter - szigetüzemű napelem rendszerhez

  Akkumulátorokhoz kötött inverter, mely felelős az energia tárolóegységbe juttatásáért és onnan vételezéséért. Az akkumulátorok magas ára miatt költséges a rendszer kiépítése, így csak olyan esetben használatos, amikor a hagyományos rendszer kiépítése nem lehetséges, vagy irreális költségekkel járna. A rendszer előnye az áramszolgáltatótól való teljes függetlenség, azonban az időjárástól kitett függőség jellemzőbb. Az utóbbi leginkább télen érzékelhető, amikor kevés a napos órák száma vagy a hosszan tartó kedvezőtlen időjárás miatt akár napokig nem éri fény a napelemeket, így az akkumulátorok lemerülhetnek. Alapjáraton megbízható rendszer.

   

  Hybrid inverter = hálózatra visszatápláló napelemes rendszer, akkumulátorokkal

  A hagyományos string inverter és a szigetüzemű inverter ötvözetének tekinthető. Lehetővé teszi mind a hálózati-, mind a sziget üzemű rendszer üzemmód ellátását, tehát, az akkumulátor töltését és abból való áramkivételt és az egyenáram váltóárammá alakítását egyaránt.  Előnye, hogy a napelemek által megtermelt energiát eltárolhatjuk egy vagy több tárolóegységben.  Kifejezetten hasznos a hibrid üzemű rendszerek alkalmazása olyan helyeken, ahol az esetleges hálózati kimaradások esetén is folyamatosnak kell lenni az áramellátásnak.


   

   

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png