Hírek

  Az MNNSZ javaslatai az új, bruttó elszámolási rendszer kialakításáról

  Mint már sokan tudják, 2024-től megszűnik a szaldó elszámolási rendszer hazánkban, így ekkortól már csak az új, bruttó elszámolási rendszer keretein belül lehet napelem rendszert telepíttetni. 

   

  Rövid összefoglaló: Mi az a bruttó elszámolás, mire számíthatunk 2024-től?

   A bruttó elszámolásban az Innovációs és Technológiai Minisztérium eddigi tájékoztatása szerint a fogyasztás céljából vásárolt és a megtermelt, de azonnal el nem fogyasztott villamos energia egységárát külön-külön határozzák meg, és várhatóan rendszerhasználati díjat is az adott időszakban elfogyasztott teljes villamos energia mennyiség után kell fizetni. Az új rendszerben a hálózatból vételezett energia árát egyetemes szolgáltatásban vételező felhasználók esetében az egyetemes szolgáltatási szerződés, míg versenypiacon a villamosenergia-kereskedelmi szerződésben meghatározott áron számolhatják el. A napelemek által a hálózatba táplált energia átvételi árát a későbbiekben határozzák meg.

   

  AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJA:

  Az első munkabizottsági ülésen megállapításra került, hogy a háztartási méretű napelemes kiserőművek szaldó elszámolást felváltandó új bruttó elszámolási rendszernek az alábbiakat kell teljesítenie a minisztérium szerint: 

  • piaci alapú legyen a termelés és a felhasználás
  • ösztönözze a napelemes rendszerek elterjedését és a saját célú villamos energia termelését
  • ösztönözze a villamos alapú fűtések elterjedését
  • ösztönözze az elektromobilitást, és a villamosenergia saját célú tárolást
  • ösztönözze a csúcsidőn kívüli villamosenergia felhasználást

   

  MNNSZ JAVASLATAI

  Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2021 februárjában közzétette javaslatokat tett arra vonatkozóan, hogy hogyan is kéne kinéznie szerintük a bruttó elszámolási rendszernek.

  • A szaldó elszámolás helyébe lépő bruttó pénzügyi elszámolás: a háztartási méretű kiserőmű által megtermelt és közcélú hálózatba visszatáplált villamos energiát a hálózati szolgáltató teljes egészében vásárolja meg az aktuális bruttó hatósági áron.
  • A HMKE által megtermelt és a hálózatba visszatáplált teljes villamos energia mértékéig jogosult villamosenergiát felhasználni a mindenkori bruttó lakossági ár 20%-áért. A termelő tulajdonában álló más ingatlanban – közös mérlegkör.
  • Fűtések elektrifikációjának ösztönzése. A B vezérelt H és Geo fűtési tarifákkal szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
  • Elektromobilitás és házi villamosenergia tárolás ösztönzése. A szaldó elszámolás felváltásával egyidejűleg bevezethetnék az elektromos autók otthoni töltésének kedvezményes időszakát, ahol a csúcsidőn kívüli időszakban a B vezérelt H és Geo fűtési tarifához hasonló mértékű áron lehetne tölteni az elektromos autót vagy a házi akkus energia tárolót. Ezzel a kedvezményes töltési lehetőséggel szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.  Az elszámolás havi „átalánydíj” alapján és éves egyszeri leolvasással történjen.
  • Okosmérés. A szaldó elszámolás módosításával javasolják az okosmérés lehetőségeinek a jogszabályi hátterének megteremtését is. A szövetség azt javasolja, hogy tarifa idősávokkal ösztönözzük a villamosenergia csúcsidőn kívüli – felhasználását.
  • Beruházási támogatást igénybe vevőkre vonatkozólag a 2021.06.30-ig benyújtott igénybejelentés legyen a mérvadó határidő.
  • A szaldós elszámolásban a HMKE rendszerek AC oldali teljesítmény maximuma 50kVA. Javasolják, hogy a Bruttó elszámolással párhuzamosan ez a határ emelkedjen fel 200kVA-ra.