Hírek

  A magyarok zöme nagyobb teljesítményű napelem rendszerek mellett dönt

  A magyar háztartások korábban főként csak a villanyfogyasztást fedezték napelemmel, most viszont már tudatosan sokkal nagyobb energiaigényre terveznek, a fűtést, klímát, vagy az autó töltését is megújuló energiával szeretnék megoldani, így csökkentve a havi költségeiket. 

  A  Huawei Technologies Hungary napelemes üzletág közleménye szerint a napelemre vágyók a nagyobb teljesítményű, tudású, és a későbbiekben bővíthető napelemes rendszereket keresik. Ezt alátámasztja, hogy a már nagy teljesítményűnek számító 6, 8, 10 kW-os inverterek iránt volt a legnagyobb a kereslet.  Egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer egy átlagos, ötfős háztartás áramfogyasztásának nagyjából 22-23 ezer forintos költségét fedezi egy 100-120 négyzetméteres ingatlannal számolva. A 8 kW-os a villanyszámla kiváltását és a fűtésköltség csökkentését jelentheti, míg egy 10 kW teljesítményű inverterrel szerelt rendszerrel a háztartás teljes áramfogyasztásának és elektromos fűtésének kiváltása megoldható. A Huawei Technologies Hungary közlése szerint az elektromos autó tulajdonos fogyasztók többnyire a 12 kW-os invertereket preferálják, ők már nagy valószínűséggel a fűtést klímával, hőszivattyúval váltják ki. 

  A cég szerint a következő pár év napelemes trendjét az energiatárolóval is rendelkező hibrid rendszerek jelentik majd. Ez a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energiát nem a hálózatba táplálja vissza, hanem egy külső akkumulátorba, így az akár éjszaka is rendelkezésre áll. Ez főként annak lesz előnyös, aki 2024 után bruttó elszámolásra áll át, és a napelemek által megtermelt energiatöbbletet nem éri majd meg neki "eladni" az áramszolgáltatónak.

   

  Forrás: portfolio.hu