Hírek

  A napelem panelről - szükséges darabszám és méret meghatározása

  A napelem rendszerek egyik alap kelléke maga a napelem panel. Már egy darab napelem panel telepítésével is hozzájárulhat a környezetvédelemhez és költségei csökkentéséhez, azonban ahhoz, hogy ténylegesen elérje anyagi és fenntarthatósági célját érdemes úgy tervezni, hogy otthona teljes villamos energia felhasználását tudja fedezni vele. 

  A napelemek teljesítményét a méretük is befolyásolja. Nem csak a technikai fejlődés tud nagyobb számokat generálni, ha a hatékonyságról és teljesítményről van szó, hanem a napelem panelek méretének megnövelése is.  Tévhit azonban az, hogy minél több és minél nagyobb napelemet foglal magába a rendszerünk, annál jobb lesz nekünk. Abban az esetben, ha extrém magas az áramfogyasztásunk, valamint végtelen tetőfelülettel és rendkívül „izmos” tetőszerkezettel rendelkezünk,  az állítás még helytálló is lehet. A legtöbb magyar család számára kisebb napelemes rendszerek is elégségesek a célok eléréséhez.  A nagyobb napelemeknél lehet, hogy a méretével a teljesítménye is arányosan növekszik, de a kisebb elemekhez képest nem feltétlen nyerünk akkora plusz teljesítményt, mint amivel a panel által elfoglalt terület megnő. Lehetséges, hogy egy 5 kW-os rendszert kisebb panelekből, – bár a teljesítményük alacsonyabb – kevesebb helyet felhasználva hozzunk létre. A napelem rendszerünk tervezésénél tehát ne csak a számokat nézzük, hanem gondolkodjunk logikusan, és higgyünk inkább a minőségnek, kivitelezőnk javaslatának. 

  Hogyan számolható ki, hogy hány darab napelem panelra van szüksége? 

  A kiszámoláshoz szükséges: éves elszámoló számla (ingatlan előző éves összesített fogyasztásáról), fejlesztési célok meghatározása (klíma, medence fűtés stb..) és ezekkel történő kalkuláció. A fejlesztési célok energiafogyasztásának meghatározásához kérje szakértő segítségét.  

  A várható éves áramfogyasztás ismeretében már tervezhető a napelem rendszer teljesítménye, 

  • ha a havi áramfogyasztás 400 kWh (kilowatt óra)
  • akkor az éves fogyasztás 400 kWh x 12 hónap = 4800 kWh
  • egy 1 kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer optimális elhelyezés esetén 1100-1200 kWh villamos energiát termel évente
  • a családi ház éves fogyasztását a 3. pont értelmében 1,2-vel kell elosztanunk, így kapjuk meg a kívánt napelem rendszer méretét. 4800/1,2=4000

  A példa szerinti családi ház esetében 4 kWp teljesítményű napelemes rendszerre lesz szükségünk.  A szükséges rendszerméretet és a napelem panelek számát azonban nem csak a villanyszámla befolyásolja. Befolyásolhatja továbbá az árnyékoltság, a dőlésszög, a ház mérete, a földrajzi körülmények, az elhelyezkedés, a tájolás. Amennyiben fontolgatja, hogy beruház egy rendszerbe, mindenképp javasolt szakértő véleményét kikérni az Ön számára optimális rendszerméretről.

   

  Díjmentes helyszíni felmérésünk során szakképzett kollégáink segítenek az Önnek szükséges napelem rendszer méretének meghatározásában! 


   

   

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png