Hírek

  A napelemes rendszerek átlagosan tervezett élettartama 30-40 év szokott lenni. A bankok altalaban 20 évvel számolnak üzleti tervekben nagyobb napelemerőműveknél. A húsz évet tehát vehetjük elvárható minimumnak.

  Sziget üzemű rendszer:

  Szigetüzemről akkor beszélünk, ha a villamos energiát napelem modulokkal termeljük, és az energiát akkumulátorokban tároljuk. (Természetesen itt értendő a két elem közé bekötött töltő berendezés is). A fogyasztókat ennek segítségével elláthatjuk akár 12V, vagy 24 V egyenfeszültséggel. Amennyiben szükség van rá inverter segítségével akár ~230V feszültségű fogyasztókat is üzemeltethetünk.

  A napelemeknek két fő alaptípusa van a kristályos és az amorf. A kristályos szintén további két csoportra osztható egykristályos (monokristályos) és többkristályos (multikristályos). Az amorf napelemek családjába tartoznak a vékonyfilm-rétegű napelemek is.

  A napelemek elektromos energiát állítanak elő a napsugárzás hatására. A termelt energiát közvetlenül visszatáplálhatjuk az elektromos hálózatba, ezt a szolgáltató visszavásárolja, vagy akkumulátorok segítségével eltárolhatjuk későbbi felhasználásra.

  Napsütés szempontjából Magyarország legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb helye között a különbség mindössze kb. 8%.

  Ez tehát azt jelenti, hogy hazánk területén belül napsütés szempontjából nincsenek lényeges, a napenergia-hasznosító rendszerek működését döntően befolyásoló különbségek. Kijelenthető tehát, hogy az egész ország területe alkalmas a napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére.

  Több száz telepített napelemes rendszer referencia!

  Hogy megtérülést számíthassunk, először is tudni kell, hogy mennyi megtermelt áramra számíthatunk napelemes rendszerünkből.

  A Solar Edge inverter egy merőben új napelemes megoldás, ugyanakkor számos esetben érdemes elgondolkodni a Solar Edge alkalmazásán.

  1. oldal / 2