Hírek

  Meddig számíthatunk a szaldó elszámolásra?

  Mi az a szaldó elszámolás, miért érdemes 2023 év vége előtt napelemet telepítenem? Mi történik velem, ha 2024 előtt telepítettem rendszeremet? 

  Az éves szaldós elszámolás azt jelenti, hogy az áramszolgáltatónknál az elszámolási periódus akár egy éves időszakra is meghatározható. Az éves elszámolás évente egyszeri elszámolást és számlázást eredményez, ami ideálisan megtervezett rendszer esetében a megtermelt és elfogyasztott villamosenergia egyenlősége miatt éves 0 Ft vagy éves közel 0 Ft villanyszámlával jár.

  Összességében tehát a szaldó elszámolás esetén az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét lehet rendezni az áramszolgáltató feléés a rendszerhasználati díjakat is csak akkor kell fizetnie a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználónak, ha az adott időszakban többet fogyasztott, mint amennyit termelt, a termelést meghaladóan elfogyasztott mennyiség után. Könnyen kalkulálható, megtérülési időt lényegesen csökkentő megoldás.

  Már köztudott az, hogy aki 2023 december 31-ig a szaldós elszámolást választja, az a későbbiekben is ebben az elszámolásban marad.

  • Kivéve aki vissza nem térítendő támogatást kap. Ők nem választhatják a szaldós elszámolást 2024 előtt sem. (Ez alól pedig kivétel: aki gyorsan cselekszik és 2021 június 30-ig teljesíti az otthonfelújítási támogatás feltételeit. Aki úgy telepít a kedvezmény igénybevételével napelemes rendszert, hogy 2021 június 30-ig rendelkezik a szükséges nyilatkozatokkal, az még benne marad a szaldó elszámolásban, aki ezután szerzi meg az engedélyeket, az már a bruttó elszámolás hatálya alá fog esni. )

  A saját célra történő, háztáji energiatermelés feltételeinek javítása hozzájárul a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak teljesítéséhez is. A napenergia szélesebb körű hasznosítása érdekében a támogatott háztartási kiserőművekre a jelenlegi szaldóelszámolás helyett bruttó elszámolást alkalmaznak majd.

  A 2020 elején elfogadott Klíma– és Természetvédelmi Akcióterv 2030-ig legalább 6000 MW napenergia termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzi, a nagyerőművek mellett az egyéni fogyasztókra is számítva. Az Új Nemzeti Energiastratégia kiemelt célként jelöli meg a háztartások saját energiafogyasztásának részleges vagy teljes kiváltására termelő napelemes rendszerek telepítését. A dokumentumban rögzített ambiciózus törekvés, hogy a következő évtized elejére legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel.

  A támogatási programok előre megadott beruházási értékhatárig biztosíthatnak vissza nem térítendő támogatást.

  A vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg. A szaldóelszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Az új rendszerben a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, a lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.

  Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak - legalábbis jó pár évig biztosan. 

  Fontos: ha a napelemes rendszer 2024 előtti, de az invertert 2024 után nagyobbra szeretnénk cserélni, ahhoz új engedélyek és új hálózathasználati szerződés kell, azaz ilyen esetben elveszítjük a szaldó elszámolást! 

   

   

  Forrás: kormany.hu

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png