Hírek

  Napelem szótár - szakszavak, és azok jelentései

  Amikor valaki a napelemes rendszerek megértésébe próbálja magát beleásni, szinte biztos, hogy belefut egy-egy új, szakszóba, kifejezésbe. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb napelem szakszavakat, fogalmakat és ezek magyarázatait. 

  Szigetüzemű napelem

  A sziget üzemű rendszerek önálló rendszerben működő napelem rendszerek. Nem kapcsolódnak hálózathoz, így leadni sem tudják a megtermelt energiát. Minden energiát felhasználnak vagy rövidebb ideig tárolják akkumulátorokban. Ideális olyan helyeken, ahol nem lehet bevezetni az elektromos áramot pl. tanyákon. 

  Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

  A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a fel nem használt elektromosságot egy ad-vesz mérőóra segítségével képesek a közüzemű elektromos hálózatba visszajuttatni. Ennek köszönhetően a helyi szolgáltató felé mi értékesíthetjük ezt az energiát. Amennyiben a felhasznált energia azonban nagyobb, mint a megtermelt mennyiség, akkor a hálózatról vételezhetünk elektromosságot. A felhasznált és a leadott energiából időszakosan el kell számolnunk a szolgáltatóval, aminek szintén az ad-vesz mérőóra az alapja.

   Ad-vesz mérőóra (szaldó elszámolás)

  Az ad-vesz mérőóra a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén a szolgáltatóval történő elszámolás alapját képezi. Emiatt ezt a mérőórát minden esetben a szolgáltató emberei helyezik fel és az elszámolási időszak a felhelyezéstől veszi kezdetét.

  Monokristályos napelem

  A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe. Ezért mono, mert a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll. A legjobb hatásfokkal rendelkező napelem típus. Kb. 16-19%-os hatásfokon képes működni. A félcellás Sharp típusok már 20%-ra is képesek, aminek közel 125%-os a hatékonysága egy régebbi polikristályos napelemhez viszonyítvaTehát a napenergia felhasználása, ennél a típusnál a leghatékonyabb. Ma már elmondható, hogy a Sharp monokristályos napelemeket érdemes választani, ha a legjobb hatásfokra van szükségünk.

  Polikristályos napelem

  A polikristályos, vagyis több kristályos napelem lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják. Hatásfoka 13-18% között. De lehet olvasni 20% körüli hatásfokról is. Megközelíti a monokristályos napelem hatásfokát. Mivel a szórt fényt jobban hasznosítja, ezért az északi országokban jobban ajánlott a használata. 

  Névleges teljesítmény

  Az a teljesítmény adat, amit a gyártók meghatároznak az adott napelemre vonatkozóan, Watt mértékegységben meghatározva. Ezt a legideálisabb körülmények között határozzák meg, tehát a valós, használat közbeni teljesítmény eltérhet ettől.

  Fajlagos teljesítmény

  A valós energiatermelés és a névleges teljesítmény hányadosa. Hatásfok Azt határozza meg, hogy 1 m2 napelem felület mennyi energiát képes előállítani. Máshogy megfogalmazva, mennyi veszteség keletkezik amikor elektromos energiává alakítja a napenergiát.

   Inverter

  Az inverter biztosítja a napelem panelek és az ingatlan elektromos hálózata közötti kapcsolatot. Elsődleges feladata a modulok szolgáltatta egyenáram (DC) átalakítása váltakozó árammá (AC). Hálózatra csatlakozó napelemes rendszer esetében az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az illeszkedést az szolgáltatói követelményekhez.

  DC

  Az egyenáram rövidítése. A napelem panelek közvetlenül egyenáramot állítanak elő, akkumulátorban is ilyen energia tárolható, azonban az általunk használt fogyasztók jellemzően váltakozó áramot igényelnek.

  AC

  A váltakozó áram rövidítése. A napelem panelek közvetlenül egyenáramot (DC) termelnek, ezt egy inverter segítségével alakíthatjuk át váltakozó árammá.

  kW

  Teljesítmény mértékegysége. 1 kilowatt = 1.000 watt.

  kWh

  A kilowattóra rövidítése. Az egy órán át 1.000 watt termelt vagy fogyasztott energiának felel meg és 3,6 millió Joule energiával egyenlő. Számítása: kW(kilowatt) x h(óra)

   kWp (Wp)

  A maximális leadott teljesítménye egy napelemnek, optimális körülmények között. Ezredrésze a Watt peak. Az egyes modulok jellemzésére ez a mértékegység a használatosabb. Kiszámolása: Az adott napelem teljesítménye szorozva a telepíteni kívánt darabszámmal

  Watt peak

  A watt peak egy olyan mérőszám, ami egy napelem legjobb teljesítményét mutatja ideális körülmények között. Wp jelölésként is gyakran találkozhatunk vele.

  Felületi hőmérséklet

  A felületi hőmérséklet a felszerelt, üzembe helyezett napelem aktuális hőmérsékletére vonatkozik. Fontos adat, melyből megállapítható, hogy mennyivel tér el a napelem hőmérséklete az ideálistól.

  Napkollektor

  A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését feltételezi és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés használatos. Hőcserélő közege jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek. A hétköznapi nyelvben gyakran összetévesztik a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja. A napkollektor fényelnyelő (matt fekete, fényt nem visszaverő festékkel bevont) rétegét abszorbernek is nevezik. Ez a réteg a fény elnyelése által melegszik fel, majd a hőt egy csőkígyón át vezetik el – általában szivattyúval. A csőkígyó másik oldalán hőszigetelő réteg van fokozandó a hatékonyságot, illetve megakadályózandó az átégetést. Derült, napos időben hozzávetőleg 1 kW erősségű sugárzás érkezik minden négyzetméternyi felületre. Az éves, átlagos napsugárzás Magyarországon 3,17 kWh négyzetméterenként naponta.

  Akkumulátor

  Energiatároló eszköz; mely speciális, ciklusálló változat. Képes hosszú időn keresztül jó hatásfokkal feltöltődni, majd kisülni akár tároló képessége 20%-áig is. Ezek az akkumulátortípusok a ciklusállóságot jóval nagyobb tömegű ólommal tudják biztosítani, így sokkal nehezebbek az azonos tároló képességű gépjárműindító savas ólomakkumulátoroknál és költségesebbek is. Az autóakkumulátorok 1-1,5 év alatt tönkremennek a szél- és napenergiát hasznosító rendszerekben. Ez idő alatt is nagyon rossz hatásfokkal és nagy energiaveszteséggel (önkisülés) üzemelnek. Ezzel ellentétben a korszerű szolár savas ólomakkumulátorok 6…10 évet bírnak ki.
  Szolár célra (szigetüzemű rendszerekhez) zselés akkumulátorokat is alkalmazunk, ez gondozásmentes, de ára duplája a savasnak.

  Hatásfok

  A hatásfok azt határozza meg, hogy 1 négyzetméternyi napelem felület mennyi energiát képes előállítani a beérkező napenergiából. Erre azért van szükség, mert bizonyos szintű veszteség mindig keletkezik az átalakítási procedúra során.

  Diffúz, szort sugárzás

  Akkor történik, amikor a közvetlen napsugárzás szóródik a felhőkön és a légköri részecskéken. A diffúz sugárzás is energia, csak kisebb teljesítményű, mint a közvetlen napfényt. Nem mérhető nagyság.

  Dőlésszög

  A vízszintes és a napelem síkja által bezárt szög. A telepítési hely határozza meg, mi az optimális beállítás, hazánkban az a szög 30-35° között van. Jelentősen befolyásolja a napelem rendszer hatékonyságát.

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png