Hírek

  Hogyan célszerű tisztítani a napelemeket?

  Napjaink napelemei a kényelmünk érdekében úgy lettek kialakítva, hogy minimális takarítást igényelnek csak, ennek azonban célszerű felkészülten nekivágni. Jó, ha tudjuk, mit tehetünk velük és mit nem. Ezzel a néhány egyszerű trükkel ráadásul komoly összegeket is spórolhatunk.

  A napelemek takarítása évente ajánlott, hiszen a szennyeződés csökkenti a beáramló fény mennyiségét. Ha kevesebb a fény, akkor pedig csökken a teljesítmény is.

  Az alábbi tényezők ellen célszerű fellépnünk a napelemek tisztításával: 

  - Hazánkban a legsúlyosabb és legáltalánosabb szennyezési forrás a természetes eredetű por. Tőlünk délebbre, közel az egyenlítőhöz már inkább a homok okoz gondokat, míg a nagyvárosoknál a légszennyezés a fő ludas. Ahol gyakoribb a homokvihar, a szálló porral teli levegő, ott akár 20% teljesítménycsökkenés is tapasztalható negyed év alatt.

  -  Virágszirom, falevél, madárürülék: Ritkábban tapasztalható, ám annál bosszantóbb jelenség, ami ugyancsak negatívan befolyásolja a napelemek teljesítményét. Ha ilyesmire leszünk figyelmesek, érdemes azonnal takarításhoz látni, mert akár hot-spot hatás is kialakulhat, ami idővel visszafordíthatatlan károkat okoz a készülékben. Ezeknek a szennyeződéseknek árnyékhatásaival még a legprofibb napenergia-rendszer tervező-modellező rendszerek sem képesek számolni, így ajánlott a napelemek időközönkénti ellenőrzése, takarítása.

   Egy másik csapadékfajta, ami esetleg fejtörést okozhat, az a hó. A havat nem szükséges lesöpörni, mert ha a napelemek a tetőn kerültek elhelyezésre, akkor a jól beállított dőlésszögnek köszönhetően a hó magától is könnyen lecsúszik. (Figyelem! Semmiképp se próbáljuk meg mi magunk lesöpörni, mert a napelemek felülete nagyon csúszós, fennáll a sérülés, leesés veszélyes!)

  A tisztítás történhet saját kezűleg és szakemberek segítségével. A legegyszerűbb, és legbiztonságosabb választás, ha ezzel foglalkozó professzionális céget bízunk meg a napelemek tisztításával. Természetesen ez csak akkor éri meg, ha van akkora a hatásfok csökkenése miatt keletkező veszteség, és nem tudjuk mi orvosolni a problémát.

  Otthoni takarítás:

  1. Szerezzük be és készítsük elő a megfelelő takarítóeszközöket. Ezekről akár a gyártó javaslatát is kikérhetjük, illetve vannak kifejezetten napelemek tisztításához gyártott folyadékok és felszerelések. Áruk természetesen magasabb, mint a többi általános háztartási vegyszeré, de biztosan nem okozunk velük kárt. Kérjük ki bátran a napelemet telepítők javaslatát. 
  2. A tisztítást a reggeli órákban vagy gyenge napsütés mellett végezzük, így elkerüljük a hősokkot.
  3. Lemosáshoz kizárólag kalciummentesített, lehetőleg ásványianyag-mentes vizet (desztillált vizet) használjunk. A csapvízből kiváló vízkő ugyanis csak tovább szennyezi a felületet.
  4. Puha szivaccsal vagy ruhával törölgessük meg a modult.
  5. A makacs szennyeződéseket enyhe, nem maró hatású tisztítószerrel távolítsuk el. (Lásd az első pontot.)
  6. Ne feledkezzünk meg a napkollektorok időnkénti takartásáról sem, mivel azok ugyanúgy porosodhatnak, mint a napelemek.

  TILOS:

  - Folyékony tisztítószert használni, ha az üvegpanelek meghibásodtak, mert áramütéshez vezethet.
  -  Nagynyomású mosót vagy gőztisztítót használni.

  -  Szárazon lekaparni a szennyeződést, mivel ez mikrokarcolásokat okozhat a felületen

  - Kemény vízzel: A kemény víz sok ásványi anyagot tartalmaz, amik megragadnak a napelemek felületén, így szinte ellentétes hatást érünk el vele, mint ha nem tettünk volna semmit.

  - A napelemes rendszerre lépve: Megkarcolhatjuk, vagy akár megrepeszthetjük a napelemeket, ha rájuk lépünk, arról nem is beszélve, hogy baleset- és életveszélyes lehet.

   Amennyiben napelem-rendszerünkhöz teljesítményadatokat naplózó alkalmazás is van telepítve, érdemes rendszeresen ellenőrizni a számláló állását, és ha azt látjuk, hogy a teljesítmény az utóbbi időben romlott, vagy drasztikusan lecsökkent, akkor érdemes megtisztítanunk a napelemet.

   

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png