Hírek

  Napjainkban a napenergia tekinthető a legolcsóbb új elektromos áram legolcsóbb forrásának

  Napjainkban a napenergia tekinthető a legolcsóbb új elektromos áram legolcsóbb forrásának számos nemzetközi piacon. Ennek okai közé sorolhatók: a költségek csökkenése, a kétoldalas technológia, a napkövetők terjedése és a nagy területű napelem modulok - olvasható a Szolár7 magazinban. 

  A következtetés a Wood Mackenzie elemzői által kiadott jelentésekből vonható le. A jelentés továbbá azt az előrejelzést hozta, hogy a fotovoltaikus napelemek költségei tovább fognak csökkeni, körülbelül 25%-os zuhanás várható a következő évtizedek során. A becslések szerint a következő 10 évben bővülni fog azoknak az országoknak a listája, melyekben a napenergia dominanciája lesz megfigyelhető - például az USA összes államában, Kínában, Kanadában és további 14 országban. Az eredmények annak köszönhetőek, hogy a szolár költsége körülbelül 90%-kal esett vissza az utóbbi 20 év során, 2030-ig az előrejelzések szerint további 15-25% mérséklődés várható. Ezek a költségcsökkentések akkor jelentkeztek, amikor számos technológia kombinálása felpörgette a napenergiát kiaknázó eszközöket a világban. Továbbá az üzemeltetési technológiák fejlődése és az automatizált folyamatok megjelenése is segíteni fogják az új helyszínek üzemeltetési ráfordításainak mérséklését, mellyel tovább optimalizálják a napenergia költségeinek előnyeit a többi eszközosztályhoz képest.  A WoodMac azokat a technológiákat vette számításba előrejelzése során, melyek kereskedelmi forgalomba kerültek és melyeket ma beépítésre használnak. A várható, következő generációs szolár napelem technológiáknál jelentkező további innovációk és áttörések további erősítést jelenthetnek a kilátások javára. 

  A WoodMac jelentése számos iparági elemző előrejelzése után jelent meg, amely mindegyike lenyűgöző időszakkal számolt a napelemek következő években várható növekedésével kapcsolatosan. E hét elején a BloombergNEF azt állította, hogy idén 150 GW és 194 GW közötti napelem kapacitást fognak telepíteni, míg tavaly a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency), amely már régóta sereghajtóak számít a napelemekre vonatkozó előrejelzések terén, azzal állt elő, hogy 2022 és 2040 között minden évben több napelemet fognak telepíteni, mint az azt előző év során. Az IEA Bejelentett Szakpolitikai Forgatókönyve (Stated Energy Policies Scenario, STEPS) azt vetíti előre, hogy a napenergia 2040-ben 4 813TWh éves teljesítménnyel lesz a legmeghatározóbb az energiatermelési osztályokban.

   

  A cikk forrása: pv-tech.org

   

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png