Hírek

  SIKERÜLT: 2020-ban győzött a megújuló energia a fosszilis energiahordozók ellen

  A 2020-as évben, az EU-ban először, több áramot állítottak elő megújuló energia segítségével, mint fosszilis energiahordozókból - olvasható az Ember and Agora Energiewende megjelent jelentésében. A cikk szerint egy hangyányival ugyan, de 38%-os részesedéssel a megújulók legyőzték a fosszilis energiahordozókat, melyek aránya 37%-ra csökkent. A teljes áramfelhasználás 4%-kal volt alacsonyabb 2019-nél.

  A kép forrása: Ember and Agora Energiewende

  A megújuló energiaforrások közül a napenergia használata nőtt a legnagyobb arányban. A napenergia 15%-kal nőtt 2020-ban, a szélenergia és a vízenergia pedig 9-9%-kal. Érdekesség, hogy a napenergia és a szélenergia esetében a fejlesztések idézték elő a növekedést, míg a vízenergia növekedése a csapadékosabb időjárásnak tudható be. 

  Összességében így jelenleg a szélenergia részesedése 14% (2010-ben még csak alig 5% volt), a napenergiáé  5% (2010-ben még az 1%-ot sem érte el..), a vízenergia aránya 13%. Látható, hogy a napelemes rendszerek kedveltségének terjedése az egész EU-ban megjelenik, köszönhetően a számos pályázati támogatásnak is, mely napelem rendszer kiépítésére is igényelhető. 

  A kép forrása: Ember and Agora Energiewende

  A nap- és szélenergia tekintetében Hollandia (+40%), Svédország (+36%), és Belgium (+28%) tekintetében látható a legnagyobb arányú növekedést, míg a legkisebb növekedés az alábbi országokban tapasztalható: Ausztria, Portugália, Csehország, Olaszország, Románia és Bulgária. Összességében azonban 51 TWh-val nőtt a nap és a szélenergia termelése a 2020-as évben  az előző tíz év 38 TWh-s átlagával szemben. Bár Magyarország a lista végén kullog és van hova fejlődnünk a megújuló energia felhasználásának terén, a fejlődés hazánkban is tapasztalható. Ha már a megújuló energiáról beszélünk, egy háztartás számára az egyik legjobb megoldást a napelem rendszer biztosíthatja. Mennyi egy napelem rendszer megtérülési ideje? A cikkben megtekintheti. 

  A képek forrása: Ember and Agora Energiewende

  Az eredményeknek köszönhetően az elmúlt öt évben 29%-kal csökkent az EU-ban megtermelt áram COintenzitása, mely szép fejlődést mutat. 

   

  Elérhetőségeink

  Free Energy Team Kft.
  9023 Győr, Külső Veszprémi út 2.
  +36 20 452-7020
  +36 20 452-7227
  info@napelemtechnika.hu

  Forgalmazott termékeink

  logo_napelemtechnika.png