Hírek

    Újabb változások 2021-ben - hálózatra csatlakozás, elosztói szabályzat módosulása

    A 2021-től érvényes kedvező pályázati lehetőségek mellett, egyre többen gondolkodnak akár cégként, akár magánszemélyként is a megújuló energiaforrások felhasználásában, melyre kiváló lehetőséget biztosítanak a napelem rendszerek.

    Ráadásul újépítésű ingatlanok esetén eredetileg 2021 elejétől csak olyan új épület kaphatott volna lakhatási engedélyt, mely rendelkezik 25% megújuló energia ellátással, azonban az építőipari csúszások végett fél évvel eltolták a szabályzat bevezetését. 

    Az egyre inkább népszerűbbé váló napelemes rendszerek leterhelik a már bőven korszerűsítésre szoruló hálózatot hazánkban. Az ingadozás miatt hosszú távon nem fenntartható a jelenlegi állapot, így a külföldi példákat követve Magyarországon is változásokat vezetnek be 2021 második negyedévében. 

    A háztartási méretű kiserőművek egyre szélesebb körű elterjedésével a közcélú hálózat terhelése arányosan nő. Mivel új telepítésnél és egy meglévő rendszer bővítésénél is szükséges a benyújtott hálózatra csatlakozási igény megvizsgálása és elbírálása, ez nehezíti az igényelt berendezések engedélyeztetését. A folyamat könnyítése érdekében az áramszolgáltató és a napelem rendszereket forgalmazó és telepítő cégek is igyekeznek előre tájékoztatni a napelem használókat és telepíteni vágyókat lehetőségeikről. 

    Elosztói szabályzat módosulása 

    Az elosztói szabályzat módosításai értelmében: “Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.”  2021 április 30 után beadott csatlakozási igények esetén a szabályozás szerint egy fázisú inverter 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. Tehát április 30 után ha valaki példának okáért szeretne egy 4 kW-os napelemes rendszert családi házára, akkor csak 3 fázisú inverter alkalmazása engedélyezett számára. Egy másik példa szerint amennyiben szüksége van például egy 5,5 kW-os napelemes rendszerre, de otthonában csak 1 fázis van bekötve, teljesítménybővítésre van szükség, így igényelnie kell a 3 fázist, mely átfutási ideje pár hónapot vesz igénybe. 

    Mikor már elkezd gondolkozni azon, hogy napelem rendszert telepíttet vagy bővíti jelenlegi rendszerét érdemes minél előbb szakemberhez fordulnia és átbeszélniük az átfutási időket, esetleges jogszabályi módosulásokat annak érdekében, hogy minden a megfelelő ütemben, az Ön elképzelései szerint történhessen.

    Napelem rendszerre van szüksége? Kérje szakértőink segítségét! Helyszíni felmérésünk díjmentes, mely közben szakmai tanácsokkal látjuk el Önt! 

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png