Hírek

    Napelemes rendszer új építésű családi házakra? - Tippek, mikre érdemes odafigyelni már az építkezés elején

    Ha Ön építkezik, vagy építkezés előtt áll, érdemes már a tervezés szakaszban átgondolnia azt, hogy szeretne-e most vagy a jövőben napelem rendszert telepíteni. Amennyiben látja esélyét annak, hogy villanyszámláját napelem rendszer segítségével fogja kiváltani, érdemes ezt jeleznie a tervező felé.

    Az építész tervező már a tervezés elején figyelembe tudja venni, hogy a lehetőségekhez képest az ingatlan ideális tájolású legyen, és a tető méretével, dőlésszögével is optimálisan, már a kezdetektől tud tervezni. Nem is gondolná, hogy ezzel a lépéssel már milyen nagy mértékben járul hozzá ahhoz, hogy napelem rendszeréből kihozható legyen a maximum. 

    Amennyiben szeretné, hogy egy szakember is tanácsokkal lássa el és segítse a napelem tervezését, forduljon hozzánk bizalommal. 1000+ napelem rendszer áll mögöttünk, így garantáljuk, hogy meg fogjuk találni az Ön számára optimális megoldást. 


    Mikre is érdemes figyelni napelem rendszer tervezésénél?

    1.  Nem mindegy, hogy milyen fajta cserepet választunk. Amennyiben megoldható, válasszon betoncserepet. A nagyobb gyártók, köztük a Bramac, szinte teljes palettája alkalmas a napelemes tartószerkezet kampóinak befogadására. Ha mi ajánlhatunk, mi mindenképp a Bramac mellé tennénk a voksunkat. A pala minden formája, még a modernebb változatok is kerülendők! Mielőtt cserepet válaszunk tájékozódjunk, hogy az adott cserépre telepíthető-e napelem rendszer. Vannak például sajnos olyan márkák és típusok, melyek a telepítés során törnek, vagy nem megfelelőek egy napelem rendszer számára. 

     

    2.  Minél kevésbé tagolt a tető,  esztétikailag annál szebb megoldással és jobb helykihasználással helyezhetők fel a napelemek.

     

    3. Ferdetető esetén az ideális dőlésszög: 25-350 és a déli tájolás. Lapos tetős épületnél pedig 150. Magyarországon az ideális telepítési irány egy napelem számára a déli, még pedig 35 fokos dőlésszög mellett valósul meg. Azonban nagyon kevés esetben fordul elő kizárólag déli tájolású ház. A déli tájolástól való 10-15° eltérés csekély mértékben befolyásolja a termelés mértékét. Ideális tájolás mellett egy 1kWp-es napelem rendszer kb. 1.200-1.250 kWh energiát termel évente. Ha a tájolás nem déli, hanem mondjuk délkeleti vagy délnyugati, a napelem rendszer termelése csökken, kb. évi 1.100 - 1.150 kWh-ra. A különbség így körülbelül 8-10%.  Ha tovább haladunk észak felé, akkor a következő irány a kelet/nyugat. És általában ez a határvonal, melyen nagyon speciális esetekben érdemes továbbmenni. Ennél a tájolásnál 1kWp-es napelem rendszer évi 1.000 kWh-t termel.

     

    4. Fordítsunk figyelmet az árnyékoló tényezőkre. Például szomszéd, oszlop, magasabb fák stb.. Ezek kikerülése is segítség az optimális termelés esetében. Ha a kertünket csináljuk fontos odafigyelnünk, hogy ne ültessünk olyan növényeket, melyek túl magasra nőnek a jövőben. Annak árnyékolási hatásai is negatívak hatnak a teljesítményre. Nézzünk körbe a szomszédunk táján is. Van esetleg olyan tényező, mely jelentősen árnyékolná napelem rendszerünket?

     

    5. Már az építkezés folyamatában, körülbelül szerkezetkész állapotnál érdemes elindítani az engedélyezetést, így biztosan felhelyezhető lesz a rendszer a költözésre. Az engedélyeztetés körülbelül 1-3 hónapot vesz igénybe. 

     

    6. Ha áttérünk a beltéri tényezőkre, az inverter helyét érdemes előre meghatározni és a kábeleket a falban elvezetni, így utólag nem kell külső kábelcsatornákban elrejteni a vezetékeket, ami nem feltétlen a legszebb megoldás. Az inverter ideális elhelyezéséhez mindenképp javasolt szakember véleményét kikérni! Általában a helyszíni felmérések díjmentesek (ahogyan nálunk is), így kötelező anyagi vonzata sincs annak, ha segítséget kér a pontos meghatározásban.

     

    7. Minden építkezésen felszerelnek egy hagyományos villanyórát. A napelemes rendszer készre jelentését követően pedig átszerelik ad-vesz mérőre, előre az ad-vesz mérő nem igényelhető. 

     

    Már az építkezés első pillanatában számos dolog van, melyre érdemes gondolni annak érdekében, hogy napelem rendszerünk minél esztétikusabban mutathasson és optimálisan termelhessen. 
    Kérje szakértőink segítségét és tervezzük meg közösen rendszerét! 

     

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png