Hírek

    15 tévhit napelem rendszerekről, amiknek nem szabad bedőlni

    Amikor a napelemes rendszerekről, napenergiáról esik szó egy csevely során, sajnos számtalanszor találkozunk rengeteg tévhittel, melyek semmilyen tudományos alappal nem rendelkeznek, amelyeket az ember újra és újra hall különböző forrásokból, sokszor már sajnos annyi alkalommal, hogy bedőlhetünk nekik. Íme 15 tévhit, melynek sosem szabad bedőlni:

     

    1.  EGY NAPELEM RENDSZER MÉG 100 ÉVEN BELÜL SEM TÉRÜL MEG

    Kezdetben a megtérülésről röviden: Körülményektől függően egy családi ház éves fogyasztását kiváltó napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 7-10 év mindenféle pályázatok igénybe vétele nélkül.  Érdemes mindig utána nézni a napelemes pályázatoknak, mivel ezen pénzek felhasználásával, a megtérülési idő jóval rövidebb lehet, akár felére is csökkenhet. Az aktuális napelem pályázatokat itt megtekintheti - így láthatjuk, hogy elég messze vagyunk a 100 éves kitalációtól..:-)   Példában: Tegyük fel, hogy egy átlagos család évi villanyszámlája 214.000 Ft, és a napelemes rendszer beruházási költsége bruttó 1.846.000 Ft. Az inflációtól eltekintve br. 1.846.000 Forint  / 214.000 (Forint/év) = kb. 8,6 év. Tehát körülbelül 8,6 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer. Pályázat igénybevételével ez akár 4-5 évre is lecsökkenthető. 

     

    2. NAPELEM ÁRA MEGFIZETHETETLEN, FOLYAMATOSAN DRÁGUL

    A napelemek ára az elmúlt években folyamatosan csökkent, a technológia folyamatosan fejlődött. 

     

    3.  MIRE A NAPELEM RENDSZER ÁRA MEGTÉRÜL, ADDIGRA TÖNKREMEGY A RENDSZER, LEGALÁBBIS CSÖKKEN A TELJESÍTMÉNYE

    Ez az állítás már az 1. pontnál elbukott, hiszen a napelemekre 25 év teljesítmény garancia vonatkozik, Az inverterre 5-12 év, amely korrekt díjakon kibővíthető akár 20 évre is - így látható, hogy még 10 éves rendszermegtérülés esetén is bőven 15 év garanciánk van arra, hogy a rendszer tökéletesen működik. :-) Átlagosan 30 évig használható egy rendszer. 

     

    4.  A NAPELEMGYÁRTÁS NEM KÖRNYEZETBARÁT, MERT VESZÉLYES HULLADÉKOT EREDMÉNYEZ. MI TÖBB, A NAPELEM NEM KÖRNYEZETBARÁT ÖNMAGÁBAN SEM

    A napelem a napenergiát hasznosítja, ami megújuló energiaforrás. Működése közben nem bocsát ki káros anyagot és egyáltalán nem károsítja a környezetet. Alkatrészei egyébként újrahasznosíthatók. A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége. 

     

    5.  AZ INVERTEREK MÉG  5 ÉVIG SEM BÍRJÁK 
    A házra telepített napelemes rendszerekben lévő inverterre általában valóban 5-12 év a garancia, de számos gyártó kínál felárért 20 évre kiterjesztett jótállási lehetőséget is korrekt díjakon. A tapasztalatok szerint a jó minőségű beltéri inverterek nem szoktak tönkremenni ezen idő alatt. Illetve az is lényeges itt, hogy az áramszolgáltató bizonyos okok miatt hajlandó csak bevizsgált invertert elfogadni. A lényeg, hogy az inverternek nem szabad veszélyeztetnie a hálózatot. Azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy például áramszünet esetén a napelemes házban sincs áram, mert az inverter ilyenkor lekapcsol, nehogy a szakadt kábelt javító EON-munkást a napsütésből keletkezett áram megrázza. Átlagosan egy inverter kb. 12-15 év élettartammal bír és ezt követően cserére szorul. Az átlagos 30-35 éves napelem rendszer élettartam alatt általában csak 1x kell invertert cserélnünk. 
     
     
    6. PIKK-PAKK MEGHIBÁSODIK AZ AKKUMULÁTOR

    A hazai napelem rendszerek 99%-a hálózatra visszatáplálós rendszer és ezekben nincs semmilyen akkumulátor. Így az akkumulátor nem fog elromlani a nem szigetüzemű, hálózatra tápláló rendszerben. 

     

    7. MIVEL CSAK NAPPAL TUD SÜTNI A NAP, ÍGY CSAK NAPPAL TERMEL, ÍGY ÉJJEL NINCS ÁRAM

    Ez jogos állítás, ténylegesen csak nappal tud sütni a nap. Nincs is ezzel semmi probléma. A nappal hálózatba betáplált energiát - egyszerűen szólva - este visszaveheted ingyen. Mintha ott tárolnád. Ugyanez jellemző az évszakoknál: a nyáron betáplált energiát, télen visszaveheted. A modern rendszereknek nem okoz gondot az éjszakai áramellátás. A hálózatra kötött napelemek folyamatosan kapcsolódnak a rendszerre, ami lehetővé teszi, hogy akkor is áramhoz juss, ha épp este van.

     

    8. NAPELEMET CSAK DÉLI TÁJOLÁSÚ HÁZAKRA ÉRDEMES TELEPÍTENI

    Sokan tudják, hogy Magyarországon az ideális telepítési irány egy napelem számára a déli, még pedig 35 fokos dőlésszög mellett valósul meg. Azonban nagyon kevés esetben fordul elő kizárólag déli tájolású ház. A déli tájolástól való 10-15° eltérés csekély mértékben befolyásolja a termelés mértékét. Ideális tájolás mellett egy 1kWp-es napelem rendszer kb. 1.200-1.250 kWh energiát termel évente. Ha a tájolás nem déli, hanem mondjuk délkeleti vagy délnyugati, a napelem rendszer termelése csökken, kb. évi 1.100 - 1.150 kWh-ra. A különbség így körülbelül 8-10%.  Ha tovább haladunk észak felé, akkor a következő irány a kelet/nyugat. És általában ez a határvonal, melyen nagyon speciális esetekben érdemes továbbmenni. Ennél a tájolásnál 1kWp-es napelem rendszer évi 1.000 kWh-t termel.

     

    9. HA ELROMLIK VALAMI, AZ RENGETEG PÉNZBE KERÜL

    Fontos megemlíteni, hogy egy napelem rendszer nem, vagy nagyon kevés karbantartást igényel. A karbantartás is általában kisebb problémákra, elállítódásokra vonatkozik, ráadásul nagyobb meghibásodás esetén (mely esélye szintén elenyésző), a garancia igénybevétele elég sok ideig lehetséges. 

     

    10. A NAPELEM TELEPÍTÉSE A TETŐSZERKEZET ÁTALAKÍTÁSÁVAL JÁR. 

    A napelemek felszerelése általában néhány cserép elmozdításával, majd visszahelyezésével jár, egy jól kiépített tetőrendszer könnyedén elbírja a napelemek súlyát. 

     

    11. NAPELEMET CSAK TETŐRE VAN ÉRTELME TELEPÍTENI

    Általában gyakorlati, praktikai okok miatt helyeződik a napelem a tetőre, hiszen így nem foglal helyet a telek méretéből. Ha nagy a telek, a napelem a talajra is telepíthető, így a pontos tájolás beállításával maximalizálható az energiatermelés.

     

    12.  FELHŐS IDŐBEN NEM TERMEL A NAPELEM
    Az tény, hogy a napelem legjobban tiszta időben, derékszögben érkező sugárzás mellett, alacsony hőmérsékleten termel. Azonban ez az állapot ritkán fordul elő Magyarországon. Mivel leggyakrabban az ideálistól eltérőek a tájolási és sugárzási viszonyok, a napelemek fontos tulajdonsága az egységnyi teljesítményre jutó egész éves energiatermelés.  Felhős időben is termelnek a rendszerek, és akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Mivel a napelemek az idő nagy részében részterhelésen működnek, a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet szentelnek az ezen tartományban lévő optimális üzemeltetésre.

     

    13. A NAPELEMES TECHNOLÓGIA MÉG NEM ELÉG FEJLETT, NEM ÉRI MEG BERUHÁZNI RÁ.

    Mint minden technológia, ez a technológia is valóban fejleszthető, de a jelenlegi fejlettségi szintjén is magas eredményt produkál. 

     

    14. KÖTELEZŐ A VILLÁMHÁRÍTÓ ÉPÍTÉS, A NAPELEM NÖVELI A VILLÁMCSAPÁS KOCKÁZATÁT

    A napelemes rendszer nem növeli a villámcsapás kockázatát. Ezért 10 kW teljesítmény alatt nem kötelező a villámhárító beépítése a családi házakra sem.

     

    15.  SZIGETELÉSSEL, A FOGYASZTÁS OPTIMALIZÁLÁSÁVAL JELENLEG JÓVAL NAGYOBB MEGTAKARÍTÁS ÉRHETŐ EL, SOKKAL OLCSÓBBAN, MINT NAPELEMMEL

    Az igaz, hogy a szigetelés rengeteget segít, legyen szó bármilyen lakásról. De ez nem azt jelenti, hogy a napelem rossz, nem érdemes beruházni rá. Két különböző funkcióról van szó, amelyek még segíthetik is egymást. A megfontoltabb fogyasztás és hőszigetelés valóban az első lépés a kisebb közüzemi számlák felé. Ha pedig elszánja magát a háztulajdonos a napelem-telepítésre, ajánlatos jól végiggondolni, nem kéne-e a fűtést és a melegvíz-készítést is áramból megoldani esetleg. Egy ilyen kalkulációhoz egy épületgépész kell, de ha ez a sok beruházás mind tervben van, érdemes egy problémaként tekinteni rá, nem külön-külön rendszerként kezelni a háztartási energetikát.

     

    Vannak még kérdései, melyekre szeretne választ kapni? Forduljon hozzánk bizalommal és kérje szakembereink segítségét! 

     

     

     
     

    Elérhetőségeink

    Free Energy Team Kft.
    9028 Győr, Fehérvári út 78. (Ternyák udvar - leghátul, jobbra)
    +36 30 737 9777
    info[kukac]napelemtechnika.hu

    Forgalmazott termékeink

    logo_napelemtechnika.png