Hírek

  Elektromos autó töltése napelemes rendszerrel

  E-autó vásárlásakor számos esetben a környezettudatosság és a pénzügyi megtérülés a fő motiváció. Elektromos autónkat napelemes rendszer segítségével is tölthetjük, mely nem csak környezetünk megóvásához vezet hozzá, hanem pénzünk megtakarításában is fontos szerepet játszik. 

  Az elektromos autó és a napelem telepítők piacának célközönsége hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az innovációk adaptálói, fontos számukra a környezetükkel történő törődés, és tudatosan igyekeznek bánni befektetéseikkel, pénzügyeikkel. Aki az E-autók mellett dönt, valószínűleg szeretne spórolni az üzemanyag költségein, a parkolási költségeken, az üzemeltetési költségeken. Aki zöldrendszámos autóját napelemmel tölti otthonában, az a kényelem mellett még nagyobb megtakarításokra tehet szert, hiszen elektromos autóját bármikor töltheti, emelett villanyszámláját akár 0 forintra is csökkentheti egy napelem rendszer segítségével.  Összességében környezetvédelmi és gazdasági szempontból is célszerű napelemmel kombinálva megteremteni az otthoni töltés lehetőségét.

  A napelemes rendszer már önmagában is egy kifizetődő befeketetés:

  • A jelenlegi szaldó elszámolás mellett akár 0 forintos villanyszámla is elérhető, így havi költségei csökkennek 
  • Egyszeri beruházás, mely pályázati támogatás igénybevételével kiemelkedően gyorsan megtérül 
  • Környezetbarát megoldás
  • A napelemekre 25 év teljesítmény garancia vonatkozik, Az inverterre 5-12 év, amely korrekt díjakon kibővíthető akár 20 évre is. Karbantartást szinte nem igényel a napelemes rendszer, mert nincs benne mozgó alkatrész, a várható élettartam pedig 30-40 év. Tehát belátható, hogy min. éves 10%-os hozam várható a napelemes rendszertől. 
  • Nő az ingatlan értéke, javul az energetikai besorolása
  • Okostelefonos távmonitorozás lehetséges
  • 100%-ig nyomon követhető működés

  Kíváncsi arra, hogy mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer, és mik befolyásolják ennek mértékét? Itt megtekintheti! 

  Az elektromos autók töltéséhez már több lehetőség létezik, tölthetők otthon, az utcán, parkolóházakban stb... Ez lehet otthoni lassú vagy normál töltés, utcai gyorstöltés vagy villámtöltés. Hazánkban egyre több elektromos autó, hibrid autó tulajdonos van, azonban az utcai és parkolóházi töltőhelyek száma nem nő ekkora ütemben. Gyakran előfordul, hogy hosszas bolyongás után találunk csak töltésre alkalmas parkolóhelyet. A  napelemes technológia célja, hogy járműve otthon is, 0 villanyszámla mellett, kényelmesen tölthető legyen, így az elektromos autó tulajdonosok pénzt takarítsanak meg és növeljék az elektromos jármű töltési képességét. 

  Ha sokat használja autóját és naponta akár 40-60 km-t is közlekedik érdemes elgondolkoznia az elektromos autón. Elektromos autót pedig napelemes rendszer segítségével kifizetődő tölteni, anyagi és kényelmi szempontokból is. Ha ennél több a megtett kilométerek száma, a napelemes rendszer még jobban megéri. Egy középkategóriás E-autó fogyasztása éves átlagban nagyjából 17 kWh/100 km. Havi 1800 km használatot feltételezve ez 306 kWh extra energiaigényt jelent havonta, ami egy 3,3-3,5 kW-os napelem rendszerrel akár otthon, zölden is megtermelhető.   Egy kiemelkedően takarékos autó esetén is legalább havi 40-50 ezer forintos az üzemanyag költség, amit egy ilyen rendszerrel nullázni lehet. Tehát pár évnyi normál tankolási költségből kihozhatjuk az elektromos autót ellátó napelemes rendszer árát. 

  Rendszerünket megvalósíthatjuk ma már a piacon létező smart technológiával. Gyártói adatok szerint változatlan körülmények között 5-10 százalékkal többet teljesít, azonban kritikus körülmények között - úgymint árnyékolás, kedvezőtlen tájolás, eltérő tipusú napelemek, napelem meghibásodás -  a 25 százalékot is eléri a nyeresége ezen technológiák használatának. 

  A rendszer további előnye, hogy széles határok között méretezhető, és ha első körben csak a háztartás villamosenergiáját tudjuk fedezni, és később bővítenénk e-autó-töltőre, az akkor már más, nagyobb típusú napelemekkel is kompatibilis lesz, bővíthető.