Blog

  A napenergiáról általában

  A napenergia egy olyan megújuló energiaforrása a Földnek, mely a Nap hő és fényforrásából táplálkozva állítja elő az emberiség életében egyre nagyobb szerepet játszó elektromosságot is. A fosszilis tüzelőanyagok, mint a szén, a kőolaj és a földgáz, jelentős mértékű függést alakítottak ki az országokban, melyek egyre nagyobb ütemben igényelték a nemmegújuló energiaforrások kitermelését és felhasználását, gyorsan merítve ezzel a készletet. A napenergia hangsúlyosabbá tétele kulcsfontosságú szerepet játszik ezen függés mérséklésében, megszüntetésében, hiszen megújuló energiaforrás lévén korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, felhasználása pedig nem jár károsanyag-kibocsátással sem.

  Hogyan használható fel a napenergia?

  Passzív felhasználás

  A napenergia passzív felhasználása során az üvegházhatásra bízzuk a hőtermelést, melynek kialakításában szerepet játszik az épület tájolása – a Föld északi féltekén a déli tájolás javasolt –, a nyílászárók – minél nagyobb felületen tudja befogadni a ház az érkező napsugarakat, annál erősebb lesz az üvegházhatás –, valamint a hőszigetelés is, hiszen figyelmet kell szentelnünk az így megtermelt hő benntartására is.

  Aktív felhasználás

  Az aktív felhasználáshoz szükséges egy ehhez kifejlesztett eszköz, mint a napkollektor, vagy a napelem. A napkollektor célja, hogy a napenergiát hőenergiává alakítsa, míg a napelem a napsugarak hatására átalakítja az így szerzett energiát elektromos energiává.

   

  Miért éri meg a napelem?

  A napelem egy úgynevezett fotovoltaikus berendezés, ami azt jelenti, hogy a napfényt felfogva egyenárammá, majd egy inverter segítségével háztartásukban is használható váltakozó árammá alakítja azt. Ebből következik, hogy a mindenki számára rendelkezésre álló, ingyenes napenergia akár nullára is redukálhatja villanyszámlánkat, mentesülve ezzel a közüzemtől való függéstől. Olyan egyszeri befektetés ez, mely könnyen megtérül, és nemcsak vállalkozások, hanem háztartások számára is elérhető. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2050-re a napenergia 60%-ban fedezi majd energiaellátásunk, így számos pályázat segít a napelem rendszer telepítésében, hogy széles körben elterjedhessen a napelem, így csökkentve radikálisan karbonlábnyomunkat.